Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФС е единствената федерация в света, която затваря стадиона за феновете

Преля ли чашата на футболното ни търпение

"Тези хора от БФС са прекъснали всяка връзка с реалността"

Снимка: БГНЕС

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на ЦСКА и "Левски", безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС. Акцията обаче приключи със сериозни безредици. Полицията в София взе безпрецедентни мерки, за да не допусне привържениците в подстъпите на националния стадион "Васил Левски", който остана празен по време на европейската квалификация между България и Унгария. Ситуацията бързо ескалира и се стигна до безпрецедентни сблъсъци между феновете и полицията. Десетки са ранените, има и поражения по инфраструктурата. По същото време протест се състоя и във Видин.



"Поводът да се съберем и да изразим нашето недоволство е управлението на БФС и в частност - управлението във Видин. Искаме незабавно да ни се отговори на няколко въпроса. Защо не си подават оставките като не си вършат работата? Защо на местно ниво лицето Иво Марков забрани на 100 деца да участват в първенство, след като на срещата с министъра, на която присъствах, Борислав Попов обяви, че децата могат да участват в първенство, въпреки че на нашия клуб правата бяха отнети незаконно? Нашите деца не участват в първенство заради един единствен човек и неговото его. Аз лично настоявам веднага да си подаде оставката, защото аз, моят клуб, родителите и децата ще си търсим правата в съда", обясни Светослав Петков, председател на ФК "Пегас Спорт" Видин, един от клубовете, които бяха изключени от БФС.

Стефан Филаретов, член на Управителния съвет на ОФК "Бдин" Видин, също изрази недоволството си от управлението на българския футбол:

"Ние протестираме против БФС, като организация, която трябва да си подаде оставката. Солидарни сме с всички фенове, които протестират във всички градове на страната. Ние сме малък град, но трябва да се чуе и нашият глас, защото това не може да продължи. Виждате какво става - неуредици, местят стадиони, местят мачове и най-накрая играем без публика. Ние сме фенове и искаме да гледаме, да се наслаждаваме на тази игра, но всичко се спъва. Тази шайка, наречена БФС, начело с Боби Михайлов, Данчо Лечков трябва да си подадат оставката и да си тръгнат. Трябва да се свика конгрес, за да се гласува, да се изберат нови хора, ново управление, с което националният отбор на България да тръгне, футболът да тръгне. Всичко трябва да започне отдолу - от школите."

В протеста във Видин заедно участваха фенове на столичните грандове "Левски" и ЦСКА. Янко Веков е председател на местния фенклуб на ЦСКА:

"Тук сме се събрали фенове от всички клубове във Видин. Протестираме срещу престъпното управление на БФС. За 18 години стигнахме дъното и продължаваме да дълбаем надолу. Нямаме никакви стадиони нито за мъже, нито терени по селата, нито в училищата, нито за децата. Никакви бази. А управляващите казват, че имаме най-добрите условия за развитие на футбола. Повече не се търпи и заради това сме излезли всички фенове обединени от цялата страна, за да свалим тази престъпна организация, да дойдат независимо кои - дали Бербатов, дали Лъчо Танев, дали някой друг професионалист, разбиращ, имащ подкрепата на УЕФА, ФИФА и другите организации. Да се направят с помощта на държавата модерни стадиони. Да има терени, където да играят нашите деца. Само така може да се възстанови футболът, който беше четвърти в света благодарение на тези "хубавци", а сега сме на дъното."

Сблъсъците в София по време на мача България-Унгария бяха отразени и от чуждите медии. Агенция Ройтерс отбелязва, че мачът ще бъде запомнен с бомбички, факли и водни оръдия на фона на катастрофална квалификация. Коментарът на агенция „Асошиейтед прес“ е "Последната капка, която вбеси феновете". Авторитетният британски вестник "Independent" коментира, че "Няма друг такъв случай в историята на футбола".


Иван Георгиев е от футболно семейство, запален привърженик на най-популярната игра, анализира историята и състоянието на българския футбол:

"За съжаление всички станахме свидетели на тези неприятни сцени. Това, което се случи, е върхът на айсберга. За да се случи това нещо, причините са наслагвани с години, с десетилетия. Просто нямаше друг вариант да не се излее това огромно напрежение. Казвам го с болка в душата, тъй като съм привърженик на футбола, доста години съм прекарал по стадионите, член съм и на една фракция, дядо ми беше футболен съдия и дежурен делегат на БФС. Абсолютна аматьорщина, абсолютна безхаберност и тотална липса на какъвто и да е контрол от ръководните органи на БФС. Те са тези личностите, те са структурите, които трябва да организират нашата любима игра. Футболът у нас вече не е социалният феномен, който ни свързваше нас, българите. Футболът е нещо, което е станало за подигравка, за подценяване, за шеги и закачки. Този процес тече от две десетилетия вече. Та, не е изненада това, което се случи. Искам да спомена, че този протест не е нещо уникално, което се прави само от българските футболни фенове. В други страни също са се случвали подобни безредици и протести. В Босна и Херцеговина през 2008 година Босненската футболна федерация решава да отстрани треньора Мехо Кордо, феновете се вдигат на протест в негова защита. Също така в Хърватия, знаем безспорните футболни успехи на хърватите, но там също имаше акция срещу местния футболен съюз заради корупция, трансфери, толерирането на "Динамо" Загреб. Но искам да отбележа, че в тези близки страни от Балканите протестът не е бил заради лошо класиране, той е бил заради други принципи, докато ние тук сме стигнали до такова дъно, че заедно с корупцията, заедно с вмешателството, заедно с всички абсурди, които стават на всички нива, ние нямаме и национален отбор, който поне малко да ни зарадва, да "измие" другите негативи. Превърнали сме се в тотално футболно джудже, така че това просто трябваше да се случи, защото по-надолу няма как."

