Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е 2023 година за икономиката ни?

Снимка: Архив

Преди дни излезе традиционната прогноза на водеща застрахователна компания за България с изградена мрежа за ежедневно проследяване и анализ на промените в стабилността на над 80 милиона малки, средни и интернационални компании по света. Прогнозата предвижда период на стагфлация с почти нулев ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП), ограничаване на износа и потреблението и над 10% средногодишна инфлация у нас. Със среден ръст от 9,5% през 2023 година заплатите на българите ще продължат да догонват увеличението на цените. Според анализаторите страната ни ще влезе в еврозоната най-рано през 2025 година. Сред негативните тенденции се откроява сериозното недоверие в бизнес средата, като доказателство за това е осезаемият спад в инвестициите с 7% за 2022 година. Експертите обръщат внимание и на енергийната зависимост на България от доставки на руски газ, както и на политическата нестабилност в страната и общественото недоволство към стандарта на живот. Кои са основните рискове за бизнеса и ще отбележи ли ръст икономиката през тази година? Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година предвижда лидер в застраховането на търговски кредити в регулярния си доклад за България. На тази база международните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение- „Страх от стагфлация“. Те обръщат внимание на отслабването на ключови фактори за икономическия растеж като износа, който се очаква да забави ръста си над три пъти до 2% спрямо 7,1% през изминалата година. Какви показва анализът?


"Българската икономика е силно зависима от експорта и е уязвима при външни сътресения. Последствията от руската инвазия в Украйна и мрачните перспективи за икономическото развитие на Европейския съюз- основната експортна дестинация за българския бизнес, със сигурност ще имат негативно отражение. Към това се добавя и намалената покупателна способност на населението заради устойчивата инфлация, като разходите на домакинствата се очаква също да забавят ръста си значително до 1%. В резултат на това имаме индикации дори за слаба рецесия в началото на 2023 година в България“, обяснява д-р Манфред Щамер, главен анализатор на застрахователната компания. Силните фискални мерки, които осигуриха ръст от 6% на публичните разходи през 2022 година и са основен фактор за нарастването на БВП с 3% през периода, също се очаква да бъдат ограничени. Затова ключовият компенсационен механизъм за развитие на българската икономика през 2023 година ще бъде свежият поток на европари. При постигане на стабилност и успокояване на процесите анализаторите виждат по-дългосрочна перспектива за скромен ръст на БВП на България през 2024 година от около 2%. Според прогнозата на въпросната компания през 2023 година се очаква у нас да продължи тенденцията заплатите да опитват да догонят ръста на цените, но да се движат с леко изоставане. Ако през 2022 година се отчита 14% средно увеличение на трудовите възнаграждения при инфлация от над 15%, прогнозите за настоящата година са за 9,5% ръст на заплатите спрямо средногодишна инфлация от малко над 10%. Нивото на безработица ще се установи около 5%. Наред с рисковите фактори за развитието на българската икономика, анализаторите за поредна година отчитат и положителните индикации, свързани предимно с фискалната стабилност. От една страна наличието на валутен борд подпомага устойчивостта към турбуленции на глобално ниво, а от друга- традиционно консервативната фискална политика също намалява рисковете дори в периодите на засилени антикризисни бюджетни мерки заради COVID-19 и войната в Украйна.  Въпреки че през последните предизвикателни години България излезе от дългата серия на бюджетен излишък, очакванията на експертите са през 2023-та и 2024-та година годишният дефицит да се стабилизира. Публичният дълг у нас също достигна нива от около 24% от БВП спрямо 20% от БВП през 2019 година, като прогнозата е през настоящата и следващата година да се стабилизира без съществена промяна. Въпреки увеличението, специалистите са категорични, че актуалното съотношение продължава да бъде едно най-благоприятните в рамките на Европейския съюз. След приемането на България в „чакалнята“ на еврозоната и в банковия съюз през 2020 година, анализаторите на застрахователната компания очакват присъединяването на страната към еврозоната да се случи най-рано през 2025 година, показва анализът на застрахователната компания.


Кои са основните проблеми пред малкия и среден бизнес у нас в началото на новата 2023 година? Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:


"В зависимост от това, кой и как е успял да премине 2022 година, през 2023-та го чакат различни неща. Миналата година още имаше някои колеги, които просто затвориха някои бизнеси и преструктурираха работата си. Други пък успяха да разширят работата си. Много е важно в кой сектор икономически осъществяваш своята дейност и всъщност в зависимост от тенденциите на този сектор, малкият бизнес успяваше да се справя по-добре или по-зле. 2023 година ще бъде за много от нас година на оцеляването и тук е много важно да се осъзнае как този процес може да се управлява. Доста анализи бяха направени, включително и ние направихме една анкета и за съжаление се оказва, че притиснати от всички тези негативни влияния на факторите, които са изследвани в тази статистика, много малко от управляващите, особено семейните фирми, успяват да влязат в режим на осъзнато вземане на решения“- обясни Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.


Каква е ситуацията в Южна България, която е по-развита икономически от северната част на страната? Потърсихме за коментар Катя Стайкова, представител на голям производствен клъстер в Пловдив.


"Моята лична прогноза е за изключително добра година. Предстои откриването на няколко нови завода. Истината е, че има огромна разлика между Севера и Юга. Така е от години и за съжаление Северът все още не може да догони Юга в икономическото развитие и в привличането на инвеститори. При нас предстои откриването на няколко завода със съвсем различни производства. Ще се открие завод за електрически велосипеди, където производството е високотехнологично и заплатите там се очаква да са по-високи от средните за страната. Предстои откриването на завод за производството на специални текстилни нишки, използвани при самолетните седалки, в момента се строи и още един завод за електрически велосипеди... Като цяло при нас процесът по откриване и стартиране на нови инвестиции е устойчив от 25 години насам, което повлиява положително на развитието на икономиката в региона"- уточни Катя Стайкова.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00