Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия

4
Снимка: личен архив

Единайсетокласникът Йордан Атанасов от Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия, като завоюва първо място в регионалния рецитал, посветен на творчеството на поета, провел се в Монтана. 

Тази година мотото беше "За него - Живота - направил бих всичко". Зорница Красимирова, която учи в същото училище, също се представи със стихотворение. Подготвяше ги преподавателят по български език и литература Алексина Алексиева, а как направиха своя избор на стихотворение на Вапцаров, обяснява учителката:

"Избрах стихотворението "Доклад" , което е доста дълго и той се справи перфектно и взе първа награда. А другото момиче рецитира стихотворението "Кино". Тя се справи също много добре... Конкуренцията беше доста голяма... Наизуст декламират стихотворенията... Рецитират много хубаво..." 

В стихотворението "Доклад" поетът пише за суровия живот, за вярата, скръбта и за родината. А за своето представяне и за отличието си, разказва Йордан Атанасов:

"В това стихотворение Никола Вапцаров страда за отчуждението на народа, за родината, описва своята скръб от това, което вижда... Стихотворението е обемно, отне ми доста време... Сякаш интуицията ми подсказва как да се държиш и ме накара да размишлявам как се е променил светът и хората. И днес е актуално това стихотворение и ни кара да се замислим."

Деветокласничката Зорница Красимирова, която рецитира стихотворението "Кино", получава грамота.

"Аз представям по-трагична любовна драма. Тя влияе малко тъжно, емоционално, разбираш го, усещаш го... Харесва ми да рецитирам и ще участваме в пиеси по руски език."

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07