Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оряхово избра за четвърти път Росен Добрев за кмет

13
Снимка: Радио Видин

Днес ще посетим Оряхово. Градът е административен център на община Оряхово и важно пристанище на река Дунав.  Разположен е в живописна хълмиста местност на десния бряг на реката. Интересното е, че в миналото градът е бил познат под различни имена -  Върхов, Орезов, Ореов, Рахово и от 1886 г.- вече като Оряхово. 

За района около Оряхово се знае, че е обитаван от дълбока древност. Проведените археологически проучвания доказват съществуването на селища от всички исторически епохи - от ранния неолит до късното Средновековие. 

Тук са оставили следи траките, а за разцвета на римската култура свидетелстват останките от античните крепости до селата Лесковец и Долни Вадин. Тук е минавал и важният римски път от Белград за Константинопол. На километър от Оряхово се е намирала средновековната крепост Камъка, изградена през 9 век. Оттук по-късно са минали и войските на два кръстоносни похода.

В Османската империя Оряхово се утвърждава като административен и икономически център. В справочник от 1726 г.,  Оряхово е отбелязан като един от важните крайдунавски градове. Той е сред основните пунктове за снабдяване на Османската империя със стоки от Западна Европа. Функционира пристанище, на което спират австрийски, френски, руски и английски кораби.

След Освобождението Оряхово има свой специфичен колорит - оживена търговия по Дунав, богат културно-просветен живот и първи постижения в областта на промишлеността. През 1961 година е открит Завод за резервни части и металообработващо предприятие, сочи официалната справка за града. 

С Оряхово са свързани доста известни личности в страната - както в миналото, така и днес. Сред тях е големият творец проф.Марин Върбанов, актьорът Андрей Чапразов и много други. 

По данни на ГРАО, към 15 юни 2023 г. в него живеят 4711 души по настоящ адрес и 5069 души по постоянен адрес. Целта днес е да разберем, какво очакват те от новия- стар кмет на града и общината. Росен Добрев спечели кметския мандат за четвърти пореден път. Какво предстои в плановете на общинското ръководство.

"Не мога да определя точната причина, поради която получавам доверие. Определено причините са няколко , те са комплексни. Когато един кандидат за кмет кандидатства за първи път, той получава кредит на доверие. Тогава избирателите му не знаят неговите възможности напълно. Допускат, предполагат хората. След това или биват разочаровани, или потвърждават доверието си. Когато получаваш избора им за втори, трети и четвърти път, това доверие определено стои на някаква база и то стъпва на някакви конкретни действия, които аз съм извършил през годините. 

Често пъти принципите, които един кмет трябва да отстоява са ключово важни и те формират общественото мнение. Не толкова, какъв е мандата - силен или слаб. Има кметове, които са направили много в сферата на инфраструктурата, но не са получили мандата отново. Определено това, как ще работиш е важно, но много по-важно е, когато има трудни казуси за решаване , да бъдеш принципен. Именно това формира общественото мнение. То става бавно, но остава устойчиво във времето... 

Когато през 2011 година започнах работа, не мислех че ще продължа толкова дълго, дори не беше моя цел това. Това обаче си дойде естествено и от град, в който само един кмет е имал два мандата, факт е, че сега аз сега успявам за четвърти път да убедя съгражданите си, че съм човекът, който работи за тях. 

Бъдещето зависи от това, какви възможности ще получим и от централната власт. За съжаление, общините сме в изключително неловката ситуация, често пъти хората очакват много повече от това, което ние можем да направим. Поради елементарната причина, че бюджетите са ни изключително зависими от централния бюджет. А със средствата, които ние акумулираме от местните приходи, ние не можем да надграждаме. Тези средства стигат само за нашата издръжка и за нищо друго за съжаление. Ако кметът и екипът му са активни, той може да привлече и външно финансиране, с което да подобри живота на хората в различните населени места. Тук е важно да отбележа, че през годините винаги съм се старал да има една равнопоставеност между всички населени места на територията на общината. Въпреки факта, че общинският център като основно място за общината е получавал малко повече внимание, това не е било тенденциозно. Обръщало се е внимание и на най-малките населени места. Пример за това е асфатирането, което правим в две от тях- селата Горни Вадин и Долни Вадин. Сега завършваме асфалтиране на улици там. Но ние сме екип от кметове, които сме много задружни и имаме стабилни отношения. Не винаги парите стигат за всички населени места. И тогава кметовете сядаме на масата и се разбираме- тази година ще направим Остров, всички пари да идат за това село и да се види, че е направено нещо както трябва, следващата година ще дойде ред на другото село и така, абсолютно всички населени места получават подкрепа. Това е на базата на доверието, което  сме изградили през годините с всички кметове. Стремежът ни е да няма ощетени. Защото в крайна сметка, жителите на всички населени места очакват подобрения на инфраструктурата си. И независимо дали в населеното място има само 150-200 души, там също живеят хора, които по нищо не отстъпват на тези, от по-големите населени места. Това е много важно да се знае, защото тези хора също плащат данъците си... "

Целите интервюта с кмета на Оряхово - Росен Добрев, председателя на Общинския съвет- Румяна Декова, секретаря на историческия музей в града, д-р Евгения Найденова и местни жители- в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00