Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите? 

Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет.

Общо 16 политически формации и един инициативен комитет са регистрирани за местните избори в Общинската избирателна комисия, днес изтича крайният срок за регистриране на кандидатите за кмет и за общински съветници. Общо 11 са кандидатите за кмет на Община Видин за предстоящите на 29 октомври местни избори.

Сред фаворитите за най-високия пост в общината е настоящият кмет д-р Цветан Ценков. Отчете, че успешно е "запушил течовете" в Общината, обновил е облика на града, приключил е редица проекти и е създал условия за бъдещо развитие. Сред решенията, които може да отблъснат избиратели, обаче са значителното увеличение на местните данъци и такси, което предприе, и въвеждането на Синя зона за платено паркиране. В последните месеци срещна сериозен отпор в Общинския съвет след като се стигна до разрив със съветниците от групата на ГЕРБ, с които, в началото на мандата, подписа споразумение за съвместно управление. Дори част от листата за общински съветници, която оглавяваше през 2019 година, премина в опозиция. 

Преди 4 години спечели балотаж срещу ГЕРБ. Сега Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) издигна Ценков за втори кметски мандат. Сочен е и за част от кметовете, зад които стои президентът Румен Радев. 

"В политически смисъл не съм фурнаджийска лопата. Никога не съм си сменял погледа, посоката и доверието в политическата система. В името на нашия роден град бях определян първо като "мръсен ГЕРБ". Дори с Генади Велков направихме така, че ГЕРБ и СДС да направят споразумение и в Общинския съвет да има мнозинство, за да може да се развива градът. Бях упрекван, че съм от ДПС или че съм приятел с емблематични хора за нашия град, като Пламен Трифонов. Кметът на едно населено място трябва да е кмет на всички и да се опитва да защитава интересите на родния си град. Колкото и да е клиширано, ще кажа, че наистина беше много тежък мандат. Въпреки това успяхме да променим града. Възстановихме равновесието в много процеси. Смятам, че Видин заслужава да се развива, Видин заслужава да се върне в топ градовете на България, които имат не само своето историческо присъствие, но Видин заслужава да се превърне в един модерен индустриален център. Изборът за кмет на Видин е избор за бъдещето на родния ни град", каза Цветан Ценков при откриването на кампанията си за втори кметски мандат.

ГЕРБ заложи на областния си координатор Александър Матеев - художник със собствен бизнес в сферата на архитектурата и вътрешния дизайн. Той за кратко бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание, участва и в листите за последните няколко предсрочни парламентарни избори. Смята се, че Матеев ще е и най-сериозният опонент на Цветан Ценков в предстоящите местни избори:

"Говорих през последния един месец с доста хора и всички ми казваха "не ни обяснявай какво ще направиш, защото ние всички знаем какво трябва да се направи за нашия град, кажи ни как ще го направиш", защото дори и децата в нашия град знаят какви са проблемите. Всички кандидати за кмет знаят какви са проблемите. Разликата с тях е, че ние знаем как да ги решим. Лесно е да обещаеш благоденствие, цветя, рози, перли, диаманти, но трябва и да знаеш как да го направиш. Как ще направим така, че да имаме всичко, което искаме? Ние искаме нещо елементарно - искаме просто да живеем по-добре. Аз виждам само два варианта. Първият вариант е изключително лесен, но не е вероятен - можем да стоим и да чакаме, може да дойдат извънземните и да оправят града. Вторият вариант е да се "хванем у работа", както се казва по видински, да спечелим тези избори и да направим абсолютно всичко, което сме заложили в нашата програма."

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" застана зад кандидатурата на своя народен представител от Видин Любен Иванов. Юристът е от квотата на "Демократична България", бе общински съветник от листата на настоящия кмет, както и областен управител по време на правителството на Кирил Петков. 

"С кандидатурата си за кмет на Видин ще работя за подобряване на градската среда в населеното място. Икономиката и развитието на туризма също ще бъдат част от приоритетите ми", написа в социалните мрежи Иванов. 

Любопитна ще е борбата за гласовете на левия избирател във Видин, след като почти цялата група на БСП в Общинския съвет се отцепи. В знак на несъгласие с политиката на лидера на столетницата Корнелия Нинова, местни социалисти напуснаха столетницата и създадоха движението "Справедливост за Видин". То подписа споразумение за участие в предстоящите избори чрез Местна коалиция ЛЕВИЦАТА!. Кандидатът им за кмет и водач на листата за общински съветници е вече бившият областен и общински председател на БСП Димитър Велков:

"Видин наистина има нужда от една лява коалиция предвид годините управление на града от десни кметове. Трябва да променим този начин на управление, за да извадим Видин от тази тежка демографска катастрофа и да изведем града на едно по-добро икономическо и социално ниво. Десните управления не донесоха нищо добро за града - само повишаване на данъци, въвеждане на безсмислени Сини зони и какви ли не други типично десни прийоми. Ние сме единствената лява алтернатива в община Видин и ще продължаваме, както и досега сме защитавали интересите на левите хора във Видин, да го правим и занапред." 

След конференция на общинската структура, БСП за България пък издигна за кмет на Видин брокерът на недвижими имоти Иван Николов, който има дългогодишен опит като служител в Община Видин. Беше ръководител на кабинета на бившия кмет Герго Гергов.

"На конференцията се прие една платформа - визия за бъдещото участие в местните избори, в която най-много се набляга на обезлюдяването на нашия край. Трябва да се работи в тази насока, да си върнем хората от чужбина, което е много важно, а връщането на хората от чужбина става с подобряване на икономиката. Очакваме новият път Видин-София, който се изгражда, да позасили икономиката, но това не зависи от Общината, а от централната власт. Липсата на перспектива, напускане на млади хора и застаряване на населението е също в резултат на икономиката, за която от 90-а година във Видин нищо не е направено. Не давам обещание, че ще го направя, но смятам, че мога да работя в тази насока и ще дам всичко от себе си да се случи."

