Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено



Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и храните Ден на отворените врати, като завършек на седмицата на биоземеделието. 

В Деня на отворените врати много деца със своите родители посетиха биофермата, за да проследят производствения цикъл. Малките гости се зарадваха на ламата, малкото конче и овцете. Научиха се да лепят етикети и да пакетират кашкавал.

Собственик е Дойчин Ганев- софиянец е, но преди 10 години любовта го отвежда във Враца, където решава, че ще се посвети на биопроизводството. Първо започва да почиства пасища във Врачанско, впоследствие закупува 30 агнета от породата Черноглава Плевенска овца, които отглежда в село Костелево, а през 2018 година прави и мандрата с европейски средства. 

Признава, че биопроизводството за него е начин на живот, защото това е единствената гаранция, че храната е чиста. Затвореният цикъл на производство е единственият начин да успееш да се справиш с реализацията и пазара, казва Дойчин Ганев и недоумява защо животновъдите се страхуват да инвестират в оборудването на мандри.

“В момента мандрата издържа всичко останало... Колегите, които нямат преработка- не им завиждам. Особено биологично- никоя мандра не изкупува биологично мляко... С мярка 4.2 дойде тази възможност, бих посъветвал животновъдите да опитат... Голям е проблемът с доказване на мляко, но трябва да се доказва, за да се взимат субсидии, не може да се дават безцелно пари, не може само да искаш, трябва и да дадеш...“, казва животновъдът. 

По думите му никой не си дава сметка, че биопроизводителите са най-контролирани, а продукцията им е гарантирано чиста. Производството е трудно и не винаги за сектора се взимат правилните решения. Налице е и трудна комуникация с ресорното министерство, което още повече затруднява работата: 

“Хората ще се откажат, много ни проверяват, много ни тормозят... Това, което искат сега- добив от всеки един парцел- не знам как ще стане, за мен това са капанчета да бъдат порязани... За какво ли не ни глобяват...“

Административните тежести и това, че биопроизводителите са на опашката- и по срокове за изпълнение на ангажимантите, и по изплащане на заявени суми, както и нелогичните понякога наредби, с безумни и неизпълними  изисквания, са сред причините, които отказват много от производителите, категоричен е Дойчин Ганев. 

Преминал постепенно през трите сектора- земеделие, животновъдство и преработка, е категоричен, че в животновъдството е най-трудно: 

“Работата не е лицеприятна, проблемът с персонала го има навсякъде, но тук проблемът е, че не можеш да оставиш работата за утре, не може и да претупаш работата, защото ще съсипеш животните.... По минути има какво да се прави, независимо как се чувства персоналът, животното си иска своето...“ 

Младият мъж отглежда по биологичен начин над 400 животни, основно овце и кози, 800 декара са пасищата, които поддържа, доскоро е имал пасища и в община Мездра. Заради естеството на работата, среща трудности с набирането на персонал, но от година и половина казва, че е събрал около себе си достатъчно мотивирани и отдадени на работата хора- 7 на брой, които умеят всичко в комплекса.   

С европейски програми е механизирал работата покрай овцете, а за да е по-рентабилен, в далечните му планове влиза подмяна на породата кози с по-млечни. Казва, че все още не е фактор сред биопроизводителите, но на втората година вече е почувствал, че е един от тях:

“Моята ферма е винаги отворена, всеки може да дойде, познаваме се с повечето клиенти...“ 

Към днешна дата Дойчин Ганев произвежда гарантирано чисти биологични млечни продукти, които намират своите почитатели и във Враца, и на фермерския пазар в София. Продукцията му се продава дори и в Прага... Недоумява как един килограм сирене, произведено по конвенционален начин, може да струва 30 лева и се стреми да поддържа цените на своята биопродукция в средния клас. За биопродуктите има търсене, категоричен е фермерът: 

“Трябва хората да разберат разликата- чист продукт не означава биологичен. Аз, за да съм био- три пъти ме проверяват... При бабите рискът е огромен, дори понякога може да е по-опасно от това в магазина, при което има контрол... Био означава контролирано, проверено- това стои под логото...“

Според Дойчин Ганев биопродуктите все повече намират място на трапезата на българите, но за да се повиши търсенето на чистата храна трябва да се създават навици у децата още в училищна възраст. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Снимки: Личен архив- моменти от Деня на отворените врати. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38