Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска ученичка завоюва първо място в конкурс за превод от френски език

Снимка: личен архив

Дванадесетокласничката Наталия Дамянова Викторова, която е ученичка от Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ във Видин, се класира на първо място в конкурса за превод на песни от френски на български език. Организатор на съревнованието е Министерството на външните работи на България, съвместно с Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Катедра „Романистика“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в партньорство с Френския институт в България, Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа.


Наталия е изучавала френски език под ръководството на Стефка Лалова, заместник-директор и учител по френски език в училището. Момичето е с най-висока оценка на матурата по френски език в България - 5,97, казва Лалова:

" ... За конкурса тя сама е решила да участва, имаше известни притеснения, но решихме да опита и се включи в конкурса за превод на две песни от френски на български език... Спечели първо място и посещение в Париж в централата на франкофонията..."

Наталия превежда най-смислено две френски песни на български език. 

"Направих превод на две френски песни -  "Далеч" на Метра Жим (Maître Gims - певец и автор на песни - бел.ред.), а другата е "Слънчево изгаряне". Мой е преводът на Бон Aнтандьор (Bon Entendeur - музикална група, бел.ред.)... Изпълнителите са известни....Не ми беше лесно да превеждам, защото трябва да могат да се изпеят на езика, на който се превеждат. Трябва да има мелодичност, не може да се превежда буквално и да не се отдалечаваш от оригиналния френски текст...", разказва Наталия.

Наградата на видинската ученичка е посещение на Париж, в централата на Международната организация на франкофонията.

Наталия учи френски език от 9-и клас, като по-интензивно го изучава от 11-и клас. Тя вече е приета за студент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Приложна лингвистика с изучаване на френски и японски език".



Това е текстът на песента "Далеч" ("Loin") в превод на Наталия Викторова:


"Ако бяхме променили живота си? Затвори очи, забрави 

Ако бяхме се превърнали в обещаното? 

Щеше да е цяло богатство 

Ако бяхме отишли на остров? 

Или на празна планета 

Без значение цената 

Щяхме да сме по - силни 

Щеше да поемеш ядовете и мъките ми 

А аз твоите 

Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

Щеше да поемеш ядовете и мъките ми 

А аз твоите Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

И да любов моя, казах ти го вече 

Наблюдавай света и съзерцавай 

Изградихме си наша империя 

Която ни отразява 

Мислехме се за свободни 

Без дори да обърнем страницата 

Само доказва, че всичко е възможно 

Спряхме времето 

Ще бъда верен, верен, верен, верен 

Ще бъдеш моя, моя, моя, моя 

Не, не е сън 

Не, не е сън 

Виж ме 

Докосни ме, хвани ръката ми 

Ела 

Не, не се връщай 

Не, не е сън 

Не, не е сън 

Ела 

Хвани ме 

За един последен танц 

Преди всичко да потъне в мрак."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момиче от Враца получи награда "Студент на годината"

Ани Павлова е млада дама от Враца , която наскоро беше удостоена с наградата "Студент на годината" в категория "Правни науки" за 2024 г. към Софийския университет. От дете обича да съчетава ученическите си успехи с извънкласни дейности и това не се променя и до днес. Тя се отличава с отлични академични резултати и активно участие в научни проекти...

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00