Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 24 ноември 2023 година

Фондация "Подкрепа за реализация" определи ноември и декември като месеци на добрината и чудесата

Снимка: Радио Видин

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през месец ноември и за тези, които предстоят. От фондацията определиха ноември и декември като месеци на добрината и чудесата. Отбелязаха 13 ноември, който е Международен ден на добротата и 16 ноември - Международен ден на толерантността. Празнуваха  Деня на християнското семейство и младеж и семейство - 21 ноември и обърнаха внимание на Световния ден на детето - 20 ноември. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция организираха състезание по дартс между младежи. Продължава благотворителната коледна кампания на "Подари подарък на дете", на която фондация "Подкрепа за реализация" е партньор. Предстои пленер с участието на ученици от Видин и Белоградчик, рисунките от който ще бъдат предложени за продажба.  Средствата ще са за лечението на болно дете. 

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни по целия свят. Не пропуснаха да го отбележат и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация "Подкрепа за реализация". Ден след тази дата организираха беседа, а събитието посветиха и на Деня на толерантността, който е на 16 ноември. Според психолога Дилян Борисов, стремежът към добротата трябва да е у всеки от нас.

"Започвайки промяната от нас, ние можем да очакваме, че макар и бавно, но качествено ще променяме света около нас."  

Младежите разказаха за случаи на проявена доброта, които помнят. Беседваха и рецитираха стихове. 

Според Антон светът ще е по-добър, ако всеки от нас се стреми да постигне доброто. 

"Трябва да сме отворени към другите, а по отношение на толерантността трябва да приемем различията. Всеки по свой начин е уникален."

"Различията трябва да се пренебрегнат и човек да е добър към другите хора", каза Любомир.

В дискусията се включи и кинезитерапевтът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Павел Павлов.

"Момчетата и момичетата размишляваха. Отговориха си на доста въпроси. Една от задачите от моя страна беше всеки да каже какво добро е направил. Накрая стигнаха до заключението, че всички ние правим добрини, независимо дали малки, или големи. Всички сме добри хора по някакъв начин." 

През ноември в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към "Подкрепа за реализация" организираха състезание по дартс, в което участваха и младежи от Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения. 

"Дартсът ни е един от основните спортове. 12 души участваха в състезанието, а останалите бяха публика. Много се забавляваха и състезанието беше доста оспорвано," каза Павел Павлов.

На 16 ноември в ЦСРИ отбелязаха Световния ден на толерантността. Разказват Даниела Иванова, специален педагог и логопед и трудотерапевтът Моника Петкова от екипа на Центъра.

"Започнахме с малко представяне на това какво е да сме толерантни и как разбираме самата дума "толерантност". След това представихме една презентация за толерантността, в която се включва добротата, благодарността, уважението, семейството, търпимостта, човечността, състраданието. Накрая пуснахме и една анкета, анонимна между децата... Решихме да направим и малка работилничка. Приготвихме картички, материали за оцветяване, свързани с толерантността. С оцветените картинки ще направим пано." 

На 21 ноември в ЦСРИ към Фондация "Подкрепа за реализация" празнуваха Деня на християнското семейство, а същевременно отбелязаха и Световния ден на детето, който е на 20 ноември. За всяко семейство най-важният дар са децата, затова и двата празника се отбелязват заедно, каза Даниела Иванова

"Подготвили сме презентация за християнското семейство, където се разказва за традицията, обичаите, за историята как е възникнал този ден. Имаме малка арт работилничка за изработка на картички и 3D макети. Децата имаха подготвени стихчета "Молитва" на Иван Вазов и още едно стихотворение, което представиха."  

Фондация "Подкрепа за реализация" е партньор за област Видин в най-мащабната коледна кампания в страната "Подари подарък на дете". Организатор е сдружение "Операция: Плюшено мече". Провежда се за 16-а поредна година, а тази Коледа, благодарение на инициативата, над 11 300 деца ще получат мечтаните подаръци. Кампанията е в подкрепа на деца и младежи от социални заведения, с увреждания или от семейства в затруднение. От област Видин в нея са включени 652 деца. Посочени са и конкретни нужди на социални заведения. Кампанията е активна от първи ноември, когато на сайта на сдружението бяха обявени по региони децата и институциите, за които са предназначени подаръците. След заявка от дарителите, че ще бъдат покрити конкретни потребности, следва и да бъдат изпратени подаръците. Срокът е до 5 декември. В дните преди Рождество Христово те трябва да бъдат раздадени. За всички деца от област Видин е посочено, че желаните подаръци ще бъдат осигурени, но до сега само малка част са получени, казва Моника Петкова от екипа на фондацията.

"Това забавяне ще затрудни всички други дейности, които сме планирали, тъй като тук при нас ще организираме тържества за децата от някои населени места, които ще дойдат да си получат тук подаръците."   

Подаръците за децата от област Видин се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация". Посочен е на сайта на кампанията.

От  "Подкрепа за реализация" организират пленер с участието на ученици от Белоградчик и Видин. Рисунките ще бъдат предложени за продажба с благотворителна цел. Средствата ще са за лечението на болно дете, обясни Цветелина Йорданова от екипа на фондацията. 

"На 28 ноември ще направим пленер. В него ще участват младежи от групата по изобразително изкуство към фондация "Подкрепа за реализация", деца от художествената паралелка на видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" и деца от клуб "Приложни изкуства" към Детски комплекс - гр. Белоградчик. Рисунките ще бъдат на свободно избираема тема от самите деца. Ще бъдат обявени за продан. Средствата ще бъдат дарени за благотворителна кауза - за лечението на болно дете от град Видин. Картините ще бъдат снимани. Ще се направи календар с тях за следващата 2024 година. Част от календарите ще бъдат подарени на нашите потребители, а другите ще са свободни за продаване. Средствата, които се съберат също ще допълнят дарението."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50