Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки център – Монтана предлага образователни програми за подобряване на уменията

Испански, роботика, дебати, дигитална компетентност и медийна грамотност са само част от образователните програми на Младежки център – Монтана, които започват още този месец. Те са насочени предимно към младежи над 15 години и са разработени от младежките работници в Центъра. За част от тях са осигурени външни специалисти с доказан опит в конкретната област. Всички дейности са със свободен достъп и са напълно безплатни. За тях са осигурени необходимите пособия и материали.


В края на месец октомври започна и втората работилница за родители, като част от дейността на клуба на родителя, който през декември ще участва и организира редица благотворителни инициативи с родители, деца и младежи.


Подробности за всяка една програма даде в интервю Николай Цветков, управител на Младежки център – Монтана.


Кои са дейностите и инициативите на Младежки център - Монтана, в които в момента могат да се включат младежи?


"В момента програмата на Младежки център – Монтана е доста наситена и включва разнообразни дейности.


На 11 ноември започна курсът ни по испански език за начинаещи, който се провежда всяка събота и неделя от 13.00 ч. и все още не е късно да се включиш и запишеш. Важно е да отбележим, че обучението се провежда от професионалист в лицето на г-жа Мария Илиева, която е учител с богат опит, преводач и носител на награди за поезия на испански език.


Тази събота бихме искали да дадем начало и на заниманията ни по роботика. Те ще са в две групи - за деца от 10 до 14 години и за младежи над 15 години. За тези обучения сме поканили също външен лектор, който има опит и е преминал през редица обучения по програмиране - Йонка Маркова.


Този петък - 17 ноември, стартираме и курс по дигитална компетентност. Тук търсим 24-ма младежи над 18 години, които ще придобият ценни практически знания за новите технологии и как те са ключови за новите професии.


В момента провеждаме нашата модулна програма по дебатиране и презентиране, в която се дискутират 11-те европейски младежки цели. Темите за необходимостта от младежки пространства и за използването на изкуствения интелект предизвикаха най-голям интерес.

 

Скоро ще стартира и програмата ни за дигитална и медийна грамотност, изключително ценна във време, в което информацията е в изобилие и всички сме в ролята на пишещи, споделящи, коментиращи."




Всички тези програми със свободен достъп ли са и къде се провеждат?


"Всички програми са със свободен достъп, напълно безплатни са и са осигурени всички необходими материали за тяхното провеждане. Голяма част от тях се провеждат в зала 607, на петия етаж на Стоматологичната поликлиника. Подробности за всяка една програма и какви модули включва може да се открие на страницата на Младежкия център във Фейсбук.


Задачата както на Младежки център - Монтана, така и на отделните ни програми е чрез методите на неформалното образование да подобрим комуникационните, творческите и личните умения на младежите, а и не само на тях.


За да се включат е необходимо да инвестират време, да провокират любопитството си и да предизвикат своя организационен потенциал.


Нека да напомним отново за курса по испански език, който започна през ноември и все още не е късно да се запишете и да се запознаете с богатството на испанския език и култура."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова от..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55