Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Опасен завой в Дъбова махала безпокои местните хора

12
Снимка: Радио ВИДИН

Дъбова махала се намира в Дунавската равнина, в община Брусарци. В близост до селото тече река Лом, река Дунав е на 9 км, на 40 км е Монтана, на 27 км е Лом, София е на 150 км.
Дъбова махала се намира на важен кръстопът. Има добре развити шосейни връзки с Лом, Видин, Белоградчик, Монтана, Враца и София, железопътен транспорт и жп спирка на линията Мездра-Видин. В селото има и безплатен транспорт, който е осигурен от община Брусарци.


 
Хората от Дъбова махала са участвали в мащабното селско въстание от 1850 г. в Северозападна България срещу османското владичество. В  центъра на селото е издигнат паметник на загиналите във войните за национално обединение (1912 - 1918 г.). След 1944 г. започва миграцията и населението там започва намалява. Докато жителите през 1975 г.  са били 273-ма, днес те са 57 по постоянен адрес. С хората по настоящ адрес стават около 90. 

 Кметски наместник на Дъбова махала от 2012 година е Цеко Цеков. Той е роден в село Киселево. Работил е в железопътния транспорт. През 2006 година купува сграда в Дъбова махала и със семейството си започва да гледа крави. Днес продължава да работи като кметски наместник и се опитва да създава добри условия за живот на местните хора. 

Доволен е, че в момента дълго чаканият водопровод вече е факт. Стойността му е над 1 милион лева, а за хората това е голямо улеснение. Един от основните проблеми в селото е липсата на работа, безработицата е голяма. Половината от населението са роми, нямат образователен ценз, надяват се на работа, която намират ден за ден."Нито в Брусарци, нито тук има работа. Най-близко е Добри дол, има цех за палети, но и там трябва сръчност и не успяват. Всеки търси работа за деня, ходят да работят в чужбина, сезонна работа... Има момчета в София, в строителството. Но и там е скъп животът... Населението е с хора под 50 години... Стремя се да им помагам. Възрастни хора има в селото, повечето са сами. Който може, се обслужва, а който не може, има социален асистент", добавя кметският наместник.

Сред основните проблеми в Дъбова махала е и шосето, третокласен републикански път, минаващ през селото, което представлява опасност за местните хора. Освен че няма тротоари, по които хората да се придвижват, има и остър завой, в който колите влизат с висока скорост и често катастрофират в имота на близката къща, разказва кметският наместник Цеко Цеков:

"Шофьорите тук летят. Ежемесечно има тук някакви проблеми с колите, несъобразена скорост, катастрофи често стават... За късмет - досега без жертви. Опитахме се да направим легнали полицаи на правия участък ... Самото изграждане струва 5-6 хиляди и е непосилно за Общината..."

В Дъбова махала се изгражда водопровод. От години се очаква неговото построяване. Стойността му е над 1 милион лева.
"Вече има финансиране, момчетата работят съвестно. Вече има вода в тръбата, за да се захрани. Водата идва от над Киселево. Хубаво е, че е под наклон..."А какво е направено по време на кметуването на Цеко Цеков:
"Направи се този парк по ПУДООС. Имахме намерение да направим спортна площадка, но не стигнахме до нея. После ни обещаха изграждане на параклис, но така и не стана. Осветлението ни е на добро ниво. Не са много екстрите, които имаме, но това е. Има предстоящ проект да се изгражда нова жп линия Видин-Медковец, ние сме посочени като гара с три коловоза, но някога ще бъде това."

Сутринта в Дъбова махала срещаме хора, които са дошли да си получат храната по програмата "Топъл обяд", други идват да напазаруват в магазина, трети пият кафе в магазинчето. 

"Хората тук са добри, живее се добре. Това е доста относително, лошото е, че работа няма... Отработваме тук от 8:00 до 12:00 часа... Чакаме топъл обяд, доволни сме от готвеното. Правим, каквото ни кажат... Добре се живее, имам 12 внуци... На пътя е опасно, няма тротоар, ще има... Имаме игрище футболно, но няма врати, няма очертания, само трева. Искаме по-хубаво игрище... Нормално се живее като във всички села... Тук стават много катастрофи", казват жители на селото.

Повече може да чуете от прикачения звуков файл. 
Вижте още

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30

За чисто и подредено село апелират хората от Долно Церовене

Екипът на Радио ВИДИН е в Долно Церовене . Селото се намира в община Якимово, област Монтана.  Разположено е на кръстопътя между Лом, Монтана и Вълчедръм. Има жп спирка, която  е част от линията Мездра - Видин - Лом. Край селото минава река Цибрица.  През годините основен поминък на хората тук е било земеделието. Условията за отглеждане..

публикувано на 24.11.23 в 12:00
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Преразпределя се влиянието в "сглобката", но тя не се клати

Засилилите се разногласия след местните изборите продължават с пълна сила.  Бъдещето на настоящото правителство за пореден път е заложено на карта.  Премиерът обяви, че е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае действията на част от полицаите при протестите като насилие.  Наблюдаваме ли последните дни от управлението на..

публикувано на 23.11.23 в 10:00

Бюджет 2024 - ще живеем ли по-добре?

През последните дни новият бюджет, като че ли се превърна в още един инструмент за политическа реторика. Къде, обаче свършват финансовите доводи и започват политическите хватки? Финансовият министър Асен Василев обяви ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%. Според много критици, това ще е най-щедрият бюджет откъм разходи - 80 милиарда, докато..

публикувано на 22.11.23 в 11:15

Преля ли чашата на футболното ни търпение

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на ЦСКА и "Левски", безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС . Акцията обаче приключи със сериозни безредици. Полицията в София взе безпрецедентни мерки, за да не допусне привържениците в подстъпите на националния стадион..

публикувано на 21.11.23 в 14:48