Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокурсничка от Видин е удостоена със стипендията "Робърт и Нели Гипсън"

Снимка: личен архив Ева Алексиева

Удостоиха студентка от Видин със стипендията "Робърт и Нели Гипсън" за постигнати високи академични успехи. Ева Алексиева е първи курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски", изучава специалност "Скандинавистика" и е сред малцината първокурсници в страната заслужили финансовия стимул. Ева е бивш възпитаник на видинската езикова гимназия. Стипендията получава заради пълното си отличие, с което завършва гимназиалния етап на обучението си. 

"Всъщност това е една подкрепа за студентите. В крайна сметка стипендията се присъжда на студенти с високи академични успехи, които са постигнати в процеса на обучение, както в училище и тепърва да се надгражда в университетското ниво. Избират студенти, които са пълни гимназиални отличници най-често... Семейство Гипсън цели да помогне на студените, които са редовно обучение, държавна поръчка. Подпомагат 100 студенти, 25 от които са първокурсници. Жената е българка, доколкото знам, съпругът ѝ е американец. Те са частни дарители от САЩ, които не искат да говорят много за себе си, но искат да помогнат на деца, които да кажем нямат материалните възможности на този етап... За първи път виждам стипендия, която да подпомага първокурсници, защото университетските стипендии, от друга страна, са от втори курс... Като цяло аз завърших английската гимназия ГПЧЕ "Йордан Радичков" с 6.00, всяка година съм завършвала с 6.00. Английската гимназия ми даде една добра основа и запали интереса ми както към историята, благодарение на г-жа Кристина Божидарова, така и на г-жата ми по френски език Ваня Симеонова. Заобичах всички предмети по един или друг начин...  Самото връчване на стипендия беше в Алма матер, Театъра на Софийския университет. Там беше новият ректор г-н Вълчев, Илияна Йотова, Фандъкова, бивша кметица на София и все знаменити хора, заместник-министърът на образованието също. Самата Нели Гипсън връчваше наградите."

Ева Алексиева казва, че е избрала специалността "Скандинавистика" заради влечението си към изучаването на чужди езици, което има още от гимназията. 

"Тогава изучавах английски и френски усилено. Сега уча съвсем различни езици, но те са много интересни... Тази специалност хем те учи на нещо, хем те кара да се чувстваш сплотен с общността. Ако бях записала "Право" или "Английска филология", която в момента всеки говори няма как, просто нямаше да се чувствам себе си. Но сред тези хора и тази общност се чувствам себе си и няма по-страхотно от това."

Стипендията, която семейство Гипсън връчва, служи за подкрепа по пътя на студентите през целия курс на обучение и ги подпомага да постигат нови академични успехи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20