Можеше ли насилието да се избегне?

"Можеше да се предотврати по един много елементарен начин", смята Иван Георгиев:

"Не трябваше да се забранява на феновете да присъстват на футболната среща. Да, щеше да има протестна акция. Да, щеше да има скандирания за оставка, щеше да има транспаранти, щеше да има сигурно и нецензурни думи. Но това щеше да си е един протест на феновете в рамките на самия стадион. Всички знаем, че националният стадион, въпреки че не е "първа младост", разполага с необходимото оборудване, което да контролира хората, така че просто привържениците трябваше да са там и да си изразят протеста. Нямаше да се случи нищо по-страшно, както нашите "мъдри" ръководители се опитват да изкарат в последните дни. Но това напрежение се създаде заради факта, че по безпрецедентен начин БФС затвори стадиона за привърженици, които да наблюдават, да протестират, да подкрепят, които да са там. България е единствената страна в света, която е денационализирала част от населението си насила - 40-те години в Пиринския край с македонизацията там. Сега БФС се превръща в единствената футболна федерация в света, която по собствена инициатива затваря стадиона за феновете, забранява. Да, имало е много мачове пред празни трибуни по целия свят заради наказания, но никога футболна федерация не е затваряла сама собствения си стадион. Една седмица БФС със съдействието на други власти се опитваше да създаде предпоставки, за да се стигне до това напрежение, да се стигне до тази агресия. Още нещо, футболните агитки на "Левски" и ЦСКА бяха обединени от полицията с идеята да се стигне до конфликт между тях и да имат органите на реда своето основание да се намесят. Това не се случи, въпреки че някои от висшите полицаи излъгаха, че е имало конфликт между фенове на "Левски" и ЦСКА. Феновете бяха провокирани до максимална степен, за да се стигне до тези безредици. За да може да се посочи с пръст и да се каже "ето, тези са хулиганите, заради тях го правим". Не оправдавам хвърлените бутилки, пиратки, бомбички, но на протеста от 4-5000 души да е имало максимум 30 човека, които са го правили това нещо. Не можаха ли нашите власти с всичките ресурси, камери, приспособления за селектиране да ги изведат, да ги ограничат и да не се стигне до този масов побой, до тези погроми, до тези грозни сцени. Но просто трябваше да има извинителна причина и те я намериха."



Въпреки голямата негативна нагласа към ръководството на БФС, защо не се стига до оставки и отказ от властта?

"Кокалът е сладък. Тези хора са се впили там, защото получават средства и то немалки средства от УЕФА за развитие на футбола. Колко го развиват и как го развиват, всички сме свидетели. Направили са страхотна база в Бояна - бил съм гост там. Добри условия за почивка и за приятно прекарване на времето. Те нямат друга работа - това е причината. Емил Костадинов имаше една фирма, доколкото съм запознат, имаше печален край. Йордан Лечков беше два мандата кмет на Сливен. Може да попитаме неговите съграждани какво им е мнението и колко дела има там. Борислав Михайлов може да си намери работа като диджей в някой попфолк клуб, в кръга на шегата. Те просто няма какво друго да работят. Не могат и не искат. Това е място, на което получават своите доходи, така че не ги интересува какво се случва, какво е общественото мнение, какви са резултатите. Те искат да стоят там, за да получават пари. Няма друга причина."

"Тези хора от БФС са прекъснали всяка връзка с реалността", коментира още Иван Георгиев:

"До някаква степен и обществото ни също е виновно, защото това издигане на пиедестал, това възхваляване трябваше в един момент просто да спре. Но не - всяка медия на всеки 17-и ноември повтаря една и съща мантра "Голът на Парк де Пренс в 90-ата минута, Господ беше българин...". Извинявайте, но Хърватия, която е страна с може би два пъти по-малко население от България, в нашия регион е, горе-долу на същото икономическо ниво, вече има няколко "Парк де Пренса". Те дори не си ги и броят, тъй като се класират на всяко първенство. Най-много едно-две първенства да са пропуснали за последните 30 години, но успяха да стигнат до финал на Световно първенство, да спечелят сребърен медал, да спечелят и бронзов медал. За излизанията им от групите няма да говоря. Така че хайде стига с този 17 ноември 1993 година. Да, случило се е, но 30 години след този 17-и ноември футболът ни върви стремглаво надолу, ударил е дъното, копае дъното и колкото и да продължаваме да си го спомняме, това няма да помогне. Най-големият апотеоз на цялото това нещо беше средният пръст на героя от 1993-а година Емил Костадинов."

