Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за успеха: Ученик от Мездра се отличи на международна олимпиада по математика

| Интервю
4
Даниел Коловски от Мездра е сред наградените деца на Азиатската международна математическа олимпиада
Снимка: Личен архив



В столицата на Малайзия - Куала Лумпур се проведе Азиатска международна математическа олимпиада. България бе представена от четирима ученици. Сред тях е и четвъртокласникът Даниел Владимиров Коловски, възпитаник на ОУ "Христо Ботев" в Мездра, който е един от най-изявените таланти на училището. Той спечели за България един златен и един сребърен медал

Родителите на Даниел са неотлъчно до него и го подкрепят от самото начало, в това да се занимава с математика.

"Даниел е много е активен, като си намисли нещо обича да го постига и е напълно нормално и обикновено дете... Може би взаимно се получиха нещата и от нас има подкрепа с жена ми, а и той самият осъзна, че като полага много труд, като решава много задачи, после това се възнаграждава, има награда, има успех, което му харесва на него. Просто при него нещата се получават с много труд и с упоритост, тук не става въпрос за някаква наследеност", каза таткото на момчето - Владимир Коловски

На математическата олимпиада в Малайзия с Дани отива и неговата майка - Василка Коловска, която е учител по английски език в същото училище, в което той учи:

"Тази състезателна математика всъщност е много сложна и аз си признавам, че вече задачите не мога да ги решавам, а синът ми се справя блестящо. Наистина са много трудни и това е според мен, защото самата му мисъл е много схематизирана и затова много бързо отговаря на съответните задачи... Оказа се, че в Азия България не е позната като дестинация и нашият отбор предизвика голям интерес. Направихме много приятелства с различните държави. Участниците бяха от Бразилия, от Китай, Хонконг, Филипините и още други държави... Страхотно преживяване беше и знаете ли, аз и от българския отбор така много горда се чувствам, защото децата бяха много възпитани, много интелигентни и прекрасни. Така че наистина пожелавам подобно бъдеще на България."

Азиатска международна математическа олимпиада

За страстта му към математиката, знанията и мечтите разговаряме с Даниел Коловски:

"Някак си ми доставя удоволствие като решавам задачите и после получавам верните отговори... Знам общата бройка на медалите ми - 48. От средата на първи до четвърти клас... Честно казано обичам много да играя на футбол навън с приятелите ми. Аз просто обичам да решавам задачи на обяд и следобед да излизам навън. Ние на всяко международно състезание накрая си раздаваме различни магнитчета от нашите държави, за да си познаваме държавите. Има много добри деца, от България сме много добри по тези състезателни олимпиади... Аз мисля да стана мостов инженер."

 

Да притежаваш над 40 медала и да си само четвърти клас е истинско постижение. Да си разбрал какъв искаш да станеш, когато пораснеш голям на десет е истинско щастие, затова пожелаваме на Даниел едно светло бъдеще, придружено с много титли и успехи!

Чуйте повече по темата в прикачения звук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03