Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Спанчевци: Нека мислим за нашия край като за северозапазен, а не като за северозападнал

Днес в "Добро утро, кмете" ще посетим село Спанчевци в община Вършец. Намира се в планински район, в западната част на Стара планина, в полите на връх Тодорини кукли. Най-близките градове са Вършец и Берковица.

Първоначално селото се е намирало над днешните гробища, в сегашните махали "Билото" и "Селището". Старите хора разказват, че преди време в църквата край гробището пада метеорит и я запалва. Тогава част от жителите му напускат селото, а други се преместват по- надолу по склона, край днешния път за Вършец. Така се появява и днешното село Спанчевци.

През втората половина на 20 век в селото е построен единственият в България завод за акварелни и маслени бои, собственост на Съюза на българските художници, по-късно приватизиран. В разцвета си, той изнася продукция в много страни от Европа. В края на селото е изграден курортен комплекс от няколко почивни станции на различни предприятия, днес приватизирани и обновени. Недалеч от селото е имало и две открити кариери за гранит, които вече обаче са закрити. В селото функционират и няколко ферми на мястото на стопанските дворове на бившето ТКЗС.

Това е официалната справка за село Спанчевци. Целта ни днес обаче е да видим, какво стои зад нея и какъв е животът в селото. Разговорът ни започва с кмета, Емил Димитров. Той е родом от Вършец, живее в Спанчевци, а от 2011 година е кмет на селото:

"За мен е удоволствие да бъда кмет на едно такова село като Спанчевци. То е едно от малкото останали "живи" села в Северозапада. Защото ние сме позабравени от управляващите. Благодарение обаче на добрите ни отношения с общинския кмет и част от управляващите, сме постигнали и доста добри резултати в селото... В община Вършец малките населени места са без бюджет. Всичко е на база отношения с Община Вършец, общинския кмет, общинската администрация. Засега ни се получава, защото работим добре с всички. По принцип община Вършец е малка и може би това е причината за недостига на средства както за самия общинския център, така и за по-малките населени места...

Спанчевци е село, което се развива и благодарение на пътя, който е централен между Вършец и Берковица, а така също и благодарение на минералните извори. Тук цените на имотите не са така ниски, както в някои други населени места от Северозапада. Тук цените са почти софийски. Давам пример: наскоро бе продаден един имот в регулация, ливада от около 600 квадрата, без ток и вода, за 20 000 лв. Такива са цените при нас. Да не говорим пък, че пак тук бе продадена къща с около два декара двор за 139 000 евро. Но пък бе райска къща. Природата тук наистина е впечатляваща и често като идват гости в селото, остават възхитени и изненадани, че има такива кътчета в България...

В селото по постоянен адрес живеят около 350 души. Повечето от тях са възрастни. От 10 години тук благодарение на кмета на Вършец всеки вторник и петък пътува безплатен автобус...

"Кметът е един слуга на селото. Ако някой има нужда от лекарства, ходим до Вършец за тях. И не само това. С една дума кметът в тези малки населени места е не само социален работник, а направо слуга, но в добрия смисъл на думата...

Планираме ремонти на някоя улица или тръбопровод в селото, понеже имаме проблеми с водата и с тока. Досега нищо не е направено от страна на съответните дружества за решаването им- или не могат, или не искат. Едно от двете е. И с пощата същия проблем имаме- мястото на жената там е за 4 часа работа. А на възрастните хора тук пощата им е необходима... Не знам как другите частни дружества се справят и дават добри заплати на служителите си, а тук не може...

Иначе не можем да се оплачем от липса на работни места. На минералните извори също има, но от Спанчевци двама или трима работят. Имаме и кошари с овцеферма с 2000 овце- там също работят хора от селото, но и приходящи, защото да не се лъжем- мързи ни да работим. Често ми казват- дай човек за работа, а аз не се наемам да препоръчам, защото ми е неудобно след това да бера срам. На който му се работи, той винаги ще си намери работа.

Читалището ни е едно от най-добрите, по-дейно е дори от това във Вършец. Помня, когато през 2011 година станах кмет, на читалището бяха отпуснали около 4000 лв. Тази година субсидията е 22 000 лв. Причината за това сме кметът на Вършец и аз. И общинската администрация...

Вече имаме и книга за Спанчевци. Заслугата за това е на Елеонора Иванова- Маркова, която някъде преди 15 години бе председател на читалището. Оттогава е започнала да събира материали за селото. Престраши се и заедно със секретарката в кметството една година я набираха, а след това я издадохме. Направихме и представяне на книгата. Доволни сме, защото без история и традиции, нищо хубаво не се случва. 

Често казват, че нашият край е северозападнал. Не са прави. Правилният термин е северозапазен, защото всеки , който дойде отвън се възхищава не само на природата тук, но и на хората. Там, където природата е по-запазена, там и хората са по-естествени и нормални. И Спанчевци е пример за това." 

Какво разказват за миналото и настоящето на Спанчевци жители на селото. Как се живее тук във време на икономическа криза. Какви легенди има за произхода и името на Спанчевци. За успехите и проблемите в поредното малко населено място от Северозапада говорят кметът Емил Димитров и местни жители. Целите интервюта- в прикачения звуков файл.

* Снимки: Генади Цоков 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00