Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Снимка: Pixabay

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в социалната мрежа.

Твърдение: В магазините във Видин се продава трапезна сол, съдържаща химикали, опасни за здравето

Публикувани са и снимки на опаковката. Коментарите са, че с тази сол ни тровят, има съмнителен агент и ни пробутват химикали. Притеснителен е и срокът на годност, тъй като на опаковката виждаме две различни поредици числа, които можем да разчетем като дати: 06/07/23 и 07/02/24.


Според коментари под публикацията числата трябва да посочват срока на годност, както и този на производство. Отбелязва се, че и двете дати все още не са настъпили. "Вероятно снимката е от бъдещето", пише в социалната мрежа.

Други от коментарите гласят:

"Що за сол продават по пазарите на Видин? Никой не обръща внимание, затова има сърдечни заболявания".

 

Опаковките на хранителните стоки, които пазаруваме, не винаги са достатъчно ясни. Понякога липсва и информация, която потребителите биха искали да получат показва анкета сред видинчани.

"Няма пълна информация на етикетите. Човек не може да ги знае тези E-та какво означават. Те са хиляди тези консерванти. Може да е написано ясно, но човек не знае съответното "Е" какво е... Няма всичко описано какво съдържа. Не мога да се ориентирам."

Попитахме Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) правилно ли е пакетирана трапезната сол, предлагана в търговски обекти във Видин, отбелязани ли са на опаковката всички задължителни елементи и може ли да има притеснения за здравето на хората.

В официална позиция от агенцията посочват, че според определенията, дадени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, "сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид (минимум 97,8%), а "трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.

Уточняват, че инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Видин и Монтана са извършили проверки в обект за търговия с храни на централния пазар в град Видин и в пакетиращата фирма, която е в град Лом, област Монтана.

Обектът, в който е пакетирана солта, е регистриран в съответствие с изискванията на Закона за храните, посочват от БАБХ. По повод съдържанието отбелязват:

"Солта се състои основно от натриев хлорид (в количество 99,5%), калиев йодат и антислепващ агент (Е 535), което съответства на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели".

Уточняват, че антислепващият агент Е 535 е натриев фероцианид, разрешена добавка в храната според регламент на Европейския парламент.

Числата 06/07/23 показват партидния номер на продукта. Първите две цифри идентифицират седмицата от годината, следващите - деня от месеца, в който е пакетиран продуктът, а последните две цифри отговарят на годината.

Дата на пакетиране е 07.02.2023 г., а посоченият срок на годност е 07.02.2024 г.

Заключение

Твърдението, че в търговски обекти във Видин се продава трапезна сол, която е опасна за здравето на хората е НЕВЯРНО. Продуктът е етикетиран в съответствие с изискванията на регламент на Европейския парламент за предоставянето на информация за храните на потребителите с всички задължителни данни, уточняват от БАБХ.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враговете ни са нашите благодетели

Във Втора неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. Също така, в зависимост от нашето благоразположение към Бог и Неговите заповеди, ще се отнесе и Той към нас. Според нашата вяра и..

публикувано на 05.10.25 в 08:00

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05