Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

18
Снимка: Красимир Кръстев

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник".

Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“. Представянето е на 9 октомври в бар Kick's.

За това как мина лятото за децата в село Остров, разказва секретарят на читалище Развитие - 1903 Анелия Бенкина.

Ще посетим и видинското село Гара Орешец за да разберем как и там протече лятото на децата под наслов ,,Забавно Лято"2023 г. 

Ани Пачалова-Блажева е родом от Враца, един от младите таланти на Северозапада. От малка е увлечена от фолклора. Пише стихове и сбъдва мечтите си. "Ангел с крила" се нарича нейната първа книга с поеция. За поезия в Деня на поезията разговаряме с нея.

Част от членовете на Конфедерация на българските писатели - Враца и ПК "Арфа" прегледаха странираните страници на алманаха "Под лъчите на слънцето -10". Юбилейното издание вече е готово и съвсем скоро ще отпътува към своите читатели. Алманаха представя Валентина Панова председател на Конфедерация на българските писатели - Враца и ПК "Арфа".

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите започна вчера и продължава и днес в известното като първото българско село на книгата - Челопек. Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“. Един от специалните гости на фестивала е певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Той ни е и гост в "Неделник".

За финал ще похапнем вкусно с Цветан Дочев – Дедо Скръц.

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

публикувано на 29.11.23 в 16:28

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка  "Като отлитане е времето"  пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота. Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава..

публикувано на 28.11.23 в 14:30