Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отстраняваме от себе си стрелите на завистта

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина.

"А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече
осемнайсет години, не биваше ли да се освободи в съботния ден?"
(Лк.13:16)

Евангелското четиво от предната Неделя ни наставлява да се пазим от сребролюбието. Днешното ни дава пример как завистта и лицемерието изопачават Закона и стават причина да бъде отхвърлен Христос. Милосърдието на Спасителя се сблъсква с жестокосърдечието на книжниците и фарисеите. Иисус, въплътената любов и милост, през дните на Своя земен живот в потвърждение на Божествената Си мисия и достойнство извършил много и различни чудеса: болни изцелявал, прокажени очиствал, мъртви възкресявал, бесове изгонвал. В един съботен ден, определен от Бог за почивка, който иудеите ревниво пазели, Спасителят влязъл в синагогата и поучавал народа. Там видял "една жена с немощен дух от 18 години; тя беше прегърбена и не можеше никак да се изправи". Била в такова окаяно положение, което не могло да не събуди състрадание и жалост. Само вярата я крепяла в страданието и я свързвала с живота. Тази вяра я довежда в синагогата и я изправя пред Лекаря на душите и телата. "Като я видя, Иисус и рече: "жено, освобождаваш се от недъга си!" И сложи ръцете Си върху нея и тя веднага се изправи, и славеше Бога". Великият Целител, Който дойде "да вземе върху Си нашите немощи и да понесе нашите болести", със силата на Своето Божествено повеление я освобождава от страшния недъг и страдание – изцелява душата и тялото и.

Законоучителите, книжниците, фарисеите и първосвещениците на Израил се препъват в това, на което самите учат, защото са безразлични към страданието на ближния. Началникът на синагогата е недоволен от станалото чудо. В него той вижда само потъпкан Закона, нарушена съботата. Той затваря очите си за радостта на изцерената, за очевидното проявление на Божията сила. Изразява злобно негодуванието си против Христа: "Шест дена има, през които трябва да се работи. В тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден".

Не за пръв път иудейските законници, книжници и фарисеи отправят упреци към Христа, че нарушава съботата, светостта на Божия ден. Христос дойде не да наруши, а да изпълни Закона, да разкрие в пълнота пътя на истинското служение на Бога с дух и истина. Затова Неговият отговор ни разкрива истинския смисъл на Божията воля за спазване на седмия ден: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече 18 години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?" "Кой от вас, ако има една овца и тя падне в съботен ден в яма, не ще я улови и извлече?" Началникът на синагогата говори не от ревност към закона, а от завист към Христа. Той кори силата, действието на чудото, тъй като завижда на славата на Чудотвореца. Сатаната преминал от жената в душата на началника на синагогата. Блажени Теофилакт казва: "сатаната, който отначало бил свързал жената, после свързва началника на синагогата чрез завистта и с неговите уста кори Божието чудо". В тези благодатни дни на поста евангелският текст ни дава повод за размисъл относно нашето поведение и вътрешния живот. Външното, без което не може да има вътрешно, както без листа не може да има плодове, по думите на светите отци, трябва да бъде задължително за нас.

В рубриката "Съвременна Библия"Христос е "Словото станало плът". Библията е записаното (преведено на нашия роден език) Слово! И двете измерения на Словото преследват една цел  - разкриването на Бога. Който се "разкрива", иска да бъде "видян"! Защо Бог би искал да Го "видим"? Може би, за да се запознаем! 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38