Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено



Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и храните Ден на отворените врати, като завършек на седмицата на биоземеделието. 

В Деня на отворените врати много деца със своите родители посетиха биофермата, за да проследят производствения цикъл. Малките гости се зарадваха на ламата, малкото конче и овцете. Научиха се да лепят етикети и да пакетират кашкавал.

Собственик е Дойчин Ганев- софиянец е, но преди 10 години любовта го отвежда във Враца, където решава, че ще се посвети на биопроизводството. Първо започва да почиства пасища във Врачанско, впоследствие закупува 30 агнета от породата Черноглава Плевенска овца, които отглежда в село Костелево, а през 2018 година прави и мандрата с европейски средства. 

Признава, че биопроизводството за него е начин на живот, защото това е единствената гаранция, че храната е чиста. Затвореният цикъл на производство е единственият начин да успееш да се справиш с реализацията и пазара, казва Дойчин Ганев и недоумява защо животновъдите се страхуват да инвестират в оборудването на мандри.

“В момента мандрата издържа всичко останало... Колегите, които нямат преработка- не им завиждам. Особено биологично- никоя мандра не изкупува биологично мляко... С мярка 4.2 дойде тази възможност, бих посъветвал животновъдите да опитат... Голям е проблемът с доказване на мляко, но трябва да се доказва, за да се взимат субсидии, не може да се дават безцелно пари, не може само да искаш, трябва и да дадеш...“, казва животновъдът. 

По думите му никой не си дава сметка, че биопроизводителите са най-контролирани, а продукцията им е гарантирано чиста. Производството е трудно и не винаги за сектора се взимат правилните решения. Налице е и трудна комуникация с ресорното министерство, което още повече затруднява работата: 

“Хората ще се откажат, много ни проверяват, много ни тормозят... Това, което искат сега- добив от всеки един парцел- не знам как ще стане, за мен това са капанчета да бъдат порязани... За какво ли не ни глобяват...“

Административните тежести и това, че биопроизводителите са на опашката- и по срокове за изпълнение на ангажимантите, и по изплащане на заявени суми, както и нелогичните понякога наредби, с безумни и неизпълними  изисквания, са сред причините, които отказват много от производителите, категоричен е Дойчин Ганев. 

Преминал постепенно през трите сектора- земеделие, животновъдство и преработка, е категоричен, че в животновъдството е най-трудно: 

“Работата не е лицеприятна, проблемът с персонала го има навсякъде, но тук проблемът е, че не можеш да оставиш работата за утре, не може и да претупаш работата, защото ще съсипеш животните.... По минути има какво да се прави, независимо как се чувства персоналът, животното си иска своето...“ 

Младият мъж отглежда по биологичен начин над 400 животни, основно овце и кози, 800 декара са пасищата, които поддържа, доскоро е имал пасища и в община Мездра. Заради естеството на работата, среща трудности с набирането на персонал, но от година и половина казва, че е събрал около себе си достатъчно мотивирани и отдадени на работата хора- 7 на брой, които умеят всичко в комплекса.   

С европейски програми е механизирал работата покрай овцете, а за да е по-рентабилен, в далечните му планове влиза подмяна на породата кози с по-млечни. Казва, че все още не е фактор сред биопроизводителите, но на втората година вече е почувствал, че е един от тях:

“Моята ферма е винаги отворена, всеки може да дойде, познаваме се с повечето клиенти...“ 

Към днешна дата Дойчин Ганев произвежда гарантирано чисти биологични млечни продукти, които намират своите почитатели и във Враца, и на фермерския пазар в София. Продукцията му се продава дори и в Прага... Недоумява как един килограм сирене, произведено по конвенционален начин, може да струва 30 лева и се стреми да поддържа цените на своята биопродукция в средния клас. За биопродуктите има търсене, категоричен е фермерът: 

“Трябва хората да разберат разликата- чист продукт не означава биологичен. Аз, за да съм био- три пъти ме проверяват... При бабите рискът е огромен, дори понякога може да е по-опасно от това в магазина, при което има контрол... Био означава контролирано, проверено- това стои под логото...“

Според Дойчин Ганев биопродуктите все повече намират място на трапезата на българите, но за да се повиши търсенето на чистата храна трябва да се създават навици у децата още в училищна възраст. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Снимки: Личен архив- моменти от Деня на отворените врати. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33