Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Бутан - в очакване на новата ВиК мрежа

15
Снимка: радио Видин

Гостуваме в голямото, красиво и оживено село Бутан. Това е най-голямото село в община Козлодуй. Жителите му днес наброяват 2 800. За сравнение - през 1970 г. живущите в Бутан са били 4800. 
Селото ни посреща в трескава подготовка за предстоящия фестивал на любителското творчество „Пей и танцувай за Бутан“, като тази година участниците ще надхвърлят 400.
Бутан се разпростира на площ от 75 км. Изградени са много паркове, зелени площи и детски площадки. Населението е на средна възраст, децата посещават детската градина и училището. 


Край село Бутан в началото на 90-те години на 20 век е открито находища от природен газ и нефт. Но поради опасна авария през 1989 г., то е затворено и не се използва. Специалистите твърдят, че тук заслужава да се вложат инвестиции. Построен е промишлен газопровод, който свързва газовото находище с фирма „Плама“ в Плевен. Държавната фирма „Нефт и газ“ - Плевен е вложила в геоложките проучвания на обекта 1,5 млн. лева.
В Бутан обичат спорта. Има футболен отбор "Бутан", традиционно се развива и конният спорт. Тук се намира един от най-големите хиподруми в страната, построен с доброволния труд на населението, и една от най-големите конни бази. 



Основният проблем в селото е безработицатаВ миналото тук са работили много предприятия - ТПК, Селкооп, цехове - мебелен и за метални изделия, консервна фабрика. След демократичните промени жизненият стандарт на хората пада рязко поради закриване на консервната фабрика, една от най-големите в региона, на промишления цех и намаляване на селскостопанското производство. Безработицата в селото днес надхвърля 70%. Сега хората намират работа в предприятието за бетонови изделия в Бутан, в близкия град Козлодуй, в Атомната електроцентрала и в чужбина. Много от тях разчитат на социални помощи. 

Друг сериозен проблем за жителите на селото е водата, която през летните месеци намалява и не е достатъчна като количество. Затова общинското ръководство си поставя за цел  да се направи цялостен ремонт на ВиК мрежата. 

Кмет първи мандат е Кирилка Асенова, от ГЕРБ. Живее отдавна в селото и познава проблемите на населеното място:

"Проблемите са много в село Бутан, защото селото е голямо... Имаме много паркове, стадион, хиподрум, училище с 325 деца, Детска с 115 деца... Най-голямо е в общината селото. Основният ни проблем е безработицата, но няма програми, няма къде да работят хората. Само един цех имаме за плочки, в АЕР, в АЕЦ намират работа... В земеделието са малко работните места, много са ни безработните. Работят безработните 40 часа за 40 лева на месец. Така успяват да вземат детските, това е крайно недостатъчно... Голяма е безработицата, оплакват се хората, че нямат средства и е трудно... Наблюдава се тенденция на връщане на млади хора в селото... Цените на къщите се покачиха. Къща в добро състояние е около 40 хиляди лева... Това, което обещах, го направих. Възстановихме килийното училище благодарение на двама жители - Стефан Стефанов и Момчил Христов... Другото - направихме ремонти в селото, сега - в пенсионерския клуб, детска площадка, която е прекрасна. Поддържаме всичко в изряден вид... Най-големият пазар е в Бутан в събота..."


Каналът, който минава през село Бутан, се почиства по препоръка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца. Това е едно от важните нещата, които трябва да се предприемат предвид наводненията в други населени места, казва Кирилка Асенова: 

"В момента разчистваме този канал, който преминава през селото... Хората и средствата са най-важните неща, тревните площ - имаме косачи и препарати, с които пръскаме..."

Предстоящите ремонти на пътната мрежа в село Бутан са изчислени на стойност 2 милиона лева, което е голяма сума, казва още Кирилка Асенова:

"Голяма пътна мрежа имаме и пътищата ни трябва да се ремонтират... Предстои около кметството да се асфалтира, около училището, детската градина, за да е по-лесно на родителите да водят децата си... Общината направи ремонт на киносалона.

Проблем имаме с водата, имаме проект и чакаме да започне работа правителството и да ни отпуснат средства, и да започне ремонтът на водопроводната мрежа. От април до септември високата част на селото няма вода, има аварии и е сериозен проблем... На 30 май 2022-ра е внесен проектът ни в МРРБ..."

История на селото е свързана с подвига и делото на Христо Ботев. В Поповото ханче в Бутан са отсядали четниците. Днес то е превърнато в музей, а наскоро бе подредена и експозиция в две от стаите му. 

Доказателство за будните бутанчани е създаването на килийно училище към църквата, която е построена по време на турското робство, през 1871 година. Днес сградата е превърната в музей, като залите се използват за различни културни събития. 


В село Бутан активна просветителска, културна и образователна дейност извършват читалищните работници към Народно читалище "Заря 1911". През годините културното средище има активна дейност - танцови състави, хорове, театрални състави, кръжоци, богат библиотечен фонд. За съжаление, читалището няма своя сграда, която да е удобна и практична за посетителите. В момента то се намира на последния етаж  на общинска сграда и това е един от проблемите, който пречи на работата на читалищните дейци.



Бутан се гордее с първото селско кино, което е създадено през 1930 година, обяснява секретарят на читалището, Силвия Цветкова. Два танцови състава има в момента - детски и женски. Художествен ръководител е Цветан Берчев. Успешно се представя младежкият духов оркестър, който свири на всички празници в селото. 

В центъра на селото, пред един от магазините, са насядали възрастни хора. Те са с дълъг трудов стаж, работили за себе си, за селото и за по-добър живот на децата си. Днес с тревога наблюдават случващото се в страната, ядосват се, че няма развитие и перспектива за обикновените, трудови хора.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42