Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 са стипендиантите на фондация "Благотворител" тази година

Снимка: Фондация Благотворител

От фондация "Благотворител" обявиха стипендиантите по програмата "Постигам по-висок успех". Фондацията вече 20 години помага на младежи, лишени от родителска грижа - ученици в гимназиалния етап на образование и студенти в първи курс, каза председателят на фондацията Станислава Рашева.

"Тази година имахме 22 кандидатури, като ни беше изключително трудно да изберем кои да продължат, тъй като всички отговарят на условията. Ние опитваме всичко да съберем в едно - и компетентността на детето, неговата езикова култура, неговата емоционалност, която ни предава в есето, личната история доколко кандидатът има нужда от тези средства. Разбира се, децата пазят достойнството си и не можем да преценим, но тук е мястото на класните ръководители. Тази година имаме много силни намеси на учители, които се застъпват за ученици. Обаждат ни се повторно, за да ни разкажат какво се случва с тези ученици. Имахме дете, което преди половин година родителите са дали в дом за грижа. Имахме дете, което преди броени дни е загубило родител. Имаме дете, което се грижи за брат и сестра, които трудно се адаптират. Не мога да кажа, че всички тези житейски истории не ни разстроиха много и трудно се концентрирахме. Хубавото е, че децата показват едно достойнство, една борбеност, едно желание за развитие, в което ние се фокусираме."

17 са младежите, които от фондацията имат възможност да подкрепят през тази учебна година. Те ще получат освен средствата, обещани по стипендиантската програма и подкрепа във всяка една ситуация, когато се обърнат към фондацията, обясни Станислава Рашева.

"Надявам се наистина нашите усилия да дадат плодове и тези 17 деца, които избрахме за наши стипендианти да имат спокойствието, че сме "осиновили" успеха им и се радваме като родители на техните малки победи и на големите им победи."

Учениците с отличен успех ще получават по 120 лв. месечно, а тези с много добър - 80 лв. Месечната стипендия за студенти в първи курс е 150 лева.

Предстои от фондацията да обявят осмото по ред издание на конкурса "Млад благотворител", който дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за благотворителна кауза.  

Сред младежите, на които фондацията помага, е момиче от Ботевград. За каузата разказва председателят на фондацията Станислава Рашева.

"Много ни впечатли, защото има фокус върху професия, която тя иска да учи - счетоводство. Иска да бъде много добър счетоводител. Това, което ни впечатли е, че тя е намерила онлайн курс, който кара онлайн. Единственото, за което се чуди как ще намери средства, е за изпита, който е платен. Естествено от фондацията ще помогнем за изпита, но остават нейните усилия и желание тя сама да се подготви за нещо, което иска. Който от вашите слушатели би се поинтересувал да подкрепи фондацията и конкретно тази кауза, ние имаме нов уеб сайт, в който това се случва с много леки стъпки, с много възможности за правене на дарение. Бихме се радвали, защото сумите не е нужно да бъдат големи, нужно е да са от сърце и навреме."
Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30