Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ел Би Булгарикум": Таксите на големите търговски вериги са непосилни за фирмите

Николай Маринов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум"
Снимка: Ел Би Булгарикум

Единственото държавно предприятие за млечни продукти, чиито производствени мощности са позиционирани във Видин, обвини търговските вериги за драстичното поскъпване на продукцията им.


Изпълнителният директор на дъpжaвнaта млeĸoпpepaбoтвaтeлнa ĸoмпaния "Eл Би Бyлгapиĸyм" Hиĸoлaй Mapинoв обясни, че цените на млечните продукти са високи най-вече заради политиката на търговските вериги.

"Продуктите от производството до стелажа на търговската мрежа поскъпват до 80%. Тук влизат различни логистични разходи, разбира се, надценка на самото дружество, такса „вход“ на търговската верига и вече различни техни такси, които се изразяват в маркентигови такси, такси промоция, отстъпка за самата търговска верига, логстични такси и отделно освен всички тези такси, те си слагат и своята надценка, такава, каквато те самите преценят... За съжаление, това е една голяма част от причината за поскъпването на тези традиционни за българина продукти, защото, както казах, таксите в тези големи търговски вериги са непосилни за преприятията- както за нашето, така и за тези в частния сектор... 

Като цяло, поскъпването е общо, но по-фрапантна разлика в цената се забелязва при сиренето и кашкавала. "Ел Би Булгарикум" никога не е ползвала сухо мляко, няма и да ползва. Ние работим единствено с прясно краве и овче мляко, което идва предимно от региона на Видин. Ние изкупуваме сурово краве мляко от малки ферми, които са около Видин, включително и овче мляко, като когато имаме недостиг на суровина, внасяме от Румъния- от същия регион, но оттатък Дунав.

Цената на суровината няма как да не се отрази на крайния продукт, но не толкова значително, защото цената е горе-долу балансирана. Тя има спадове, има повишения, но не е тя причината за тези големи надценки и съответно крайната цена в търговските вериги...


Около 60 % от нашата продукция се реализира от търговските вериги. Разбира се, имаме доставка и към малките магазини – т.нар. „разнос“. Ние зареждаме и малки квартални магазини...


Заради тези надценки в търгавските вериги със сигурност има отдръпване на пазара и при нас. Хората започват по-малко да купуват, защото е непосилно за тях...  


Цените на млякото в момента падат. Когато аз поех "Ел Би" в началото на декември миналата година, цената беше над 1.50 лв. Сега е между 1 лв. и 1.30 лв. Това обаче не означава, че цената в търговската мрежа ще падне. Това в нашите магазини и в „разноса“ би могло да се случи, но при търговските вериги, решават те.


Мерки за нормализирането на цените трябва да бъдат взети от регулаторните органи, държавата има своите механизми. Това са Комисията за защита на потребителите, Комисията за защите на конкуранцията, Министерството на икономиката и индустрията.


Сигнализирали сме министър Стоянов. Самият премиер Донев неотдавна обяви, че започва борба с надценките и свръхпечалбите на търговските вериги и аз вярвам, че държавата със своите расурси ще успее да постигне такъв баланс, който да е изгоден и за потребителя, и за самия инвеститор - търговските вериги...“  


Дружеството е в състава на Държавната консолидационна компания, която е с принципал Министерството на икономиката. Предприятието е единственото държавно в сектора с две производствени бази - в София и във Видин. Служителите в предприятието, позиционирано във Видин, са изцяло от този регион. Те са между 50 и 60 души.


Целия разговор с Николай Маринов- в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00