Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългото речно модно ревю - мечтата на една видинчанка

Снимка: личен архив


Максимата "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" е толкова на мястото си, когато става дума за хора като Вяра Бориславова. Тя е родом от Видин, а модата я влече откакто се помни. Първият ѝ стайлинг е през 1983 г. Първата дреха шие на 13 години. Една година по-късно вече прави рокли на съученичките си, а пред дома ѝ се образува опашка от млади хора, които искат да наемат от нея дрехи за дискотека. Така всъщност за пръв път започва да изкарва и пари. Моден дизайнер е от 20 години, създава собствен бранд преди 11 години, който нарича MUSE SHOP. 

За проект Истинската скорост на жените, сп. твоят Бизнес

Вяра мечтае да реализира мащабно модно събитие във Видин, защото това е нейният роден град и камъкът си тежи на мястото, казва видинчанката.


Идеята ѝ е да реализира най-дългото речно модно ревю, с дължина 1,5 км, с което да кандидатства за рекордите на "Гинес". Тя предвижда то да се състои по дигата на река Дунав - от Речната гара до крепостта "Баба Вида" в града и да участват над 100 манекенки. Датата, на която е предвидено да се проведе модното ревю, е 9 септември. 


Амбициозното намерение на Вяра е от няколко години, но все нещо я спира, за да го реализира:


"Тази идея стои като идея в плановете ми много много отдавна, може би откакто правя по-сериозни неща в бизнеса си. Не случайно самата дига - тя изглежда като подиум и всеки път, когато се разхождам там и когато съм си във Видин, просто си представям, че там дефилират едни красиви модели, но непрекъснато го отлагах. След всяко отваряне на магазини, имах по-важни неща, след това родих дете и то беше много важно нещо и после отлагах, отлагах. След това дойде пандемията - пак отложих, след това дойде, знаете, войната - пак отложих. Докато в един момент не си казах - то аз така ще го отлагам цял живот, просто си фиксирах тази година и си казах: "Правя го!". Споделих го на Община Видин, за което им благодаря изключително много, че повярваха в мен и ми дадоха този шанс."


Проектът носи името "Срещу течението":


"Във Видин има уникална енергия и просто наистина това нещо, което искам да направя, няма как да носи този смисъл, който искам да кажа и това е най-вече "Срещу течението". Да пусна момичета, които да ходят срещу течението на реката и да се вижда този контрапункт, който ще се снима с дрон, реално отгоре върху дигата... За да се вижда как момичетата дефилират срещу течението. Слоганът също е много силен, с което искам да кажа на всички, които правят нещо, което не им харесва - сега е моментът да го променят, да не се носят по течението, а наистина да се борят и да успяват това, което не им харесва, да го променят. Това, всъщност, е цялата идея на събитието, наистина да е във Видин, да е срещу течението и да покажем на света за Видин, не само на България с това събитие, което предстои."


Модното събитие, което иска да реализира Вяра, има и благотворителна цел.


"Каузата ми е на първо място, това събитие да не остане еднократно само сега, а да успеем да развием ежегоден фестивал, който да е свързан с модата, който да продължи да бъде във Видин и вече всяка следваща година, на въпросната дига, да даваме шанс на млади дизайнери, автори, таланти да показват своите мини колекции. Така че каузата ни е много голяма и и мащабна. Отделно след самото ревю, на 10 септември, ще направим един благотворителен търг с част от роклите от ревюто, които ще се продават в зала "Дунав", в "Бонония Естейт" и идеята е всички рокли, които успеем да продадем на тази дата, веднага след ревюто и парите, които ще съберем заедно с Община Видин, да изберем едно красиво пространство в града, което да оборудваме с всякакви необходими шевни машини, материали и да бъде със свободен достъп за всички, които искат да се докоснат до света на модата, искат да се научат да шият по един малко по-артистичен начин, както го правя аз, малко повече свобода, смелост и замах... Аз ще съм гостуващ лектор, почти всеки месец ще имаме различни теми, различни казуси. Също така ще се преподава и бизнес, защото е много важно всеки, който иска да създава дрехи, мода след това да успява и да знае как и да ги продаде."


Началото на ревюто се предвижда да бъде поставено от модели, облечено в бяло, които ще излязат от кораб:


"Идеята беше, за да можем да покажем наистина различни стилове, дрехите освен цветово, ще бъдат разделени и в няколко стила, като например белите дрехи - те ще са доста коктейлни, доста речни, така да ги наречем... Круизна колекция ще е това."


След това в парка около фонтана с фигурата на жена, моделите ще бъдат облечени с флорално облекло, там те ще са в статични пози и ще бъдат заснети от фотографи.  


"След това ще имаме и малко по-ежедневна линия, като идеята е освен всички манекенки, които ще са професионални от модна агенция "Визаж", ще направим кастинг във Видин и региона, в който ще имат възможност момичета, които искат да дефилират, да се включат... Идеята е да има за всеки зрител по нещо. Да имаме и по-вечерни, по-тежки дрехи, да имаме ежедневни - всеки да припознае себе си в това събитие, в това шоу и затова са разделени и самите групи, и те са разделени доста театрално."  


На Телеграф капия ще се състои "рейнбоу" ревю, където ще манекенките ще са облечени с цветни дрехи. Там ще позират и момичета, избрани с кастинг от региона. В тази част на проекта е предвидено да има инсталации. 


А после отиваме в посока Паметника на свободата – на ревю по стълбите с розово облекло, което ще бъде заснето с дрон. На крепостта "Баба Вида" е и последният етап от проявата. Там ще се състои "елеганс" ревю


"Последната колекция ще е доста вечерна, елегантна, тип "Коко Шанел" - с цигарета, перли..."


Според думите на Вяра идеята на цялото шоу е да се превърне във фестивал, който да не е посветен само на модата, но и на сетивата:


"Ще имаме специална част, самите манекенки ще правят пърформанс по време на самото шоу. Отделно, самото ревю ще има и аромат, което е много интересно, което мисля, че не е правено, защото да ароматизираме близо 2 км и то навън е доста сложна задача, така че това също е много голямо предизвикателство и изненада към всички гости, които ще дойдат. Ароматът ще бъде липа. Избрахме липа, защото тя е много характерна за Видин. Знаете, когато цъфнат липите във Видин, колко е вдъхновяващо и приказно и идеята ми всъщност е на абсолютно всички дами в публиката да раздадем едни ветрила, които предварително ще бъдат напоени с аромат на липа и реално всяка дама, която си вее, ще разнася много деликатно аромата навсякъде около себе си и така ще създадем това усещане за липа. И другото, което е много важно е, че ароматът има памет, т.е. след 2-3 години всеки, който е присъствал на това ревю може и да не си спомни музиката, която е била, може да не си спомня всички дрехи и модели, но ако всеки го лъхне този аромат на липа, просто веднага ще се върне на мястото и ще усети пак емоцията, която е усетил по време на събитието."


Средствата, които Община Видин отделя за проекта на Вяра са 5 хиляди лева, но тези пари са недостатъчни за реализирането на нейната мечта. За да се осъществи модният проект, е открита платформа, по която всеки, който иска да финансира и помогне на събитието да се случи, може да го направи - тук.

 

Чуйте целия разговор в прикачения звук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18