Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора избират живота на село

Снимка: Радио ВИДИН

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски:


"Изследваме, всъщност,  колко са сделките с недвижими имоти, на база от там извадихме, че около 15 000 са сделките с недвижими имоти на годишна база по селата и оттам вече, като сложим горе-долу по 3-ма, 4-ма души, които се местят, се получава това число - около 100 000 души в последните 3 години са се преселили... В повечето случаи хората избират села близо до града, горе-долу около по-големите градове, рамката е може би около 1 час. Около по-малките градове като Враца, Монтана и Видин, те са областни градове, но са по-малки в сравнение с Пловдив, София и Варна, там може би диапазонът е около половин час. Идеята е, всъщност, хората да могат да пътуват и да продължават да работят в града, но в същото време по-голяма част да прекарват на село, където могат да потребяват по-хубави продукти, по-хубав въздух и да имат по-топли отношения с хората. Пандемията отключи тази тенденция, вероятно и тя продължава и в момента... Всякакви хора избират живота на село, това, което най-много ги обобщава е това, че търсят по-природосъобразен начин на живот всичките. Иначе, като профил, чисто демографски, има хора, които са от висшия мениджмънт, също така много IT специалисти, хора със свободни професии... Също така има много хора, които се връщат от чужбина, една част са пенсионери... Хора от Германия, по проучвания на наши партньори, мислят да се завърнат, също така хора от Канада имат намерения намерения да се завърнат през следващите 2-3 години. Голяма част от тях мислят точно това - да имат имот на село...“


Решението да се купи имот на село и да се пригоди за живот е свързано със значителни средства. Важно е да се направи собствено проучване на възможните проблеми на населеното място, допълни Ивайло Вътовски.  


Виктор Михайлов от врачанска агенция за недвижими имоти обясни, че има висок интерес към селски имоти въпреки покачването на тяхната цената:


"Особено след ковид нарасна търсенето на селски имоти. Много хора започнаха да се връщат в техни собствени или започнаха да търсят извън градовете. Затова и цените се вдигнаха, на някои места включително и около 100%, може би. Дори такива изоставени къщи. По принцип повечето хора търсят да са по-близо до града. И специално от Враца, гледат да е в по-близките села, ако бюджетът на позволява, гледат и малко по-далечно село, което с техния бюджет да могат да закупят имот. Също така, имаме и доста хора от София, които гледат да закупят, все пак София стана вече много пренатоварено... Къщите, те повечето по селата са в лошо състояние, за ремонт са. Има села, в които не е много хубаво да оставиш къща, която не се обитава постоянно. Има села, в които няма никакви проблеми. Локацията е най-важна... Откакто започна да се строи пътят Ботевград в посока Видин по-интересен стана районът от Мездра, Враца, Видин заради очакващия се път, защото ще се стига по-лесно."


Хората, които избират да се преместят на село, са предимно активни млади хора с деца. Те се интересуват дали в селото има престъпност или други проблеми, уточни Виктор Михайлов.


Цветомир Цветанов е млад мъж от Видин, отскоро живее с жена си в близкото до областния град село - Слана бара. Избира селския имот съвсем случайно. Казва, че спокойствието там го няма в града. 


"Съвсем случайно решихме да се преместим на село. Видяхме къщата, публикувана за продан, в село на около 7 километра от Видин и реално си е краен квартал на Видин... Да, къщата беше за основен ремонт, запустяла, от доста години никой не е живял тук. Но пък това е предимство, тъй като по този начин сами можехме да си решим как ще ни бъде разположението на цялата къща и да си го направим по начин, който ни харесва. Разбира се, това си е голяма инвестиция... Доста нерви в целия процес на ремонта на една къща, тъй като това е свързано с различни майстори, с много материали и време... Най-голямото предимство на това да живееш в къща е спокойствието, няма го стресът от тесните апартаменти, от работата, въздухът е по-чист... Да, има и трудности. При нас най-голямата трудност, която се среща, е с транспорта до града. Понеже и двамата работим на смени, в случая трябваше да вземем още една кола, за да може да се придвижваме до работата... Колкото и странно да звучи, изобщо не се притесняваме, че сме в къща, в село, в което не сме живели никога преди. Съседите, с които бях разговарял, те казаха, че не си заключват къщата, понеже никой не краде. Специално в това село, в което сме ние, и това наистина е така, няма абсолютно никаква престъпност..."


Повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00