Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камиони рушат и замърсяват републикански път край Видин

2
Снимка: Генади Цоков

Пътят за селата Слана бара и Буковец, откъм видинския квартал "Нов път", се руши от преминаващите по него тежкотоварни автомобили, превозващи материали за строящото се трасе на главен път Е79. За това сигнализира слушател на Радио ВИДИН. Мартин Георгиев, който е от село Буковец и всеки ден използва пътя, обясни, че по него вече са се образували огромни дупки, които при дъжд се пълнят с вода и крият риск от инциденти. 

"Като цяло са разрушили пътя доста. Пътят е постоянно в кал, когато се разминаваме с тях, те летят, изобщо не намаляват, изобщо не се съобразяват с останалите участници в движението. Камионите, които работят по магистралата, не знам какво карат... чакъл ли карат, камъни ли, нямам идея, но всеки ден минават оттам, главно по този път и постоянно има камиони. Пътят е доста по-зле от миналата година, в сравнение с миналата година  е десетки пъти по-зле. Има дупки, които не могат да се видят, когато вали. Кално е почти по целия път от Слана бара до под надлеза. Особено вечер, понеже няма никаква маркировка и нищо не се вижда, когато и вали, е ужасно. Ако не знаеш пътя, е възможно да стане инцидент."



Пътят се използва от жителите на Буковец, Слана бара и други населени места в района. Кметът на Слана Бара Толя Иванова потвърди за проблема и разказа, че дори ѝ се е налагало да спира 40-тонните камиони, за да не минават през селото. 

 "Напоследък не минават, минават през Новоселци и около "Ловния парк", но иначе по-рано оттук минаваха, даже и аз ги спирах да не минават. Опасно е, но не можем да затворим пътя. Има един участък с малко повече дупки, и той е най-вероятно след моста към Новоселци, а другият малко преди моста. Уведомила съм Общината. Напоследък и спряха да минават. Трябва да се запълнят дупките."

Справка показа, че път 1411 е част от републиканската пътна мрежа, затова се обърнахме към Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ с въпроси относно мерките, които ще бъдат предприети. Очакваме отговора на институцията. 

Припомняме, че заради зачестилите сигнали за движение с висока скорост и увреждане на пътната инфраструктура в участъци от републиканската пътна мрежа, през които преминават товарни автомобили, транспортиращи материали за новото трасе на главен път Е79, преди дни в Областната дирекция на МВР-Видин бе проведена работна среща. След нея стана ясно, че се засилва контролът на товарните автомобили. Фирмите ще насочат вниманието на шофьорите към задължението да спазват стриктно правилата за движение. Местните власти ще осъществяват мониторинг на участъците от републиканската пътна мрежа на териториите на общините Белоградчик и Кула и при констатиране на проблеми ще сигнализират АПИ. Екипите на полицията ще активизират контрола спрямо водачите на товарните автомобили. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00