Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сливите от Бутан- за ракия, не за смет...

Овощар: Държавата да се погрижи за малките производители- те са гръбнакът на сектора

Снимка: Личен архив


Има ли хляб в овощарството, може ли да се печели със земеделие, и има ли държавна визия за неговото развитие? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Ивайло Иванов от село Бутан.

Той е в графата земеделски производител от 1997 година. Активно започва да се занимава с отглеждането на овощни видове веднага след като завършва Аграрна икономика в Свищов. В градината му има всякакви видове, но превес имат сините сливи:

"От всички дървета имаме, но основното насаждение е сливи. Паралелно с това имаме и овощен разсадник, произвеждаме посадъчен материал. Като завърших по-усилено започнах дейността... В градината имаме основно три сорта, най-много имам Чачанска лепотица - той е най-високодобивен, най-вкусен като плод и най-подходящ за производство на ракия- за това се търси най-много... Тази година заради времето беше голямо изпитание, продължава да е такова. През активния сезон пръсканията са два пъти повече от предишни години... Условията са изключително неблагоприятни- валежи се редуват с високи температури, което е предпоставка за болести, вредители... Всичко е свързано с много пръскане, но компенсираме с добър добив- упоритата растителна защита и резитбени мероприятия, реколтата е добра... Науката работи... има препарати, които спомагат за излизане от абиотичния стрес заради ниските температури... Ползваме ги от две години и сме доволни... "

Ивайло започва с дворно място около декар и половина, сега са над 50 декара. Има и няколко декара със зеленчуци. Убеден е, че не само в земеделието е важно да има обучени и знаещи хора:

"Навсякъде трябва да има обучени и знаещи, иначе...да работиш на сляпо, особено сега, когато науката и технологиите са напред, човек трябва да работи с тях иначе е загуба- на време и на всичко..." 

Липсата на работна ръка е най-големият проблем за земеделието и ще се задълбочава все повече, смята Ивайло Иванов. Според него и двата сектора- овощарство, и зеленчукопроизводство, са еднакво неглижирани- проблем е и евтиния внос на зеленчуци. Въпреки това не се оплаква от липсата на пазар и клиенти, защото през годините се е доказал. Никога досега не е кандидатствал по европейски програми

"Това е и другият основен проблем пред малките земеделци. Бюрокрацията е изключително голяма, вместо да улесняват хората при кандидатстване, залагат толкова много изисквания и условия и вместо да си вършиш работата, се превръщаш в един чиновник, който трябва да ходи да събира документи под път и над път, и не се знае докъде ще стигнеш- въпреки изразходените и време, и енергия, и нерви..." 

Ивайло недоумява защо за отглеждане на сливи субсидията е наполовина по-малка. Смята, че страната ни няма визия за развитие на земеделието, защото би трябвало да се обръща внимание на малките производители- те са гръбнака на сектора, те са и хората, които създават заетост в селата, казва Ивайло. Въпреки че проблемите, с които се сблъсква са много, признава, че отново би се захванал с отглеждането на сливи- просто защото си обича работата. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30