Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развръзката от балотажа в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

В 5 общини от област Видин избирателите гласуваха на балотаж на изборите за местна власт. Категорична победа на втория тур на кметските избори във Видин постигна досегашният кмет на общината Цветан Ценков СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), който в балотажа се изправи срещу издигнатия от политическа партия ГЕРБ Александър Матеев. За Видин победата му означава: 

"Развитие, напредък, бъдеще за нашите деца. Защото вие бяхте свидетели на една изключително напрегната, агресивна, арогантна кампания, каквато аз дори не съм си представял, че може да съществува. Хората много добре оценяват това, което правя аз и екипът на Общината, много добре виждат агресията в противниците ни и разбират, че този период от нашия живот би следвало отдавна да е приключил и да вървим смело напред към бъдещето", каза в първия си коментар след обявяването на първите резултати от паралелното преброяване Цветан Ценков пред Теодора Макавеева.

В Кула Владимир Владимиров спечели нов мандат с 1 088 гласа или 63.37%, втори остана Андрей Андреев, кандидат за кмет на МК ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ. Владимир Владимиров каза, че ще работи за по-добри условия за живот на хората:

"Да подобрим условията за живот на хората, за да се чувстват те наистина европейци."

От новоизбрания кмет на община Кула жителите искат:

"Човек има надежда нещо да стане по-добро... Да се оправи един път завинаги, защото има различие между хората... За хубав живот, децата да са ни добре възрастните, ние да сме добре възрастните и повече внимание на възрастните да се обръща..."

Избирателната активност на местните избори е по-ниска в цялата страна спрямо тези от 2019 годината. Причините са в умората на избирателя от серията предсрочни избори, скандалът с машините, който пък създава недоверие относно избирателния процес и неговата честност, коментира Светлин Тачев - политолог в "Галъп Интернешънъл Болкан", агенцията, с която БНР си сътрудничи в тези избори.

"Специално за община Видин на първия тур избирателната активност беше толкова, колкото и на първия тур през 2019 година. На втория тур естествено е по-ниска спрямо първия, но малко по-ниска и спрямо втория тур през 2019 година. По нашето паралелно преброяване при 100% извадка 33,1% , по данни на ЦИК през 2019 на втория тур е била 35,74%. Сега, логично е по принцип, на втория тур избирателната активност винаги да е по-ниска спрямо първия и това се наблюдава почти навсякъде. Възможно е да има някъде и вторият да е по-силен от първия. Но, обикновено на втория тур излизат по-малко гласоподаватели от гледна точка на това, че част от тях не са намерили своя кандидат сред останалите на балотажа. И това, естествено, сваля избирателната активност", каза Светлин Тачев.

Във Видин алтернативна политическа формация печели за втори път кметския пост, за разлика от други градове, където битката беше ГЕРБ, "Продължаваме промяната", БСП, ДПС. Това говори за силна местна общност, смята политологът.

Кметът на видинското село Новоселци беше избран още на първия тур и вчера хората в селото гласуваха само за общински кмет.

"Искаме много неща. Имаме добро ръководство в селото и грижи се само като им се отпуснат средства... Промяна искаме, просто промяна. Да се оправи градът, най-вече работа да се намери. Няма млади, защото тук работа няма... С надеждата за по-добро за нас и за децата. Може ли да се живее с 500 лева пенсия?! Децата ни отидоха в чужбина. Искаме нови работни места... За по-добър живот... Да помисли и за селата..." , казаха хората защо отидоха да гласуват.

В община Ново село новият кмет също беше избран на балотажа. До него стигнаха Деяна Стоянова, кандидат на МК БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД (ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ, ЗНС) и Венислав Ангелов от СДС (НДСВ). Венислав Ангелов спечели надпреварата за кметския стол с 960 гласа или 54.95%.

Жителите на община Ново село искат промяна:

"Много неща са важни, много неща могат да се направят. За младите хора да има работа... Ние бегаме по чужбини да бачкаме. Оставаме деца, жени, семейства. Ако не е чужбина, ние умираме от глад... Да се оправи тука селото, защото се нуждае от много ремонт, места за работа... Що са правили тоя стадион? Нямаше нужда за тоя стадион от 7 милиона. Трябваше да направят напримерно два завода по 150 души, 300 души да работи цялото население..."

В Белоградчик беше избран Боян Минков от МК БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ, ДПС, БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, Движение Гергьовден) с 1 620 гласа или 54.13%. Новият кмет на Чупрене е Мария Тодорова от  ПП ГЕРБ. Тя спечели на балотажа с 53.24% или 558 гласа. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45