Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Симеон Матев

Симеон Матев: Във Видинско скоро няма да има сняг

Части от България осъмнаха в сняг. На много места в страната, най-вече в Западна България, заваля късно снощи. Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за 13 области, сред които Видин , Враца и Монтана . Във Видинско обаче скоро сняг няма да има, посочи климатологът  Симеон Матев , преподавател в катедра "Климатология, хидрология и..

публикувано на 12.11.24 в 15:00

Среща с режисьора на филма за Гунди вдъхновява ученици

Срещата на учениците от ПГ „Васил Левски“ в Мездра със създателите на българския филм „Гунди – легенда за любовта“ – режисьора Димитър Димитров и оператора Борислав Славков, премина при голям интерес и силни вълнения. Как възниква идеята за това събитие, разказа директорът на училището Мирослав Павлов:  "Срещата с подобен тип хора..

публикувано на 12.11.24 в 14:00

Съботният пазар във Видин – място за търговия и приятелски срещи

Съботният пазар във Видин през есента е изпълнен с топлите багри на есента, които струят от шарените зеленчуци, плодове и пъстрите цветя през този сезон. Мястото вече е част от живота на много видинчани. На пазара в съботния ден идват стотици хора, защото знаят, че тук може да се намери всичко - от традиционния червен и праз лук, тиквата и..

публикувано на 12.11.24 в 13:00
Румяна Димитрова

Румяна Димитрова: Готови ли сте с празничните визии през декември?

Ето, че дойде и времето в месеца, когато си говорим за мода и модни тенденции. А с настъпването на декември идва и времето за празнични събития - коктейли, фирмени партита и семейни вечери, където всички искат да изглеждат стилно и празнично. Всяка зима бляскавите и металически материи се завръщат като основен акцент в празничните..

публикувано на 11.11.24 в 16:00

Съюзът на младите писатели в Монтана обяви конкурс за комичен разказ

За втора поредна година Съюзът на младите писатели в Монтана обявяват национален конкурс за разказ. За разлика от миналата година, когато произведенията трябваше да предизвикат всякакви емоции, то сега те са концентрирани върху смеха. Именно затова и темата е:  "Смях до сълзи - Истории, които не бихте си измислили" , каза  Димитър Петров ,..

публикувано на 11.11.24 в 15:00
Милан Миланов- Революцията

Милан Миланов: "Закъснелият богомил" от село Ягодово

Милан Миланов, по прякор Революцията , е личност от най-новата история на Северозападна България. Приживе е наричан още човека-епоха, съвременния будител и дори закъснял богомил. Той силно е вярвал, че Берковица може да се превърне в привлекателно курортно селище с неповторима природа и културно-историческо минало.  Точно по тази причина, той..

публикувано на 11.11.24 в 14:29

Читалището в Козлодуй празнува

В град Козлодуй отбелязват 145-годишнина от създаването на Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев" . За планираните събития, по време на празничните дни, ни разказа повече Силвия Маринова - секретар на културното средище: "Програмата, посветена на годишнината, е систематизирана в няколко дни. На 11 ноември ще открием изложба на..

публикувано на 11.11.24 в 14:08