Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезлюдяването на региона стана централна тема при обсъждането на бюджета на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет във Видин одобри проекта за бюджет на Общината за тази година. Той ще е в размер на 90 650 534 лева. Приоритетите в него са свързани с благоустрояване на Видин и населените места в общината, индустриализация, инвестиции за по-чист въздух, повече социални услуги, развитие на културния календар и спорта, обясниха от Общината.

Още в началото на заседанието бе поставен въпросът какви проблеми на региона решава годишната финансова рамка на общината. Общинският съветник от групата на "Възраждане" Стефан Стефанов попита какво се прави за спиране на обезлюдяването на Видин:

"Община Горна Оряховица, която е заложила стратегия в своя бюджет за демографската криза, за 10 семейства, които имат две деца, за насърчаване на раждането на трето дете тя предоставя 10 000 лева на всяко семейство. Моето питане е може ли Община Видин да изгради стратегия, да изгради работна група и да бъдат подпомогнати минимум 30 семейства, на които да предоставим по 10 000 лева за трето дете, ако отговарят на конкретни изисквания. Ние трябва да предприемем спешни мерки срещу демографската криза. Считам, че от тези 90 млн. бюджет можем да отделим средства и за демографска криза."

Бюджетът на общината за 2024 година е двойно по-голям от преди 5 години, подчерта бившият кмет, а сега общински съветник от групата на коалиция "Заедно за силна община", Огнян Ценков:

"Когато бях кмет, завършихме 2015 година с 32 млн. бюджет и започнахме 2019 година с първоначален план за 46 млн., така че наистина сегашният бюджет е безпрецедентен като обем - двойно увеличен за период от 4 години. Винаги съм казвал, че бюджетът на една община представя алгоритъма на управлението на тази община в цифри, функции и параграфи. Виждаме положителни тенденции и ще подкрепим този бюджет."

Бюджет 2024-а на Община Видин е рекордно висок, подчерта и Генади Велков от управляващата местна коалиция СДС. Той също засегна най-голeмия проблем на региона - демографската криза:

"Да, ние трябва да направим нещо във връзка със социалната програма. Защото младите семейства искат хубава среда, искат добри доходи, искат хубав град, в който да живеят, искат добро образование за децата си. В тази връзка трябва да работим. Ние и сега правим достатъчно като социална програма, но трябва наистина да помислим какво да направим за демографската криза и за раждаемостта - дали да стимулираме само тези хора, които ще си родят децата във Видин, защото има много, които ще се родят във Видин, но ще заминат с родителите си в Италия, но има други, които са родени в София или в Монтана, но са дошли да живеят тук, което нас ни интересува. Трябва да се помисли, да се прецизира и да го предложим. Общината има достатъчно средства, за да може да отдели някакви нелоши средства, за да подпомогне тези хора."

Общинският съветник от видинската местна коалиция СДС Красимир Асенов призова да бъде изготвена декларация от името на местния парламент, в която да се настоява пред правителството и Народното събрание за целеви средства и мерки за догонващо развитие на видинския регион:

"Аз ще бъда малко по-радикален в своя изказ и ще кажа, че сме в демографска катастрофа. Тъжен факт, който виждаме ежедневно. Желанието ни единствено и приоритетно чрез бюджета на Община Видин да решим такъв въпрос е просто капка в морето и хвърляне на прах в очите на хората. Трябва да бъдем честни - стратегията, която Народното събрание трябваше да има от 20 години насам, все още не съществува и в тази връзка всички мерки, които са взети до момента, са чисто палиативни мерки. Аз призовавам всички вас, независимо от политическите ви виждания, да направим едно обръщение-декларация към Народното събрание, към правителството, към Европейската комисия да бъдат предоставени преференциални, специални условия, допълнително сериозно финансиране, за да може да се търси ефект. Не може с възнаграждения, които са в пъти по-ниски от други региони, ние да искаме тук да се заселват и да живеят млади хора. Ако ние сме твърди и последователни в отстояването на тази позиция, че следва извънбюджетни и други много сериозни средства да се отпускат, за да спрат този процес."

Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет Милен Милчев от "Има такъв народ" подчерта, че общинският бюджет няма как да реши големия демографски проблем на региона:

"90,6 млн. е сума, която Община Видин не е оползотворявала за една година никога досега и чисто технически бюджетът е съставен перфектно. Демографията е проблем на националната политика, няма да успеем с един бюджет, колкото и да е добър той, да решим демографския проблем."

В крайна сметка бюджетът на община Видин за 2024 година бе приет от Общинския съвет без нито един глас "против".

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00