Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Снимка: БГНЕС

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута с покачване на цените. Един от тях е Цветан Вълов, търговец във Видин:

"Какво да ви кажа, то много държави не го въвеждат, не го практикуват това нещо. Ето самата Англия напусна Европейския съюз и си задържа валутата. Така че и ние е хубаво да си задържим нашата валута, тя има стойност. Патриотично- против еврото съм... Сега, примерно, струва 5 лева една кутия цигари, като въведат еврото ще струва 5 евро ли? Мисля, че много ще се наруши семейният бюджет. Сега, от 1 март, се вдига цената на цигарите още и еврото като се въведе то ще ни бръкне в джоба на всички... Много хора са свикнали с лева, ще ни бъде трудно да оборотираме с еврото."

Много от видинчаните, с които разговаряхме, свързват въвеждането на еврото с потенциално обедняване, но има и хора, които искат европейската валута и у нас: 

"За мен не е окей, защото инфлацията, която ще се получи след това няма да е тази, която ни се представя евентуално. Ако в момента един хляб е 1,40 лв. сигурно ще достигне 2 лв. цена... По-добре евро, защото е по-удобно. Повечето в чужбина имат евро... Малко ще обеднеем, защото са ни ниски доходите. Но аз съм за еврото, защото младите всички отиват нататък и им трябва валута, по-лесно ще бъде... Аз съм против това нещо, не сме още доузрели за еврото. Левът и еврото не е едно и също... Не съм съгласна, левът си е лев, ние сме българи, работила съм по чужбина и знам... Това, че те планират да въведат еврото не значи, че ние желаем... Щом сме в Европейския съюз трябва да се придържаме към тези работи, но българският лев си е лев. Бедна държава сме, ние с богатите не можем да се мерим... Не бих желал еврото да влезе, защото аз съм българин и държа на българския лев."

Българският лев в момента е вързан към еврото с твърд курс и на практика и в момента ползваме европейската валута, коментира Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. По думите му, покупателната способност на домакинствата у нас няма да пострада, а очакванията за висока инфлация са спекулации:

"Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев, който е вързан към еврото с твърд курс. Този курс не може да се променя и дали ползвате 2 лева, за да купите една стока или 1 евро за да купите същата стока е едно и също... Няма как в една пазарна икономика днес хлябът да е 2 лв., утре да стане 2 евро, защото това означава 100% инфлация. Просто това няма как икономически да се случи, чисто теоретично. Практически, когато тръгнем да приемаме еврото ще има период, който ще започне още преди въвеждането на еврото, ако приемем, че датата е 1 януари 2024 г., може би още от септември, октомври 2023 г. всички етикети в магазините ще бъдат в двете валути. И това ще продължи и след като се приеме еврото... Относно заплатата, тя ще бъде просто приравнена в евро. Да кажем, ако днес получавате 1000 лв. заплата и курсът е едно към две грубо казано, след 1 януари вашата заплата вече ще бъде 500 евро. Но нейната покупателна сила ще бъде абсолютно същата... Относно спестяванията на хората, те се превалутират по фиксирания курс в евро. Всички левови спестявания ще преминат към еврови спестявани. Ако сте имали 200 000 лв. по съответния курс, ако приемем, че е едно към две за по-лесно смятане, на 1 януари вашите спестявания ще бъдат в размер на 100 000 евро в банката. Най-удобното нещо, предполагам много българи го знаят това нещо, като отидеш в чужбина, където и да отидеш в Европейския съюз, да не се налага да сменяш пари и да губиш от курсови разлики. Другото нещо, което е хубаво, ще може да се сравняват директно цените, които са в България с тези, които са във всички останали западноевропейски държави..."

Въвеждането на еврото като официална валута у нас ще е възможност и за увеличаване на чуждестранните инвестиции, уточни Юлиан Войнов

"На базата на договора, който сме подписали при влизане в Европейския съюз, ние сме от държавите, които имат така наречената дерогация по отношение на еврото. Като тази дерогация означава, че докато България не изпълни съответните критерии, тя няма да ползва европейската обща валута. Но ние сме длъжни да приемем еврото рано или късно. Вече достатъчно дълго стоим извън еврозоната, от 2007 г. до сега, имайки предвид и че сме във валутен борд, което допълнително дава тласък. Ние сме длъжни да влезем и е добре това да стане в момента, тъй като, както каза включително и управителят на БНБ, има един такъв прозорец за влизане, добре е да не го изпускаме, защото следващият такъв може да бъде след 10 години..."


Ще успее ли България да приеме еврото в началото на 2024 г. може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18