Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приключенията на Светофорко" с премиера на сцената на видинския куклен театър

4
Снимка: Радио Видин

Образователен спектакъл е първото ново заглавие, което Държавен куклен театър - Видин ще представи през новата година. Представлението "Приключенията на Светофорко" ще запознае най-малките с правилата за безопасност на движението, а премиерата му ще бъде днес, 9 февруари

Режисьор на постановката е Панайот Цанев. Той посочи, че се радва за пореден път да работи с видинския театър за реализирането на това образователно представление, което засяга изключително важна тема и разказа какво го е вдъхновило да обърне внимание точно на този проблем:

"Какво могат да очакват? Децата да проявят по-голям интерес към темата за безопасността на движението, да учат заедно с мама и с татко, с учителите правилата за пътното движение. И, естествено, този актьорски екип - актьорите и всички останали от Държавен куклен театър - Видин, ще им бъдат помощници в този процес. Защото трябва да знаем, че ако се движим правилно по улицата, ще бъде безопасно... Ежедневно, за жалост, стават катастрофи. Ежедневно, пак за жалост, загиват и биват осакатявани хора и лошото е, че много деца също пострадват от това нещо. Според мен много правилно театърът поставя такива пиеси, които са ангажирани към възпитанието и образованието на децата, защото това е комплексен подход - заедно театър, Община, държава, родители, въобще всички, които са ангажирани към този проблем."

Панайот Цанев допълни, че в спектакъла са използвани различни изразни средства:

"Слава Богу, актьорите са с много голям опит професионалисти, които могат бързо да сменят изразните средства. Тук са съчетани куклени етюди, актьорско майсторство, фокуси, песни, танц, игра с участието на публиката - тяхното внимание е непрекъснато концентрирано върху три паралелни направления, защото те през цялото време трябва да държат вниманието и на тези, които са на сцената, и на тези, които са в публиката, и да провеждат действието. И се грижат да няма скука, тоест на принципа на анимацията, на видеоклипа действието се сменя много бързо и с това самото представление става интересно за зрителите. Нещата се движат по правилника за движение - запознаваме ги със светофара, запознаваме ги с пътните знаци. Има конкретна ситуация - двамата герои, които са отрицателните първоначално след това става метаморфозата и те се превръщат в помощници на пътя. Конкретно например там се обръща внимание на пешеходната пътека и за това как трябва да пресичат колоездачите и пешеходците. Но това остава въпроси и към самата публика. Така че, деца, подготвяйте се, чакаме ви."

В актьорския състав са Теодора Абрашева и Теодор Борисов - двама от новите артисти в трупата на видинския куклен театър.

Теодора Абрашева изрази задоволство, че има възможност да е част от екипа на културната институция, а репетиционният процес определи като предизвикателство:

"Напрегнато, динамично, имаме доста работа, защото искаме да очароваме децата и този спектакъл е с образователен характер. Наистина целта ни е да научат нещо по интересен и забавен начин."

Теодор Борисов обясни, че с колегите му са готови отново да очароват своята публика, благодарение на магията на кукленото изкуство. Но не това е основната задача на тази постановка:

"В този тип спектакъл най-голямата радост за нас е, че ще можем да ги научим и чрез спектакъла, да ги предпазим от страшилището улица, което в този вълшебен свят е представено по един много елегантен начин... Спектакли от този тип са много важни в днешно време, защото имаме голям проблем с движението по улиците. И се надявам, че този спектакъл ще помогне на всички нас, и на родители, и на децата, да сме малко по-внимателни."

В премиерната постановка е и добре познатият на видинската публика Александър Томов. Според него това е представление, което си заслужава да гледат не само децата, но и техните родители. Той повдигна леко и завесата пред персонажа, в който се превъплъщава: 

"Моят герой е доста интересен - един тийнейджър, който не познава добре правилата, но в края на спектакъла виждаме една много интересна метаморфоза в неговото поведение. И на премиерата зрителите ще разберат какво се случва."

Началото на спектакъла "Приключенията на Светофорко" е от 18:00 часа. Пропусналите премиерата ще имат възможност да гледат постановката на следващия ден - в събота, 10 февруари, от 11:00 ч., отново в салона на Държавен куклен театър - Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа" . "Устната хигиена и това да си мием зъбите,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00