Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контейнерите за едрогабаритни отпадъци във Видин се ползват и за битова смет

Снимка: Радио ВИДИН



Общо 120 контейнера за едрогабаритни отпадъци бяха разположени във Видин и селата от общината в началото на 2023 година. Четирикубиковите контейнери бяха поставени около съдовете за смет на определени места в града и в началото и края на малките населени места, припомни Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство":

"Поставените контейнери във Видин са около 40. Те се сменят ежедневно, защото някои се извозват, други се връщат обратно, покриват цялата територия на град Видин. Имаме и в някои от селата. Планираме и в краткосрочно бъдеще да разположим във всичките села по два контейнера минимум - единият в началото на селото, другият в края."

Използването на тези контейнери е безплатно за гражданите. Те са поставени, за да бъде предотвратено образуването на нерегламентирани сметища, тъй като до този момент хората си оставяха едрогабаритните отпадъци до съдовете за смет. 

"Община Видин взе решение да поставим безплатни контейнери на всички точки, където се образуват за едрогабаритния отпадък. Под едрогабаритен отпадък ние имаме предвид стари неща от бита - мебели, малки ремонти, мивки, тоалетни чинии, матраци - всичко, което не може да влезе в контейнера. Идеята ни беше, за да направим оптимизация на разходите, за намаляване на движението на машините, тъй като гражданите знаят, че преди това сме ги събирали нещата с фадрома, плюс самосвал. Обикаляхме града, в момента продължаваме да обикаляме, но е много по-малко, отколкото със самите контейнери. Второ, идеята беше самите граждани да знаят къде да могат регламентирано да изхвърлят малките неща от бита, които казах, примерно да си изчистят мазето - имат дивани, фотьойли и абсолютно всякакви неща, които са едрогабаритни. Лошото е, че за тази година и половина забелязваме, че тези контейнери не ги ползват по предназначение, а ги използват за общия битов отпадък."

Контейнерите за едрогабаритен отпадък могат да се използват и за строителни материали.

"Когато си правиш някакъв малък ремонт във вас, можеш да го изхвърлиш там, да речем, че сте си счупили, например, старата кухня и от тази стара кухня, всичките материали, които са и строителният, и дървеният, могат да отидат в тези контейнери, но пак казвам - те не са за общ битов отпадък, един вид, пликчето, което ви е в кофата вкъщи да го изхвърляте в тези контейнери."

За онези, които правят основен ремонт на дома си, съществуват други контейнери, които са предназначени за строителни отпадъци, които могат да се наемат срещу заплащане. Услугата, която се предлага в редица общини в България беше нова за Видин до миналата година. Контейнерите са същите по вместимост с другите, безплатните - 4 кубика, но условието е да посочите вашия адрес и впоследствие наетият от вас контейнер ще се транспортира до Регионалното депо за отпадъци, това обясни още Емилиян Евтимов. 

"40 контейнера имаме платени, които са за нуждите, когато вече се прави по-голям ремонт и самият контейнер се доставя на адрес, който си стои там три дни, срещу съответното заплащане... Обаждат се много, дори миналата година имахме казус, че не можехме да смогнем и давахме контейнери, имахме заявки и ние можехме да ги изпълним чак след седмица, седмица и нещо, защото и шофьорите бяха натоварени и нямахме свободни контейнери, и нямаше как да ги даваме."

Ето какво казаха видинчани по темата:

"Рядко ги има. В повече случаи ги ползват по предназначение, но винаги има някой, който да си хвърли битов отпадък, боклуци от кофата и т.н... Има ги на няколко места в града, поне аз където минавам и мисля, че са удобни за това, за което са ги сложили, но ние злоупотребяваме, като слагаме и другия боклук... Всичко е въпрос на култура, кой както е свикнал. Вижда някъде дупка или кош и започва да хвърля... Виждал съм всякакви отпадъци в тях, не само строителни отпадъци. Мисля, че това е елементарна липса на култура."

Правилното използване на контейнерите във Видин отразява нашата обществена култура. Ако не сме способни да се отнасяме към общественото пространство с уважение и отговорност, трудно можем да претендираме, че живеем в цивилизована европейска държава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03