Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков Петков, кмет на Гложене: Най-хубавото в селото са хората

Опожареното преди време читалище е ремонтирано с над 1 милион лева

14
Снимка: радио Видин



Екипът на Радио ВИДИН гостува на красивото, голямо и оживено село Гложене, което се намира в община Козлодуй. То е на 13 км от общинския център, на 67 км от областния - Враца и на 180 км от столицата. Съседни селища са селата Хърлец, Бутан, Софрониево и град Мизия.
Площадът на Гложене е просторен и красив, с бели мраморни плочи. Тук е издигнат паметник на загиналите в Септемврийското въстание. 



Съвсем наблизо е и сградата на кметството, изградена през 1986 година, с красиви и поддържани зелени и цветни площи отпред. 
Общо 2345 са жителите на селото по последното преброяване. В Гложене има училище до 7-и клас, детска градина и ясла. Добре е развито здравеопазването. 
Близостта на АЕЦ "Козлодуй" дава възможност за работа на по-голяма част от населението. През годините на социализма в селото е работила маслобойна, която преработва слънчогледа в олио, както и две мелници. По-късно е изграден цех за преработка на коноп, Конопената фабрика, а след това край Гложене е построен и Хартиено-целулозен комбинат, в който са работили хората от региона. Днес, за съжаление, всичко е разрушено. 
Съборът на селото е на 24 май. Тогава на площада се прави концерт, на който се изявяват самодейци от читалищата, има и заря. Проявите за събора са по инициатива на кмета, с което той се гордее.

Четвърти мандат управник на селото е Петко Петков, който ни посреща в просторния си кабинет. Според него основен проблем за населеното място е инфраструктурата и по-точно пътят, който се стопанисва от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Питам го с какво се гордее от направеното досега:

"Най-много се гордея с възстановяването на читалището. Един милион и 20 хиляди лева се вложиха, но още трябва - за оборудване за сцената, декори, костюми, но основното се свърши. Може да се работи в нормален ритъм... 

В селото има и млади семейства, може би, благодарение на АЕЦ... Инфраструктурата ни е плачевна, пътят е на АПИ. Последните четири години имаше големи четири аварии и станаха проблеми. Не знам какво да очакваме. Сега получаваме 1/12, което не стига за нищо ...

Река Огоста се разлива от време на време, но не сме имали сериозни проблеми... Използва се за риболов и за плажуване лятото... В Хайредин има ВЕЦ, но ние нямаме...

В село Гложене здравеопазването е добре развито. В момента лекарят преглежда в кметството на първия етаж. Имаме Футболен клуб "Септември" (Гложене) - "А" окръжна. Имаме и хандбален отбор, но децата намаляват. Имаме големи традиции в хандбала. Втори станахме на плажен хандбал...

Най-хубавото в село Гложене са хората. Според мен Гложене е центърът на Вселената...", казва кметът Петко Петков. 

Той посочи от какво се нуждае още селото. 

"Основен проблем имаме - да се направи нов гробищен парк, защото старият вече е запълнен, както и да се подмени ВиК канализацията с нова. Една къща падна от наводняване..." Недостигът на работна ръка и техника за поддръжка на зелените площи е също един от текущите проблеми на населеното място. 
 
Красиво и модерно е читалището "Яким Деспотов" в село Гложене. Голям пожар унищожи сградата през лятото на 2018 година. Днес читалището е възстановено, с нови мебели и дограма и желание за творчески изяви, казва Александър Цветков, който е секретар на културното средище от две години. По образование е хореограф-педагог и затова води всички танцови състави към читалището.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42