Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация. 

"Надявам се и тази година това, което сме подготвили за гражданите и гостите на общината, да бъде много интересно за всички. През първия фестивален ден, 22 септември, петък, ще открием фестивала с дефиле, което започва в 17:00 часа. След дефилето, кметът на община Козлодуй, инж. Маринела Николова, ще приветства всички участници и гости на фестивала и ще продължим с концерт "Талантите на Северозапада", в който ще се включат самодейни състави от детски градини, училища и читалища, не само от нашата община, но и от региона и от Северозападна България."

И през трите дни на фестивала най-малките жители и гости на Козлодуй ще могат да се забавляват с детска ферма и разходка на магаренце. Посетителите ще могат да разгледат и базар, в който своите изделия показват над 50 търговци и занаятчии, обясни Нейчева.

"Могат да си закупят всякакви ръчно изработени предмети, естествено всичко е с фолклорни мотиви и шевици. Ще имаме производители на мед, на българска козметика, която се прави с билки. Много, много интересни участници имаме. Ще имаме художници, ръчно изработени лампи, ръчно изработени плетени дрешки за най-малките, изобщо много интересни неща ще предложат занаятчиите и художниците. Всички могат да се запознаят с участниците в изложението на страницата на Община Козлодуй и във Фейсбук събитието "Фестивал на занаятите и изкуствата-Козлодуй 2023".

Много богата програма предлага съботния ден - 23 септември, обясни Величка Нейчева. 

"Най-дългият фестивален ден ще бъде на 23 септември, събота, който ще стартира рано сутринта. В 10:00 часа отварят врати детски творчески работилници по традиция. Тук се включват всички читалища в общината. Ще има училище по танци. Също така в този час всички пенсионерски клубове ще направят за всички гости и граждани на Козлодуй демонстрации на различни занаяти, ще организират за по-малките игри. Като цяло представянето на пенсионерските клубове сме го нарекли "Обичаи и традиции с баба и дядо". Ще бъде много интересно. Работилничките също ще бъдат цял ден. Детската ферма и разходките с магаренца също ще бъдат цял ден. Новото тук е, че в 10:30 часа ще има конкурс за детска носия, в който могат да се включат всички пораснали и малки деца до 18 години."

Изложението-базар на занаятчии и художници продължава и на 24 септември (неделя). По традиция за трета година последният ден на фестивала е посветен на фермерски игри.

"В 10:00 часа започва и ще продължи до 15:00 часа, като тук ще бъде много интересно, защото ще започнем със състезание между пенсионерски клубове, после ще продължим с фермерски игри за деца и ще завършим с фермерски игри и състезание между три отбора."

През времето на фестивала жителите и гостите на Козлодуй ще могат да се възползват от безплатен междуселищен и градски транспорт до "Ботев парк", където се провежда събитието. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46