Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са язовирите в Северозапада

Снимка: Община Монтана

Има ли опасни язовири в на територията на Северозападна България? Проверяват ли се те и какво се прави за обезопасяването им? Има ли необходимост от спешни ремонти на някои от тях на фона на случващото се през последните дни? Това попитахме представители на държавни и общински структури, които отговарят за предотвратяване на щетите.

"Язовир "Огоста" за последните два дни покачи водното си ниво с 1.5 метра и днес в 8:00 часа е с кота 192.29 или обем от 384 млн. кубически метра", коментира ситуацията с най-големият язовир в региона хидроинженерът Игор Репкин,  ръководител звено Хидротехнически район – Монтана към "Напоителни системи" ЕАД – клон Мизия.

"В момента от язовира се изпускат около 76 кубически метра /m³/ в секунда вода в река Огоста, поради това, че сме ограничени, тъй като има високи води в долното течение на река Огоста, а би трябвало да изпускаме още вода, за да спрем покачването на нивото на язовира. Така че, в момента, в който имаме успокояване на нивото на реката в долното течение, ще има отваряне за още водни маси от язовир "Огоста". 

Язовирът изпуска около 6.5 млн.m³ за денонощие и трябва поне около 10 млн.m³, за да можем да стабилизираме нещата. За последните 24 часа притокът към язовира определено намалява, но все още е значителен и ние трябва по най-бързия начин да го занулим, т.е. да не позволяваме ново покачване на водата в язовира.   

Другите два язовира, които са засегнати и имат водосбор в планинската част на област Монтана, това е язовир "Клисурица", който в момента се източва с помощта на хора от пожарната. Софийска е групата и сме много благодарни за това нещо. Нивото вече се е успокоило и е около преливника. Там обаче имаме аварийна ситуация, тъй като имаме разрушаване на основния изпускател в резултат на три последователни преливания на водни маси през него.   

Язовир "Смирненски"- вторият по големина язовир- при него също се работи на основния изпускател. Също изказвам своята благодарност на тези хора, които дълго време помагат и в момента преливането през него е почти е прекратено. Около 2 m³ в секунда сега изливат през преливното съоръжение. 

Другите два язовира са във Вълчедръмско и Ломско. При тях нямаме някакви проблеми. Те са в нормални граници. Там не е имало такива валежи и такива явления, каквито имаше в Балкана, където основният проблем бяха валежите между 4-ти и 5-и юни, както и между 16-и и 17-и юни. Тогава имаше над 100 литра на квадратен метър в почти целия водосбор. Това доведе до тези високи нива и до преливане на по-малките и напълването на язовир "Огоста". 

Моята оценка за обстановката е, че се подобрява. Очаквам до утре да занулим "Огоста", което е основният проблем и да спре преливането в другите два язовира, с което смятам, че първият етап сме го изпълнили. Това е превенцията и следва вторият етап - много внимателно, съгласно нормативните документи, спадане и на трите язовира, тъй като има условие, че не трябва нивото да се понижава повече от 10-12 см на денонощие. Което нас ни ограничава, тъй като ние получаваме от природата наведнъж 150 см, а после трябва по 10-12 да спадаме на денонощие, но няма как. Просто не трябва да се допускат никакви обрушавания или други повреди по язовирната стена и прилежащите скатове...

Това е вече 18-и ден откакто се борим тук и крайно време му е вече да спре. Защото твърде много се покачи водата в язовир "Огоста" и доста дълъг период ще ни е нужен за неговото източване. А това е много сложен процес, свързан с основния изпускател, с постоянно наблюдение, но аз съм убеден, че ще постигнем нужния резултат, защото имаме добри специалисти...", добави инж. Репкин.

Още информация за броя и състоянието на язовирите в Северозападна България, стопанисвани от клон "Видин" и клон "Мизия" на "Напоителни системи" ЕАД; състоянието на отводнителните помпени станции и дунавските диги, както и мнение за ситуацията с язовир "Христо Смирненски", на който съдия изпълнител продаде заради дългове част от защитните съоръжения преди години- целите интервюта с инж. Лилия Замфирова- управител на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Видин",  инж. Людмила Тошева- управител на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Мизия" и Димитър Димитров, кмет на село Смирненски /взети в аванс/ - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45