Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински композитор и арабски изпълнител с общ музикален проект

4
Мохамед Азима (ляво) и Николай Антов (дясно)
Снимка: Радио Видин



Нов интернационален проект създава музикален мост между България и Египет. 

Видинският композитор Николай Антов и арабският изпълнител Мохамед Азима с общи усилия дават нов прочит на песните на най-популярната видинска група за поп музика през 80-те и 90-те години формация "Север"

От български на арабски, както и от арабски на български, двамата творци решават да смъкнат максимално езиковата бариера и да реализират няколко креативни и нестандартни проекта. 

Те се срещат съвзем случайно в Египет. Азима, също като Николай Антов, има туристическа фирма и това става и поводът за случайната им среща. 

"Беше много уникално за мен. Един човек ми каза "Азима, аз съм твой приятел във Фейсбук. За мен беше прекрасна изненада. Уговорихме се за музиката и работата ни. След няколко месеца отидох в България, в София, срещнахме се там през февруари на Национално изложение на туристическия бранш. Казах му, че имам 4-5 дни в България и няма как да обсъдим всичко и му казах, че ще идвам отново през юли. Така се случиха нещата. Така започнах да пея песента на моя прекрасен приятел и звучи божествено. Той прави музика, която като слушаш и летиш на небето. Така я усетих. Затова решихме да направим нещо интересно, ново. Да направим текст който е една част на арабски и една част на български. Ще звучи интересно и по-различно.", разказа Азима.

Арабският изпълнител има три самостоятелни музикални албума. Освен певец, той е гид, обича туристите, особено българите, дошли в Египет. Има и няколко различни дипломи за висши образования, сред които Филология, Туризъм и Физкултура. Но да пее, признава, започва съвсем случайно. 

"Това е много интересно и има история зад това. Преди 12 години бях в Кирай да уча китайски език. И случайно видях един мъж, който свиреше на китара. Аз му казах, че свири много добре, а той ми предпожи да изпея нещо на арабски. Аз запях, а той ми каза, че имам прекрасен глас, че трябва да направя нещо. След като се прибрах в Египет, записах да уча в музикалния факултет и се получи. След това направих и видеоклипове, и албуми. Но както при вас сега, така и там, модерната музика е чалгата. Ние също имаме чалга, но е различна. Но аз учих музика, музика. Затова спрях и си казах, че трябва да намеря време да направя нова музика, която да е съвременна, но да не е чалга. Така случайно ни срещна и музиката на Ники. Тя е божествена."


Така се стига и до проектът, който Николай Антов и Азима започват да реализират с общи усилия. Зад един перфектен продукт стоят винаги много часове работа, труд и постоянство, изключение не прави и песента, която двамата творци пресъздават.  
Песента "Любовта просия не търпи", която е по музика на видинския композитор, стана част и от проекта "Пеещи артисти". Тя се ражда преди около 30 години по текст на актьора Симеон Владов. Днес вече звучи и на арабски. Толкова еднаква и толкова различна.


"Когато говорим за музика-нямаме граници. Музиката е средство, чрез което хората общуват, както всяко едно изкуство. Но интересно е, когато виждаш погледа на друг народ, на друга култура, върху един и същ музикален продукт. В случая моята песен... Това да имаш човек от друга народност, който да има твоето усещане за изкуство, нас ни обединява музиката, след това ни обединява отношението към хората.. Той дори в автобуса пее на хората. Представете си, отивате в Египет и чувате "Моя страна, моя България". Той има и записани песни на български в студио. Това е много интересно, защото обикновено ние, българите, сме поклонници на нещо, а виждаме човек, който харесва нашата музика, нашата култура, нашия бит", коментира Николай Антов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59