Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как една колумбийка ще празнува Коледа във Видин

Снимка: личен архив



Започна подготовката за посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Понеже знаем какво се поднася на българската празнична трапеза, ни беше любопитно какви са традициите в други държави. Затова днес ще ви срещнем със Сандра Серна от Картаго, Колумбия. Тя живее в България от осем години, две от които във Видин. Омъжена е за видинчанин. 


Тя поднася на тяхната коледна трапеза колумбийски ястия. В Колумбия традиционно се приготвя сладкиш а натиля", който се сервира с "бунюелос". "Натиля" е като торта от нишесте, слага се канела, може и кокос, в различните региони я приготвят по различен начин. "Бунюелос" са като нашите мекици, но по-малки. Двете се сервират задължително заедно. Можеш да ги намериш на всеки ъгъл в Колумбия, те са най-разпространеното нещо, разказва Сандра:




"Всеки приготвя "натиля" и "бунюелос" за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. След което по традиция ги подаряваме на близки, приятели, съседи... Всеки подарява своите на другия. И имаш да ядеш от тях до средата на януари... Колумбия е много голяма държава, в която всеки регион има своите традиционни местни ястия. В моя регион едно от най-популярните блюда е амалес". Това е едно ястие, което ми напомня на вашите сарми. Но ние не ядем обвивката, която не е от зелев или лозов лист, ами бананов. Той не се яде. Използва се само, за да се сготви и задуши плънката, която е на пластове – редим полента, запържен лук с чесън и подправки, след това слагаме три вида месо - пилешко, свинско и телешко, после отново ред от лука, слагаме и картоф, морков, грах и пак полента. Накрая се завива добре в банановия лист и се завързва с конци, за да не изпада плънката и се вари дълго време на много бавен огън. Друго типично ястие, което приготвяме е "ла лечона" или пълнено прасенце с ориз, грах, нахут и много от самото свинско месо. Отново се пече много време на ниска температура, за да стане крехко. Но това се готви, ако имаш много гости, цялата фамилия – защото е много трудоемко."




Понеже в Колумбия през декември е топло, това им позволява да са навън на улицата и да правят по-различни неща на празника:


"Да, определено климатът в Колумбия, по време на Коледа, допринася за хубаво настроение. Топлото време предразполага за една вечна фиеста. Хората се събират и празнуват много. Повечето хора там живеят в квартали с къщи, а не с блокове и заедно украсяват улицата, на която живеят. Събират пари, колкото и да са бедни и всеки слага лампички, рисува по асфалта. Дори има една традиция, всяка година по радиото обявяват конкурс за най-красива украсена улица и след това има победител, който печели парична награда. Друго интересно нещо е, че във всеки по-голям колумбийски град през целия декември, се обособява голямо пространство, например някой парк, който се украсява като истинска коледна вълшебна приказка. Там хората могат да ходят да прекарват времето си заедно, да се разхождат, да хапват, да пийват. Това впоследствие се е превърнало в голяма туристическа атракция и хора от цял свят идват, за да посетят тези паркове", разказва Сандра.




Във всяка държава има някакво ястие, което е задължително да присъства на коледната трапеза. Например за скандинавците това е бутът от елен. Финландците пък си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и пандоро са типични за Коледата в Италия. Бакалао- за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко", което е супа с бадеми, е типична за коледното меню, особено в Южна Испания. Патица с картофи и зелеви листа е характерна за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и САЩ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.


Всяка страна си има и нейните традиции, които спазва по време на коледните празници. Българите имаме баница с късмети или питка с паричка, сурвакаме, в Италия, например, трябва да си слагат червено бельо (това го правят и в Колумбия), освен това задължително е да си с чисто нови дрехи. Родителите слагат пари в джобовете на децата, за берекет през новата година. А точно преди 12 часа, когато се отброяват последните секунди до полунощ, трябва да изядат 12 гроздови зърна, колкото се месеците. Прави се за здраве. А ако искаш да пътуваш повече през новата година, то тогава, трябва да излезеш навън и да тичаш с два куфара. Всички на 31-ви чистят дома си. Вярват, че по този начин "ще измият" лошото, което се е случило през годината. А за да изгонят всички злини и негативизми, правят кукла от дрехи, който пълнят с пелети и го изгарят точно в полунощ. Всеки има такава пред дома си или на улицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комедията "И верният отговор е..." поставя важните въпроси с усмивка

Отговорите на големите житейски въпроси, представени със средствата на комедията и талантът на младите български актьори Луиза Григорова - Макариев, Боряна Братоева и Христо Пъдев, са събрани в спектакъла "И верният отговор е..." на режисьора Мартин Каров. На 5 март публиката във Видин ще може да гледа и да се забавлява с историята, която разказва..

публикувано на 19.02.25 в 14:00

"Български митове и легенди" представят с късометражни филми във Видин

Четири нови български късометражни филма, разкриващи дълбочината на българските традиции и култура, ще бъдат представени във Видин . Селекцията "Български митове и легенди" е на колектива на най-голямата мрежа за късо кино - "Кинематограф". Мисията на платформата е да популяризира късометражното кино и да го среща с по-широката публика, тъй като..

публикувано на 19.02.25 в 11:32

Гербът на Видин на 89 години

Преди 89 години на днешния ден Видин се сдобива с герб . Той е изработен по идея на тогавашния кмет д-р Бърни Бончев, който много искал Видин да има символ, който да обхваща целия облик на града и да го представя по най-добрия начин. Проектът на герба е одобрен на заседание на Общинския съвет на 18 февруари 1936 г. и се взема решение да бъде..

публикувано на 18.02.25 в 16:11

Видинският отбор по английска реч и дебати се отличи на състезание

Отборът  по английска реч и дебати  "BEST"   на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин се завърна от зимното издание на състезанието с много отличия и награди .  Йоанна Иванова и Стефан Симеонов , от осми клас, спечелиха купата за първото място в категория "Начинаещи" и медали за шесто място в "Напреднали" на финалите:  "Аз и..

публикувано на 18.02.25 в 15:00

Зрелостници от Видин представят "Лентата на спомените"

Дванайсетокласници от СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин организират изложба концерт "Лентата на спомените" . Идеята е на учениците, които искат да покажат своето развитие и израстване през годините и да си припомнят различните моменти от ученическия живот. Общо 21 са завършващите младежи в паралелка с профил "Музика и изобразително..

публикувано на 18.02.25 в 14:00

"Поезията на 90-те оживява" в библиотеката в Монтана

Прожекция на кратки поетични филми по стихове от 90-те години на български автори ще се състои днес, 18 февруари, от 17:00 часа в  Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана . Проектът се нарича "Поезията на 90-те оживява" и включва филми, които са съчетание на музика, визия и стихове на известни и любими български автори, разказва Мария..

публикувано на 18.02.25 в 13:00
Иван Попов

Четирима опълченци от с. Лик участват в Освободителната война

Повече от седем хиляди и петстотин български патриоти участват в Руско-турската освободителна война. Към Българското опълчение се присъединяват и четирима опълченци, родени в мездренското село Лик. Иван Петров Попов (1841-1928) е изключителна личност, чието име остава в народната памет и за когото и до днес се разказва. Още през 1860 година той е..

публикувано на 18.02.25 в 08:46