Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на рибата в Остров- прясна риба, вкусна чорба и много настроение (ВИДЕО)

Снимка: Виктория Топалска



Таранката, позната и като каракуда, бе във фокуса на деветото издание на Празника на рибата и рибаря в оряховското врачанското село Остров. Началото бе дадено от Ирена Станкулова- кмет на селото и общинският кмет  Росен Добрев. 
Той сподели за Радио ВИДИН, че тази година очакванията му са надминати и има повече хора от обикновено.

"Като цяло, наистина, хората са двойно, тройно повече. Не можем да си обясним каква е причината, но очевидно празникът се утвърждава като такъв в село Остров. Пътуват хора от много далече... От различни места на България пътуват, за да хапнат прясна риба, за да се насладят на величието на река Дунав и на естественото, човешко и добро отношение на хората, които са тук."

Гости от няколко читалища, както и местни кулинари представиха автентични ястия с риба, подредени в кулинарно изложение. Традиционните гозби бяха оценени от шефовете Никола Симеонов, Светлана Илиева и Цветомира Стоянова, които освен че разпределиха наградите, сготвиха за гостите на събитието рибена чорба, която свърши за броени минути:

"Няма друга като нашата супа- тя е ВИП супа, най-вкусната...  Догодина ще направим поне три казана да има..." - каза Цветомира Стоянова.

Освен музика и кулинарна изложба, на фестивала беше изпържено огромно количество прясна риба. Димитър Томов е един от хората, които бяха зад котлоните и пържеха огромните количества риба. Сподели, че това не му пречи, а дори напротив. 

"За първа година съм в тази роля... Все пак се наехме за благото и доброто на селото... Около 105 килограма риба ще се изпържат днес. Много е... Но трябва всяка една година да го има това нещо. Това е традиция от много време и си е на селото. Виждате, всяка една година има все повече и повече хора..."

На фестивала имаше гости от цялата страна. 

"Много е хубаво, ние за пръв път идваме и ни харесва. Не сме местни, от Кнежа сме... Супер е! От Плевен сме и идваме за първа година. Харесва ни, има толкова много хора... Добре е, от Галиче ни докараха, но идвам за втора година... За първа година идвам от Бургас. Жената ме доведе, тя си е от тук. Страхотно е, хапвам от супата на шефовете... Догодина бих дошъл пак..."

Рибната фиеста продължи с много песни и танци, добро настроение и вкусна храна.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Как се приготвя традиционна рибена чорба може да видите във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00