Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади театрали от цял свят показват таланта си на фестивал във Враца

Снимка: https://vremefest.com/




Над 300 млади театрали ще представят таланта си на сцената на Международния младежки театрален фестивал "Време" във Враца. От 16 до 21 юни градът ще посрещне трупи от 18 държави в Европа, Азия, Северна Америка и Азия. Програмата на 20-ото издание на театралното събитие е изключително разнообразна, публиката може да очаква много положителни емоции и изненади, каза пред Жоро Александров директорът на Младежки дом-Враца Георги Врабчев:

"Фестивалът с всяко свое издание надгражда и визия, и съдържание, и програма, а за 20-ото сме се опитали наистина да направим една прекрасна палитра от автори, стилове. Самият факт, че в изданието ще участват 18 държави от четири континента, това е един изключителен диапазон на младежко творчество, една панорама, която ще можем да видим в рамките на пет фестивални дни - от 16 до 21 юни. Ще видим автори като Рей Бредбъри, Лорка, Гогол, Чарлс Буковски, Камю, много съвременни авторски спектакли, Станислав Стратиев, Петко Славейков - доста разнообразен афиш. Всичко това ще бъде с безплатен вход. Спектаклите започват в 11:00 часа преди обяд и завършват в 11:00 вечерта. По пет спектакъла на ден. За всеки ще има какво да избере от нашата програма... По традиция започваме с мащабно откриване на площад "Христо Ботев" от 20:00 часа на 16 юни. В програмата ще има концертно изпълнение на група "Акага", разбира се, интересни фойерверки, тоест музикално-светлинен спектакъл. На втората вечер, също на откритата сцена, можем да видим нашите гости от Африка - един спектакъл, театрално-танцов, който също мисля, че ще е интересен за много хора. Отделете от времето си и си направете един театрален уикенд, заслужава си."

Международният фестивал "Време" е едно от най-крупните младежки събития в България и региона и е в топ 3 на любителските театрални фестивали в Европа. Целта на събитието е да изгради едно глобално семейство на хората, които обичат театъра, обясни пред Генади Вельов Диана Шейтанова, която е организатор и бивш участник във фестивала: 



"Ще посрещнем гости, любители на театъра, млади хора, които се занимават с това изкуство. Някои идват за пореден път, някои - за първи път, това е съвсем нормално, въпреки че нашата цел с този фестивал е да изградим едно семейство, глобално семейство на хората, които са влюбени в театъра, които живеят в театър. Когато се говори за аматьорски театър, какъвто е този фестивал, много хора си представят извънкласна дейност в училищата. Не говорим за това. Обикновено самодейният театър се ръководи от хора, които това са завършили. Тази година имаме за първи път участие от Асеновград и също така групи, които години наред участват във фестивала... Нашият фестивал няма търговска цел и никога няма да има, както и няма конкурсен характер. Всеки един участник идва при нас на олимпийския принцип, за да покаже какво е постигнал през последните 2 години, на какво ниво е, какво стъпало е изкачил, какви трудности е срещнал. Наистина е обмен на идеи и на опит, винаги нивото е било много високо, винаги участниците чакат с нетърпение юни месец, за да дойдат във Враца." 

"Мускетарите" от Перник имат над 20-годишна история и са сред редовните участници във фестивала. Освен с тях, ръководителят Иванка Михова пристига и с "Пъстрите" - новата  ѝ театрална формация, сформирана към едно от пернишките училища:

"Мисля, че 2004 година за първи път се представихме. Тогава имах само деца 1-4 клас, с тях дойдохме, оттогава се харесваме, моите бяха най-малките участници. Фестивалът е приятелски, защото на този фестивал ние се радваме един на друг, на постиженията си, приятелски настроени са всички, няма злоба, няма конкурси и това е най-очарователното. Организацията е перфектна и изобщо се чувстваме и обгрижени, освен приятели, обгрижени са всички трупи. Виждам театър, който никога няма да видя при други обстоятелства. Това е много голямо богатство и много си заслужава. Децата нямат търпение за следващия фестивал, той е като награда за децата."

Официалното откриване е на 16 юни, петък, от 20:00 часа на площад "Христо Ботев" във Враца. От сутринта започват дейността си работилници по импровизация и сценичен бой. Първото представление е на група "Усмивка" от Канада, която ще представи "Шоу на чудесата" от 11:00 часа в голямата зала на Младежкия дом. 
Международният младежки театрален фестивал "Време" се организира на всеки две години от Младежки дом-Враца и Сдружение "ТЕМП АРТ". 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09