Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалищни дейци подеха кампания за възстановяване на църквата в село Каленик

4
Снимка: Читалище Каленик

Началото на 2024 година даде началото на благотворителна кампания в подкрепа на православния храм "Възкресение Христово" във видинското село Каленик. Лицевата страна на над 100-годишната църква е в изключително лошо състояние. Необходимо е да бъдат възстановени липсващи мазилки, има нужда от смяна дограмата, пребоядисване, подмяна на подовата настилка, закупуване на нови свещници. За обновяването на храма са необходими около 6000 лева, каза секретарят на местното читалище "Съзнание" Габриела Георгиева. Културното средище е инициатор за провеждането на благотворителната кампания. 

"Нашият храм е един от най-старите по нашата линия, създаден е през 1910 година. Самият храм не е ремонтиран от много време, подът е изгнил, нямаме дори стъкла на прозорците. Отваря се само и единствено на Великден, когато палим свещи и единствено и само за това. Храмът е в много лошо състояние. Отдавна се планира кампанията, но сега успяхме да осъществим намеренията си да съберем дарения, с които да подобрим малко или много неговото състояние. Сега започваме, даже има една жена, която се свърза с нас, и имаме дарение от нея... Предполагам, че ще ни трябват 5000-6000 лева. Сумата може да намалее, ако някой дари боя, строителни материали... Очакваме хората и по този начин да помогнат, най-много с труд, защото лесно ще се съберат материали, но ако няма кой да помогне с ремонта, материалите ще си стоят", обясни Габриела Георгиева.
 
Идеята на организаторите е до Великден ремонтът да бъде изпълнен, за да може в празничния ден храмът да бъде преоткрит и жителите на Каленик отново да влязат в него и да се помолят за здраве и благоденствие. Църковното настоятелство е запознато с инициативата и я подкрепя. 

"Наистина се надяваме това нещо да стане, защото църквата е едно от най-важните неща, които имаме в селото и е доста важно да се запази. Църквата е построена от самите хората и се надяваме сега хората да помогнат да я възобновим, да продължат дейността на предците ни. Надяваме се всичко да бъде наред и наистина да съживим този храм, защото това ще бъде нещо добро за цялата общност".

Снимка: Читалище

Даренията се събират на място в читалището в село Каленик и по банковата сметка на културното средище: 
Банка: Банка ДСК
IBAN: BG28STSA93000024966901
BIC: STSABGSF
Получател: Читалище "Съзнание - 1928"
Основание: Дарение за ремонт на православен храм “Св. Възкресение Христово“ с.Каленик




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20