Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан- за делниците и празниците на лозарите

Снимка: Радио ВИДИН


От дълги години семейството на Михаил Андрейнски се занимава със зърнопроизводство, самият той е израснал сред машините и работата на полето. Завършва "Растителна защита" в Пловдивския аграрен университет. Към момента е собственик на около 300 декара лозя в землището на община Ново село. Връща се към началото, за да обясни как един млад човек решава да се впусне в авантюрата "лозарство":


"Започнахме с 5-6 декара за лична консумация и с течение на годините станаха 350 декара. Просто това перо трябваше да се поеме от някой и това бях аз... Поел съм изцяло отглеждането на лозята в Ново село, Неговановци и Флорентин..."


През 2012 години Михаил печели проект по мярка "Млад фермер" за възстановяване на местни лозя. Започва с 60 декара, вече са 340. Допреди две години 280 декара са били засадени с гъмза, но заради трудностите при отглеждането и трудната реализация изкореняват 100 и ги презасаждат с по-търсени сортове- каберне совиньон, мерло, мускат отонел, шардоне... 


"За нас най-голям проблем като гроздопроизводители представлява реализацията на продукцията, затова се ориентирах към тези сортове..."


Михаил признава, че в началото не е подозирал, че трудностите са толкова много.


"Искам да съм оптимист, но в нашия регион е трудно с намирането на работна ръка, през последните години не останаха хора, които да работят на полето... Отначалото се виждаха трудности, но не бях отговорен аз за тези лозя, сега, когато отговорността е в мои ръце, е по-различно... Има трудности, много са, но най-големият проблем е работната ръка и реализацията... Избите вече имат собствени лозя и не изкупуват грозде, затова търсим решение- по други градове, на местния пазар...“


В далечните планове на Михаил е и изграждането на малка изба, но на този етап смята, че инвестицията е рискова.


"Това са други дълбоки води, в които трябва да навлезем и на този етап обмисляме... На този етап се въздържаме... Най-добре е да се затвори цикъла, въпреки че на този етап и пазарът на вино е сложен, и там не е лесно, но ... никъде не е лесно...“


Според Михаил в региона няма голямо противопоставяне между отделните браншове, всички изпитват трудности. Убеден е, че обединението е пътят на успеха:


"Това е правилната насока, може би всички браншове са свързани по някакъв начин. Трябва да има някакво обединение и да се търси решение за всеки отрасъл. В момента е горе-долу всеки за себе си, всеки се оправя както може... В лозарството основният приблем е работната ръка и реализацията на продукцията, но към момента не виждам решение, защото има румънско грозде, което се продава на местния пазар на по-ниска цена- това е проблем да реализираме нашата продукция...“  


За празника Михаил поздрави всички ценители на виното и любовта.

"Те са свързани, нама как да ги отделим. Позитивното е, че сме живи, здрави, всеки си е намерил място под слънцето, което го устройва. Радвам се, че поне 4-5 месеца в годината успявам да давам работа на над 15 човека- хора, които са в нужда, това за мен е най-важното!"



Мислено отскачаме и до община Лом. И по-точно селата Станево и Долно Линево. Там има 1650 декара лозя. Отглеждат се различни сортове за бели и червени вина, а за тях се грижи Милка Велкова. Според нея трудностите при отглеждането са  много, а заради неглижирането на сектора много от лозарите са принудени да изкореняват насажденията си. Сред проблемите са липсата на работна ръка, ниските субсидии, нергламентирания внос и новите европейски регламенти, с които трябва да се съобразяват, но основният е свързан с изкупуването на гроздето. 


"Преди винпромите се надпреварваха кой да вземе читава реколта... Нямаме изба, но при тази висока себестойност на гроздето и виното ще е непродаваемо... 10 пъти по-високо се субсидират румънските производители, не можем да се конкурираме... След 4 протеста бяхме подпомогнати с 60 евро на декар... Разходите скочиха на 800-900 лева на декар, няма как да се справим... Браншът си отива лозарския..." 


Въпреки проблемите, Милка Велкова поздрави колегите си: 


"Нека залравим всички проблеми. Поздравявам всички лозари, винари и ценители на българското вино. да вдигнем наздравици с българско вино и весел празник!" 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38