Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на село Антимово са младите хора

11
Снимка: радио Видин

Екипът на Радио ВИДИН гостува на видинското село Антимово. Намира се на 7 км от Видин. Близостта до големия град е удобство за местните хора, като голяма част от тях работят във Видин. На 2 км от Антимово тече река Дунав. В близост е и Дунав мост 2.

Село Антимово е разположено в плодородната низина Златорожие. Земята тук ражда всичко, от зеленчуци до технически култури. В миналото е имало качествено напояване с фрегати. Днес разнообразието е намаляло, защото големите арендатори сеят основно жито, слънчоглед и царевица.

До 1934 г. селото е носило името Шеф. За известно време Антимово и съседното Кутово се обединяват под името Златен рог. По-късно наименованието се променя и е наречено Антимово, в памет на първия български екзарх Антим Първи.

Интересът към имотите в селото е голям, изкупени са всички къщи. Купувачи са най-вече млади семейства, които променят облика на селището, подмладяват го и му вдъхват нов живот и нова енергия.

В момента жителите на Антимово са 480 души, преди 1990 са достигали 1200.

Хората в селото се оплакват от високите цени на хранителните стоки, от инфлацията, опитват се със собствени усилия да я преборят – като  подпомагат живота на семействата си със собствено производство. Искат да имат по-хубави улици, очакват да се асфалтират поне две-три.

Кмет втори мандат е Северин Петров. Той си е местен човек и като такъв има желание да създаде по-добър живот за хората в селото:  


„Кандидатирал съм се не само заради една заплата, а за да помагам с нещо на селото и на хората в селото... Направих сцената, направих градинки, ремонт на салона, баластриране на две големи улици, не успяхме да асфалтираме. Сега очаквам да асфалтираме за 40 хиляди лева, малко е, но сме много села в общината... Една улица ще асфалтираме на 100%... Преобладава възрастното население, младите са приходящи... Идват си събота и неделя... Имаме и хора, които си подадоха заявления за слагане на климатици по енергийната програма на Община Видин... Много ремонти се правят тук..."


Ето и равносметката за изминалия мандат:


„Гордея се със сцената, която направихме, тя е много хубава. На нея правим най-хубавия фестивал - „Гергьовден“. Три дена се провежда, фолклорен и кулинарен е фестивалът... Хубаво е да се направи и ремонт на покрива на кметството, да разширим гробищния парк, постоянно го почистваме... Приоритет ни е гробището и почистването на селото...“


В село Антимово се развива добре социалната дейност. Над 20 души взимат безплатно топъл обяд, добавя Северин Петров.


„Има и хора, които обслужват възрастни хора... Основният ни проблем са лошите улици. Искаме асфалтиране на всички улици, те са баластрирани, няма кал, но е добре да се асфалтира. Това е важно за удобството на хората... Транспорт имаме от Видин до Кошава и обиколен през Гомотарци, използват и частни таксита... Доста хора са си купили къщи в Антимово, повечето вече са продадени... И това е добре, по тоя начин се подмладява селото...“


Говорим и за миналото, което по-възрастните хора си спомнят с умиление, защото по селата е имало всичко необходимо и най-вече работа, казва кметът Северин Петров:

„В миналото хората работеха в селското стопанство, на полето, в кравеферма, ходеха на работа в "Химията", в мината в Кошава, в АПК "Златорожие"... Имам надежда, че в селото ще има хора и в бъдеще, ще се върнат и останалите, има бъдеще селото... Всичко се ражда, има вода и се полива... Навремето имахме много добри поливни системи, фрегати се казваха... Пожелавам на моите съселяни да се надяват за по-добро бъдеще и да са здрави!“


Читалището в Антимово работи активно за съхраняване на местните традиции и фолклор, за организиране на предстоящия международен фолклорен фестивал "Гергьовден", казва секретарят Цеца Христова:


„Дейността ни е доста голяма. Два танцови състава имаме, една кулинарна група и се представя с местни и автентични ястия... Имаме клуб за шиене на гоблени... Имаме група за пресъздаване на стари обичаи, гордеем се с обичая "Сватба 1926" и се стремим да обхващаме повече дейности... Плетем, шием гоблени, мартенички правим, събираме се много често... Проблемът е, че нямаме хора.“


Най-голямата болка на местните жители е, че селото се е обезлюдило и няма млади хора:


„Засега се живее добре, но да видим отсега нататък... Чакаме  пролетта и да започнем със земеделието, да помагаме на младите... Всичко стана скъпо... Лошото е, че няма хора. Ето, ние тук сме трима. Вечер се събират максимум 10 души. Повечето сме пенсионери, няма млади хора, няма кой да ти помага и се отказах от земеделието... Защо данъците, които ние плащаме, отиват в общината, а не в селото?"


Така видяхме красивото село Антимово, в миналото - част от Златен рог, защото всичко тук е златно – хората, земята, водата и природата!


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20