Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да сме пестеливи?

Снимка: Радио ВИДИН

Да умеем да спестяваме е просто човешко качество, което отнема известно планиране и бюджетиране, дори може да се каже, че изисква и малко креативност. Всеки уважаващ себе си човек, трябва да пести най-важните потребности за съществуването си, защото не се знае, какво ще бъде утре или вдругиден. Дори и малките жестове са от голямо значение. Хубаво е да мислим занапред и да правим планове, защото организираните неща са най-приятни. Отделянето на пари настрана изглежда много лесна задача, но се оказва, че само 6% от хората спестяват. Уви, спестяването на практика е по-трудно за изпълнение, отколкото заканата да го направим. Колкото по-силни се чувстваме преди да вземем дадено финансово решение, толкова повече пари ще спестим, сочи изследване, направено в Станфордския университет. Поддържането на увереността в себе си ежедневно ще ни позволи да овладеем импулсивните решения, свързани с харчене на пари. 

Трябва ли да сме пестеливи и положителна черта ли е пестеливостта? Всички ние имаме определен бюджет, но освен за належащи нужди, на всеки се е случвало да харчи пари за абсолютно ненужни неща. Възможно е да харчим пари и за неща, които дори не са важни за нас. И тук трябва ясно да определим приоритетите си и да започнем да харчим пари само за неща, които имат значение. Положителна черта ли е пестеливостта - това попитахме икономиста Румен Гълъбинов.

"Пестеливостта е общо взето черта на хората, които са по-предвидливи, по-грижливи към планиране на своето благосъстояние. В този смисъл ние намираме такива черти в много народи, в различни държави, а не само в България. На много места по света има и традиции в това отношение, особено в Континентална Европа, в Западна Европа, в старите страни-членки на Еврозоната и на Европейския съюз. За разлика от САЩ, където в общи линии хората са свикнали да живеят повече на кредит, в стара Европа ние все още имаме такива традиционни ценности като пестеливостта, свикнали сме да спестяваме и по-малко да ползваме заеми. Навиците за спестяване се култивират бавно през годините и ни учат как да разпределяме личния и семейния си бюджет." 

Възвръща ли се постепенно доверието ни в банковата система след катаклизмите, на които бяхме свидетели и фалити на банки преди години - това попитахме още икономиста Румен Гълъбинов:

"От въвеждането на валутния борд досега, вече повече от 25 години ние имаме сравнително стабилна финансова система, банков и небанков сектор и гледаме към членство в Еврозоната. С влизането си в Еврозоната ние ще имаме още по-голяма доза сигурност в нашите спестявания и в нашите банки, тъй като ще бъдем част от една по-голяма общност - финансова, европейска, която се регулира от Европейската централна банка, съвместно с местните банки, включително и с БНБ и това би следвало да се разглежда като една допълнителна гаранция за спестяванията и за спокойствието на българските граждани" - обясни Румен Гълъбинов.

Да бъдеш скромен не означава да не харчиш пари, а да харчиш разумно. Пестеливи ли са видинчани и хубаво човешко качество ли е пестеливостта - това проверихме в анкета:

"По принцип видинчани са пестеливи, след като няма работа... Разчитаме на децата. Според мен е по-добре да пестим в евро, за съжаление ще дойде... Какво да спестяваме в тая безработица, откъде да спестяваме? Аз съм с висше образование и съм с 520 лева пенсия. Не мога да си позволя абсолютно нищо. И мъжът ми е работил цял живот като арматурист и е със 600 лева пенсия. Има си и хора, които си имат пари, ходят по чужбина, връщат се и си имат пари... Според мен това си зависи от човека. Не мисля, че трябва всичко да се харчи, а трябва да се мисли и занапред... Хубава черта е спестовността, защото прави хората по-отговорни, стига да имат какво да спестяват, защото тук в Северозапада не сме в много добро икономическо състояние." 

Възвръща ли се постепенно доверието на видинчани в банковата ни система след сътресенията преди години? В деня на банкера разговаряме с Владимир Георгиев, директор на местния клон на известна банка във Видин.

"Тази отиваща си година е може би най-успешната от историята на банката. Повишава се определено доверието на видинчани и се повишава пестеливостта им. Хората спестяват в евро и лева, ориентират се повече към еврото във връзка с надявам се скорошното преминаване към европейската валута. Тази година процентите тръгнаха нагоре, вече има олихвяване на депозити и на сметки, защото миналата година имаше дори отрицателни лихви по големите депозити. Нещата са навързани и съответно се оскъпи и кредитирането по този начин. Лихвите, може би около процент - процент и половина са над нивата, които бяха дълги години" - уточни Владимир Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42