Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 35 години: Актьорът Ивайло Симеонов отново на видинска сцена

Снимка: Фейсбук

След близо 35 години актьорът Ивайло Симеонов отново ще играе на видинска сцена. Поканен е от директора на Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" Николай Янев. Двамата са състуденти, а след това любовта към театъра ги среща на сцената във Видин.

Ивайло Симеонов е син на големия български актьор Богомил Симеонов и актрисата Пенка Мандаджиева. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ и играе във Врачанския, Видинския и Монтанския драматичен театър. Във Видин е актьор три сезона от 1987 до 1990 година, след което се премества в Монтана.

"Щастие" е думата, с която актьорът описва чувството от завръщането си във Видинския театър: 

"Може да се каже щастие, определено, защото от театъра, от който идвам, така се получи, че в един момент решиха, че ние не сме им нужни. Тук не става въпрос за качества, какво се може, някакви личностни истории. Но единственият човек, който ми подаде ръка, е Ники Янев. С него започнахме тук, във Видинския театър преди близо 35 години. 1987 година завършихме заедно, аз - при проф. Михайлова, той - при проф. Гюрова и тук се събрахме една чудесна трупа. Всъщност аз дойдох заради Петко Петков. Първо той ме поиска, видя ми се много симпатичен човек. После разбрах, че е работил с баща ми. Той ме грабна в началото. Второто нещо, което ме грабна тогава, са самолетите. Тогава имаше самолети, те бяха по 22 лева и ние можехме да си го позволим..."

Първата роля, в която ще гледаме Ивайло Симеонов след завръщането му на видинска сцена е на Страхливия лъв в новата постановка "Дороти и вълшебният свят на Оз".

"Пиесата е страхотна за децата, даже и за възрастни хора. Искрено се надявам, че това нещо ще ги провокира, особено дечицата ще се завтекат към театъра, защото вътре има песни, има много интересни моменти... Аз играя Страхливия лъв, аз го правя малко като коте, както има една приказка, не съвсем, разбира се. Защото именно този страх провокира, докато той получи това, което трябва да бъде и което той просто не знае, че смелостта си е вътре в него. Много любопитна роля. Хубавото е това, че ако трябва да играеш вълк или лъв, не е точно това. За да е интересно, трябва да е малко по-различно. По същия начин един актьор трябва да бъде многопластов и когато има малка роля, ако тя е благодатна, да може максимално нюанси да вкара вътре, за да бъде интересно. Не може да бъдеш само герой, не може да бъдеш само лош, не можеш да бъдеш само усмихнат. Има такива комедии, които хем са комедии, хем не са. По този начин актьорът се изтърква, по този начин актьорът влиза в едно амплоа, което става ето така, равно. Има много мои колеги, които са на този хал и сами вече не могат да излязат от него..."

През 1995 година Ивайло Симеонов напуска монтанския театър и слиза от сцената за цели 20 години. Зад решението му стоят проблемите, които изпитват сценичните изкуства по това време. 

"Това е най-голямото нещастие на артистите до ден днешен. Не знам защо е такова отношението, продължава да е такова отношението. Никакъв реверанс на никакви политици от самото начало не правя. От 90-те години досега въобще културата е на никакво ниво."

Една от мечтите на Ивайло Симеонов е за спектакъл, в който да може да излезе на сцената с директора на Видинския театър Николай Янев и директора на Кукления театър в Монтана Иван Истатков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56