Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успяхме ли да спестим през изминалата година?

Снимка: Радио Видин

Едва 11% от българите са си позволили да спестят през изминалата година, според проучване на изследователски център "Тренд". 39% живеят нормално, но не могат да спестяват, а 19% харчат от спестяванията си. Без заеми и кредити не могат да изкарат 27% от запитаните. Според проучването, освен цената на храната и инфлацията, цената на енергията също е в топ три от проблемите на хората. 65,5% от българите работят заради прехраната и едва около 29% заради кариерната реализация. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" коментира за БНР, че това трябва да е червена лампа за бизнеса. Според проучването, един от основните приоритети за правителството трябва да е борбата с високите цени, ограничаването на социалните неравенства и борбата с корупцията. През първото тримесечие на миналата година броят на депозитите е намалял с над 360 000. Българите продължават масово да закриват по-малките сметки в банките. Обяснение за тази тенденция може да се търси в обедняването на населението от 2020 г. насам, вследствие на здравната и на икономическата кризи. Над 80% от всички спестявания на българските домакинства в банките са концентирани в едва 15% от депозитите. В същото време почти 2/3 от всички банкови сметки съхраняват дребни суми до 2500 лв. Това показва анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Огромната част от банковите влогове обаче са с дребни суми. 67% от депозитите са със сметки до 2500 лв. Общата им стойност е едва 2,5 млрд. лв. или само 3,8% от всички спестявания в банките. В същото време големите депозити, със суми над 100 000 лв., са едва 1% от общия брой, но в тях се съхраняват около 30% от всички спестявания на домакинствата в банките. Кога един работещ може да си позволи да спестява и как инфлацията се отрази върху спестяванията ни? Това попитахме Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика:


"Инфлацията със сигурност съкращава на много хора разполагаемия доход, особено в долния край на доходната структура и това съответно предотвратява и тяхната способност да спестяват. Това го видяхме изключително в последните публикувани кредитни статистики на БНБ, които много ясно сочат, че расте делът на бързите кредити. Това е знак, че очевидно за все по-голямата част от хората техните доходи не достигат от заплата до заплата да си плащат ежедневните и ежеседмичните разходи. От друга страна пък расте и делът на необслужваните бързи кредити, тоест дори това, което получават хората като трудово възнаграждение не успяват да се справят с него, та камо ли да останат пари и за спестяване... За съжаление, в нашата най-нова история имаше няколко доста неприятни инцидента, най-вече случаят с КТБ няма как да не излезе на преден план, което доста сериозно разклати доверието в системата на традиционното банкиране." 


Какво се случи със спестяванията на видинчани през изминалата година, предвид тежката икономическа ситуация и инфлационните процеси в страната? Разговаряхме с Владимир Георгиев, директор на видински клон на известна банка:


"Според мен и това, което виждам, нито е положителна, нито е отрицателна тенденцията. В годините хората, които са заделили някакви средства, може би част от тях, си закупиха някакви имоти с тези пари. Няма някакъв ръст при депозитите, но няма и някакво масово теглене или харчене от тези пари, така че общо взето няма някаква промяна при депозитите на хората... Хората, като че ли предпочитат вече в евро, във връзка и с това, че се очаква приемането на еврото и у нас."


Позволиха ли си видинчани да спестяват през изминалата година, въпреки сложната икономическа ситуация- това проверихме в анкета:


"Нямаме редовно правителство и оттук вече тръгват нещата. Цените тръгват нагоре. За мен годината беше сравнително успешно. Не успяхме да спестим, защото направихме сватба на дъщерята, но сме доволни... Успях да заделя нещо, за да се чувствам добре. Не е много, но пак е нещо... Не е много добра годината, която изпратихме. Като сме безработни, как да е добра?! Нормална беше годината, като всички други досега. Не успяхме да заделим, но успяхме да оцелеем... Аз лично се надявам през новата година да индексират заплащанията на пенсионерите, те имат най-много нужда.“


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35