Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът на рибата в Остров- прясна риба, вкусна чорба и много настроение (ВИДЕО)

Снимка: Виктория Топалска



Таранката, позната и като каракуда, бе във фокуса на деветото издание на Празника на рибата и рибаря в оряховското врачанското село Остров. Началото бе дадено от Ирена Станкулова- кмет на селото и общинският кмет  Росен Добрев. 
Той сподели за Радио ВИДИН, че тази година очакванията му са надминати и има повече хора от обикновено.

"Като цяло, наистина, хората са двойно, тройно повече. Не можем да си обясним каква е причината, но очевидно празникът се утвърждава като такъв в село Остров. Пътуват хора от много далече... От различни места на България пътуват, за да хапнат прясна риба, за да се насладят на величието на река Дунав и на естественото, човешко и добро отношение на хората, които са тук."

Гости от няколко читалища, както и местни кулинари представиха автентични ястия с риба, подредени в кулинарно изложение. Традиционните гозби бяха оценени от шефовете Никола Симеонов, Светлана Илиева и Цветомира Стоянова, които освен че разпределиха наградите, сготвиха за гостите на събитието рибена чорба, която свърши за броени минути:

"Няма друга като нашата супа- тя е ВИП супа, най-вкусната...  Догодина ще направим поне три казана да има..." - каза Цветомира Стоянова.

Освен музика и кулинарна изложба, на фестивала беше изпържено огромно количество прясна риба. Димитър Томов е един от хората, които бяха зад котлоните и пържеха огромните количества риба. Сподели, че това не му пречи, а дори напротив. 

"За първа година съм в тази роля... Все пак се наехме за благото и доброто на селото... Около 105 килограма риба ще се изпържат днес. Много е... Но трябва всяка една година да го има това нещо. Това е традиция от много време и си е на селото. Виждате, всяка една година има все повече и повече хора..."

На фестивала имаше гости от цялата страна. 

"Много е хубаво, ние за пръв път идваме и ни харесва. Не сме местни, от Кнежа сме... Супер е! От Плевен сме и идваме за първа година. Харесва ни, има толкова много хора... Добре е, от Галиче ни докараха, но идвам за втора година... За първа година идвам от Бургас. Жената ме доведе, тя си е от тук. Страхотно е, хапвам от супата на шефовете... Догодина бих дошъл пак..."

Рибната фиеста продължи с много песни и танци, добро настроение и вкусна храна.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Как се приготвя традиционна рибена чорба може да видите във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да реагираме, ако в менюто липсва грамаж или ясна цена

Когато седнем в ресторант, кафене или на морския бряг с чаша студена лимонада, последното, за което искаме да мислим, е дали ще ни изненада сметката. Но законът е категоричен - в менютата на заведенията задължително трябва да са посочени и цените, и грамажите на предлаганите ястия и напитки. И това не е просто формалност - то е наше право..

публикувано на 18.08.25 в 16:30

Видин посрещна участниците в гребната регата ТИД

Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Най-дългото гребно събитие в света, с дължина от над 2500 км, започна в края на юни месец от Инголщад, Германия. Преди да навлязат в българските води на..

публикувано на 18.08.25 в 15:57

"Урок по шофиране" - българска история на големия екран в един от най-престижните фестивали

Дебютният филм на младата режисьорка Анастасия Ангелова ще направи своята премиера днес, на 18 август, в рамките на един от най-престижните кинофестивали в Европа - този в Сараево . "Урок по шофиране" е игрален филм с автобиографични мотиви, заснет изцяло във Видин и Брегово. Историята, вдъхновена от личните спомени на авторката, ще бъде..

публикувано на 18.08.25 в 15:30

Видинчани: Не цената, а условията в такситата са проблемът

От началото на месеца таксиметровите услуги във Видин поскъпнаха с 1 лев, а новината предизвика оживени реакции сред жителите на града . За някои това е поредното увеличение на цените, което натоварва бюджета им, но за мнозина проблемът не е толкова в сумата, колкото в качеството на услугата. В социалните мрежи видинчани споделят своите..

публикувано на 18.08.25 в 15:15

"Неделник" от 17 август 2025 година

Свърши отпуската. Свърши и морето. Време е за ефир. Време е за "Неделник". Акцента днес ще падне върху XIII - то издание на Националния събор на народното творчество проведен в Копривщица преди седмица. Ще поговорим за участитето и наградите на читалищата в селата Неговановци, Софрониево и Раковица . Но преди това ще..

публикувано на 17.08.25 в 13:56

Силата на вярата

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род.  "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина:  “П ремести се от тука там и тя ще се премести; и..

публикувано на 17.08.25 в 08:00

Фредерик Бегбеде и неговата изповед

Има книги, които звучат като закъсняло извинение. Други са като пиянски монолог в два след полунощ. „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ на френския писател Фредерик Бегбеде е и двете едновременно. Тя е своеобразен негов автопортрет, рисуван сякаш с премигващ неон, доза цинизъм и плахо чувство за вина. Макар да е родом..

публикувано на 15.08.25 в 17:10