Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна - жена от огън изкована

13
Снимка: личен архив

В днешното издание на "Калейдоскоп" ще ви срещнем с Илияна Кръстева, един от най-успешните директори на училището в град Брегово. Днес ви я представяме не само като директор, а и като жена, борбена и истинска, като поет, като вярващ човек и като продължаваща рода си и женската линия в него. 
Тя ще ни разкаже за нейното невероятно детство, изтъкано от емоция, мирис на море и усещане за топлина и любов, ще чуем нейните стихове, които са вид откровение, ще говорим за живота и за съдбата, за израстването на личността и за запазване на духа, за силата на рода и проекцията му в наши дни. 
Наречена е Илияна  на нейния дядо по бащина линия - Илия, а другият дядо носи името Йоаким, самата тя е родена на 19 януари на Йордановден. Родена е във Варна, израства в гръцката махала на града, на 200 метра от морето. 
Завършва гимназията във Варна, любимите ѝ предмети са история и българска литература. Кандидатства в Софийския университет, но не е приета, затова се ориентира към Института за детски и начални учители в град Толбухин днешен Добрич, с пеене. Завършва го и отново кандидатства в университета, този път е приета  задочно в Историческия факултет, специалност "История". През годините не  спира да се образова. Учи и в Богословския университет, а като учител преминава през всички обучителни и квалификационни степени, задължителни за един преподавател.
Във Варна работи като заместник-директор в едно от големите училища - "Димчо Дебелянов". 


Създава семейство и идва в Брегово, известно време работи като учител. На 33 години става директор в училището в Брегово. В началото не ѝ е лесно, но с много упоритост и любов, успява да направи приемственост и в същото време да внесе своето разбиране за училището. "За един директор е важно да бъде устойчив човек и да бъде такъв до край, да има здрав разум, да бъде много толерантен и диалогичен и да обича децата.",  споделя Илияна и добавя: 

"Аз много си харесвам професията на учител, трябваше да се изявя като историк. Имам някакво естетическо чувство, исках да го покажа и намерих съмишленици, които мислеха като мене и благодарение на тях се промени облика на училището, защото един човек не може. Трябва да можеш да мотивираш хората, да извадиш най-доброто от тях.."

През цялото време работи върху себе си, освен че учи с цел образование, тя се учи и да твори, да бъде добър човек, емпатичен и съпричастен, учи се на сила и на смирение. 


УЧИЛИЩЕТО В БРЕГОВО
"Когато дойдох училището си имаше свой характер, Венелин Топчиев беше директор и диригент на училищния оркестър, Единственото, което ме водеше в училището това е голямата любов към децата, към професията... Аз много си харесвам професията на учител, трябваше да се изявя като историк. Имам някакво естетическо чувство, исках да го покажа и намерих съмишленици, които мислеха като мене и благодарение на тях се промени облика на училището. Защото един човек не може. Трябва да можеш да мотивираш хората, да извадиш най-доброто от тях, Това е най-голямата добродетел - грешиш, защото, ако не грешиш, няма как да разбереш къде си в момента..."


От две години започва да пише стихове, които изразяват най-вече нейното емоционално състояние, чувствата, мислите, желанията. В стихотворението "Жена" Илияна Кръстева се разкрива пред нас в цялата си всеобхватна същност. 

ЖЕНА 
За някои съм залък щастие -  душичката на Боговицата, 
оставен  до иконата, три пъти каден, пречупен и смирен.
За някои съм гургулицата  що пърха из ресниците,
сълзицата кристална в ручейчето на окото, благ мехлем.
За някои  тамян съм кехлибарен, амвон за проповед, 
Мадоната,на страстите началото и краят, свят обет.
За някои съм на пчелата  жилото, уханието на ветрилото
и виното от боровинки, мед от кошери до слънчоглед.
За други съм пътечката извита за босоноги спомени. Щурче
надпяващо се с вълците във лунна нощ. Откраднато сърце.
За другите съм статуя от алабастър,пустинен призрачен мираж, 
парфюм с дъх канелен, тубероза, бял  жасмин и чер оман.
За другите виновна съм, че в нищо никого не обвинявам,
богиня съм за някого на сън, а той дори не ме познава.
За другите обида съм за тяхното величие, пред себе си и Бога
коленича, на него се надявам, когато от себе си отричам се.
Жена съм неудобна грешница. Жена от ореха по сенчеста.
Жена от плът и кръв. Обожествявана. Жена изпепелявана.
Жена изправена. Жена обичана. Жена непренебрегвана.
Жена по-нежна и от паяжинка. Илияна - жена от огън изкована.
Илияна КРЪСТЕВА

Повече може да чуете в интервюто, в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09