Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Най-ниската минимална заплата в ЕС е в България

България приема общите за ЕС правила за минималната работна заплата

Видинчани: Над 1000 лева са необходими за адекватен живот




До 15 ноември 2024 години страните от ЕС, които имат законоустановени минимални работни заплати, трябва да въведат процедурна рамка за определянето и актуализирането им.

Директивата на Европейския парламент и Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз беше приета на 19 октомври миналата година.

Тя ще се прилага спрямо работниците в Съюза, които имат трудов договор или трудово правоотношение по смисъла на закона, колективните трудови договори или практиката, които са в сила във всяка държава членка. В директивата обаче не се предвижда конкретно равнище на минимална работна заплата, което държавите членки да достигнат, обясни Денис Радке от ЕНП (Европейската народна партия).

"Имаше много слухове и много глупости, които се изговорихме, но за мен от самото начало беше ясно, че основният фокус следва да бъде върху въпросите на социалното партньорство и колективното трудово договаряне. Когато разглеждаме въпроса, начинът, по който подходихме към решенията, фокусът при изготвянето на Директивата беше върху колективното договаряне и неговият обхват. Сега имаме една обща цел: за всяка една държава-членка на ЕС обхватът на колективното договаряне да достигне 80 %. Това не е препоръка, не казваме "би било добре да постигне тази цел". Става въпрос за конкретни действия".

С евродирективата се цели насърчаване на заетостта, гарантиране правото на нормални условия на труд, на равенството между жените и мъжете, както и на справедливо заплащане навсякъде в страните от ЕС. При определянето на минималната работна заплата държавите членки следва да вземат предвид покупателната способност, дългосрочните равнища и развитието на националната производителност, както и равнищата, разпределението и растежа на работните заплати, се посочва в документа.


Работниците ще са печелившите, посочи Ахнес Йонхериус от СиД.

"Тази Директива не е закъсняла. Цените в Европа, особено на хранителните продукти и сметките за горива, хората срещат сериозни трудности да свързват двата края. Това е още един начин да подобрим живота на хората. Ако работите ежедневно, трябва това да ви дава достатъчно възможности да си купувате нови дрехи, да имате достоен стандарт".

Брюксел не може да каже колко висока да бъде минималната работна заплата в България, но искаме всяка държава-членка да оцени дали МРЗ е адекватна – или да е 60 % от брутната медианна заплата, или 50 % от брутната средна заплата, отговори още Йонхериус на въпрос на дали решението на Народното събрание от 10 февруари нарушава правото на ЕС.

Парламентът прие промени в Кодекса на труда, с които се предвижда Министерският съвет да определя минималната работна заплата за страната ежегодно в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата. Работодателите у нас обаче отнесоха въпроса до еврокомисаря по работни места и социални въпроси Никола Шмит.

Според видинчани минималната работна заплата би трябвало да бъде над 1000 лева, за да може да се подсигури нормално ежедневие.

"Хиляда лева, ако не и повече, може и да е смешен отговор, но повече от 1000 лева, защото цените се увеличават... Може би трябва да имаш над 1000-1100 лева, за да не се чувстваш притиснат... Аз искам да се увеличат, не съм работеща, но нямам надежда... Как ще вдигаш доходи, как ще извадиш нещо от джоба си? Знаете ли как се вдигат доходи? Трябва да се вдигне производителността... Днешната минимална не е достатъчна, нуждите са все по-големи, а всичко поскъпва постоянно".

Месечната минимална работна заплата, изразена в евро, варира в широки граници в ЕС - от 332 евро в България до 2256 евро в Люксембург, според данни на "Евростат" от първата половина на 2022 г.


Минималната работна заплата стана 780 лв. от 1 януари 2023 г., реши правителството в края на миналата година. Размерът ѝ ю се повиши с 9,9% спрямо сегашната й стойност, а увеличението на годишна база е с 20%. 

България ще приеме правилата за минималната работна заплата, които важат в целия Европейски съюз /ЕС/. Това ще стане чрез транспониране на Директива за адекватни минимални работни заплати в Общността. На 22 февруари Междуведомствената работна група, която се занимава с този въпрос, е провела своето първо заседание, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00