Адвокат Стефан Стефанов ще бъде кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на крайдунавския град. Стефанов се включи в местния политически живот като кандидат за народен представител от формацията на Мая Манолова "Изправи се БГ", а преди това бе част от партията на Татяна Дончева "Движение 21".

"Пътувал съм в цялата страна и в чужбина и съм видял добри практики, които следва да бъдат приложени и в нашия град, който напоследък не се развива добре. Не е налице прозрачност във връзка с финансите на Общината. Видин няма обществен транспорт. Видин няма достатъчно видео наблюдение. Освен Видин, и с населените места около Видин също е трудна комуникацията. Изготвихме програма, която ще следваме. Тя ще бъде стратегическа във връзка с развитието на града. Няма да работим кампанийно, а ще работим за благоустрояването на града, във връзка с демографските проблеми, говорим и за екологични проблеми, инфраструктура, инвестиции, първична медицинска помощ, културни ценности, туризъм, образование, въобще всички сфери."

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" издигна за кмет на Видин областния си лидер Милен Милчев - бивш шампион по самбо, икономист със собствен бизнес в сферата на земеделието:

"Много неща трябва да бъдат направени за град Видин. Много неща не са направени досега. Много финанси са потъвали в общински и частни фирми. Най-приоритетните неща, с които трябва да се започне, според мен са: изграждане на модерен общински фермерски пазар и зеленчукова борса, подобряване на сметопочистването, сметосъбирането и поддържането на зелените площи в цялата община, а не само в центъра на града, адекватна грижа за спорта, спасяване на МБАЛ "Св. Петка", оптимизиране на социалните услуги на Общината."

Бившият кмет на Видин в мандата 2015-2019 година от ГЕРБ Огнян Ценков пръв представи кандидатурата си за още един мандат. Сега обаче е издигнат от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", като кандидат на коалиция „ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА“:

"Ще работя за връщане на доверието към колективния орган Общински съвет, което означава, че трябва да работят по съвест и във връзка с обещанията, които са поели към гражданите, да работят за тяхното благосъстояние, за решаване на въпросите, в тяхна полза и т.н. Връщане на авторитета на институцията Кмет на Община Видин. Не може един кмет на Община да бъде обект на подигравки и присмех и то във връзка с неговото поведение. Това са лични неща, които бъдещият кмет, визирайки себе си, трябва да бъдат направени като моя визия."

Единствената дама в кампанията за кметския пост- е Красимира Елисеева от партия КОД

ВМРО-БНД пък издигна бившия депутат Росен Живков, а ПП "Средна европейска класа" - Тошко Витанов, организатор на похода за мир.

Интересен факт за местните избори в община Видин е, че само веднъж след демократичните промени един кмет е управлявал два мандата. Разочаровани от изоставащото развитие на региона и неизпълнените обещания гласоподавателите в годините на преход търсеха нова алтернатива на всеки четири години. Дали и сега ще е така, ще разберем след малко повече от месец.

На този фон е трудно да се предвиди какъв ще бъде съставът на Общинския съвет след 29 октомври, ще има ли мнозинство или ще са необходими компромисни управленски коалиции.

В момента ГЕРБ доминира в местната власт в област Видин. Регионът отдавна загуби качеството си на "червена крепост". От 11-те общини в областта, само в Макреш кметът е от БСП, а в Белоградчик, завършващият своя четвърти мандат начело на общината Борис Николов, през 2019 година бе издигнат от БСП и ДПС. В Града на скалите този път се очертава сблъсък с непредизвестен край. Кметът Николов и председателят на Общинския съвет Боян Минков, които бяха избрани преди 4 години от една и съща листа, влязоха в политически конфликт още в началото на изтичащия мандат, а на 29 октомври се очаква да бъдат основни опоненти за кметското място. Интрига ще има и в община Ново село. Там завършващият също четвърти мандат като кмет Георги Стоенелов е в конфронтация с общинския си съвет. В останалите общини очакванията са за нов мандат на настоящите кметове.

Повече по темата и какви са предизборните настроения във Враца и Монтана, чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30

За чисто и подредено село апелират хората от Долно Церовене

Екипът на Радио ВИДИН е в Долно Церовене . Селото се намира в община Якимово, област Монтана.  Разположено е на кръстопътя между Лом, Монтана и Вълчедръм. Има жп спирка, която  е част от линията Мездра - Видин - Лом. Край селото минава река Цибрица.  През годините основен поминък на хората тук е било земеделието. Условията за отглеждане..

публикувано на 24.11.23 в 12:00
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Преразпределя се влиянието в "сглобката", но тя не се клати

Засилилите се разногласия след местните изборите продължават с пълна сила.  Бъдещето на настоящото правителство за пореден път е заложено на карта.  Премиерът обяви, че е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае действията на част от полицаите при протестите като насилие.  Наблюдаваме ли последните дни от управлението на..

публикувано на 23.11.23 в 10:00

Бюджет 2024 - ще живеем ли по-добре?

През последните дни новият бюджет, като че ли се превърна в още един инструмент за политическа реторика. Къде, обаче свършват финансовите доводи и започват политическите хватки? Финансовият министър Асен Василев обяви ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%. Според много критици, това ще е най-щедрият бюджет откъм разходи - 80 милиарда, докато..

публикувано на 22.11.23 в 11:15

Преля ли чашата на футболното ни търпение

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на ЦСКА и "Левски", безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС . Акцията обаче приключи със сериозни безредици. Полицията в София взе безпрецедентни мерки, за да не допусне привържениците в подстъпите на националния стадион..

публикувано на 21.11.23 в 14:48