Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да работим, за да получаваме повече?

Снимка: Радио Видин

В началото на всяка нова година си задаваме редица въпроси, свързани с надеждата за по-добър живот и благосъстояние на семействата ни през всичките 12 месеца, които ни предстоят. Част от въпросите са свързани с доходите, които получаваме и възможностите да повишим заплатата си. Като деца всички сме си представяли как като пораснем ще работим нашата работа - мечта и ще живеем щастливо. След това, обаче за повечето от нас нещата се променят. Никога не е късно да променим живота си в желаната от нас посока. Има много примери за успели хора, направили това точно в зряла възраст. За да го направим, обаче, следва да познаваме всичките си силни страни и да решим какво точно искаме да правим. Когато намерим пресечната точка на желанията и уменията си, ще имаме и ясна представа коя е нашата работа - мечта. Какво обаче ни предлага пазарът на труда? Потърсихме представител на консултантска компания, помагаща на бизнеса да управлява въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. Разговаряме с Боян Рашев, един от водещите експерти по устойчиво развитие в България и управляващ партньор към компанията.

"Предпочитаната професия е тази, която някак си винаги съм искал да работя. Всеки човек, който учи нещо, го учи с идеята след това да работи нещо, свързано с него... Аз никога не съм мислил за доходите си, когато съм избирал какво да уча. Аз съм мисли за това какво искам да правя и какво искам да постигна в живота си. В момента, в който станеш много добър в нещо, доходът неизбежно ще дойде. Светът има нужда от всякакви хора, които правят най-различни неща."


Ще продължат ли много работещи българи да избират чужбина и през новата 2023 година за бъдещата си професионална реализация- това попитахме още Боян Рашев.


"Нека си направят добре сметката, защото в момента в България има огромен недостиг на качествени работещи хора. Човек, ако има поне малко желание за работа и относително добро образование, със сигурност може да си изкарва достатъчно добри пари и у нас. В България условията за живот са доста добри, аз лично съм се върнал от Западна Европа, за да живея в България и в нито един момент не съм съжалявал за това“- подчерта Боян Рашев.


Какво се случва с бизнеса в Северозапада в началото на новата година? Недостигът на кадри продължава да бъде един от основните проблеми в смесеното българо-холандско дружество за производство на електронни и електромеханични продукти, пластмасови детайли, метални кутии и кабелни снопове със седалище в град Враца, каза Диана Върганова, управител на дружеството:


"Ние имахме на работа при нас две украинки, които заминаха за Ирландия, поради простата причина, че нашето правителство, както за всяко едно нещо и за емигрантите не разгледа по същество помощите... Хората трябва да проумеят, че без работа нищо не се получава и всяко нещо си има цена. Тези хора, които искат по-високо възнаграждение, могат да го получат навсякъде, но се изисква да положиш определен труд и да поемеш отговорност"- каза Диана Върганова.


Имат ли право на избор на работно място работещите в Северозападна България? Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана.


"30 години и повече ние нямаме заложени приоритети. Разбиваме сектор по сектор, деиндустриализирахме държавата и само говорим празни приказки. Ние се превърнахме в придатък на Европа с най-нискодоходните дейности. Не може днес да заваряваш или да пилиш с ъглошлайфа и да мислиш, че това ще ти донесе някакъв сериозен успех“- коментира Иван Сергисов.


По всичко личи, че IT секторът ще остане един от най-платените и през 2023 година. Това продължава да стимулира много млади хора от Северозападна България да се ориентират към него. Калоян Тодоров от Видин е специалист по IT технологии, който от години живее и работи в столицата. 


"Секторът се развива доста добре. Това, според мен си остава на първа място в България като приличен начин да изкарваш добри средства. Мисля, че това е много добър избор за хората, които се интересуват от IT технологии като цяло."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00