Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Змеят - изгубената българска шевица

Колаж: Радио Видин
Снимка: РИМ-Враца

В днешното издание на "Памет нашенска" ще разкажем за шевица, която вече не се среща в българските народни носии. Това е шевицата, изобразяваща змей - един от символите в нашата митология. Тя се е бродирала на кърпите, които носят лазарките на Лазаровден. Според поверията, лазарката не може да бъде открадната и залюбена от змей. Появата му е свързана с пролетно-летния сезон. Вярвало се, че змеят живеел извън селото, някъде вдън горите, в пещера или в някой извор. Той можел да лети из облаците, имал огромна сила, с едно духване изваждал огромни дървета, а с едно поемане на дъх – ги изправял.

Това са поверия, характерни за миналото в Северозапада. Към момента такова избродирано изображение на змей върху лазарска кърпа може да бъде видяно в експозицията на Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански" във Враца. Повече за изложбата разказа етнографът Силвия Гарванска:

"В експозицията, която е представена, имаме изключително голямо разнообразие от народно облекло, тъй като тя е разделена на принципа на четирите годишни времена - зима, пролет, лято, есен и във всеки един от тези сезони ние сме показали и характерните облекла на българите в нашия край, в Северозападна България. Изключително интересно е лазарското облекло, само по себе си заради кърпата на лазарката, върху която има изобразена фигурата на змея. Може би няма да я видите на друго място, освен към лазарското облекло, тъй като според вярванията едно време момиче, което не е лазарувало и момче, което не е коледувало, не може да се омъжи и съответно ожени. В миналото момичетата, които са лазарували са били в предженитбена възраст- 14, 15, 16-годишни, те са лазарували един-единствен път в живота си. Минавайки вече през този ден, през този празник, вече момата може да се годява и да бъде избирана за жена. И обратно- ако има момиче, което не е лазарувало, обикновено това са били в миналото момичета, които са имали някакви заболявания, страняли са от околните, били са болнави и дори на такива момичета, които са били различни от останалите са им казвали, че тях змейове ги любят." 
 
Змеят, избродиран върху кърпите на лазарките, е характерен само за Врачанския край, разказва още Силвия Гарванска:

"Змеят, като митологично създание, е бил много широко застъпен в българските вярвания и представи. Неговата поява се свързва именно с появата на пролетно-летния в момента сезон, с пролетта. Всъщност змеят дохожда, както казват бабите, пролетно време. Представяли са си го по различен начин. Може да е в образа на голям смок, шаран, някаква птица и обикновено може да е и положителен, и отрицателен. Може да е почитан като пазител и стопанин на селището, като създание, което дарява плодородие. Например, може да има крилца под мишниците си - да лети, може да приема облика и на различни предмети - пауново перо, колан, шарена китка. Хем е огнен, но хем е свързан и с водата, и с небето, и с подземното царство или чудовище, или човек. Защото нощно време той се явявал и идвал при такива моми, които не са били лазарки, дохождал е при тях и те са го виждали обикновено като изключително красив момък, най-често русокос и наистина е бил неустоим за тях."

Интересно и характерно за бродериите и шевиците във Врачанския край са и други изображения на животни, които за разлика от змея, обаче, не са рядко срещани. Може да видите на местни носии петел, паун, гълъб, кон, пчела, орел. Всички животински изображения водят началото си от дълбока древност и съществуват и до днес. 

Повече по темата може да чуете в звукови файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00