Очаква се Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на БФС на заседание на Изпълнителния комитет на футболната централа, което вероятно ще е в четвъртък. На него - както написа БФС в официално съобщение, ще бъде обявена и дата за конгрес, който да е изборен. Президентът на Български футболен съюз ще бъде изслушан и от депутатите в Комисията за младежта и спорта. Кръвта по улиците в столицата предизвика и политически трусове. Премиерът Николай Денков заяви снощи, че ще подаде оставка, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не понесе политическа отговорност.

"Нов конгрес ще има, но нещата са толкова дълбоки, че един конгрес няма да е достатъчен. Трябва тотална промяна. Оставки на целия изпълком, на целия административен апарат, на всички, които сасвързани с този футболен съюз. Трябва чистка, която буквално да не остави нито един служител. Да се почне наново, с нови лица, с нови идеи, да се започне от нулата. Защото те, ако си направят конгрес и подготвят свой кандидат (Борислав Михайлов неслучайно спомена няколко дена преди този погром, че ще се оттегли, но вече подготвя свой кандидат), извинявайте, но ако подготвя кандидат като него и неговата клика, по-добре да няма нищо, по-добре да закриваме футбола, да си играем по махалите и това е. Така че трябва да се намерят нови хора. Не подкрепям конкретен кандидат. Не е важно дали ще бъде Бербатов и екипът му или някой друг, просто трябва да са нови хора, които не са обвързани с цялата тази прогнила и пропита система от последните две десетилетия... Промяната трябва да се започне от най-малките - от децата, от детско-юношеските школи, да няма лансиране на определени деца за сметка на други. Да се акцентира на таланта на децата и на желанието им за игра. Да няма даване на пари под масата на родители с комплекси, които много желаят техните деца да играят. Да се направят футболни бази, защото в момента децата в голяма част от България тренират на покъртителни игрища. Да погледнем в съседните страни да видим какви школи и какви терени са изградени там. Да има правилна работа с децата и юношите и постепенно да се върви по стълбичката нагоре. Също така мениджърските интереси да бъдат сведени до минимум, да се дава възможност на български футболисти да играят. Нямам нищо против чужденците, в глобализиран свят живеем, няма как да се затворим. Но не може топ отборите в българското първенство да излизат с 11 титуляри, които не са българи. Сега се получава така, че нямаме футболисти за тези отбори и съответно нямаме футболисти за националния отбор. Нямаме футболисти, които да бъдат харесани от сериозни европейски клубове. Девалвацията е огромна. Най-скъпият български футболист е по-евтин от най-скъпият футболист в Грузия или Молдова. Ние на футболния пазар сме паднали на някакво ниво, в което нашите играчи са тотално нежелани и буквално са разменна монета между 12-ия в Турция и третия във Втора дивизия на Полша. А преди имахме футболисти в топ първенствата на Европа. Но такива футболисти няма откъде да дойдат, ако няма школи, ако няма развитие, ако не играят в "А" група, ако не се доказват, ако не играят в националния отбор."

Възможно ли е очакванията на футболните привърженици отново да бъдат излъгани?

"Силно се надявам, че не. Това, което се случи, няма да е краят, а ще е началото. Силно се надявам, че, ако се опитат да ги излъжат, ще има протест всеки мач. Не трябва да се допуска каквото и да е представяне на националния отбор, ако продължава това ръководство да бъде начело на футболния съюз. Защото вече се говори за някаква дата за конгрес в бъдещето, отлагат се нещата. Трябват навременни оставки. Да се махат на момента, както много привърженици на футбола, футболни деятели, общественици, а дори и политици отчетоха. Тези хора с какви очи ще влязат на работните си места, след като са 90%-ова причина да бъдат бити и окървавени български момчета и момичета. До оставката протестите не трябва да спират. Пак искам да уточня, че не говоря за агресия, не говоря за насилие, не оправдавам безредиците, не оправдавам рушене на обществена или частна собственост, но трябва да има протести до дупка. Трябва да се разкарат, няма друг вариант", категоричен е Иван Георгиев.

Българският национален отбор по футбол завърши квалификациите за Евро 2024 без победа, а в осемте изиграни мача бяха спечелени само четири точки - всичките от равенства. Така се стигна до последното място в група "G". За последен път българският национален отбор приключва квалификация без победа преди цели 70 години - в квалификациите за Световното първенство през 1954 година.

България заема 84-ото място в световната ранглиста на ФИФА. Пред нас са държави като Бахрейн, Замбия, Кабо Верде, Оман, Буркина Фасо и много други.

 Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37