Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Снимка: личен архив

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите?

Новата система работи от октомври 2023 година и освен уведомителна функция, дава възможност за плащане на глобата онлайн, стига да имаме електронен подпис. За проблем с достоверността на информацията в съобщенията сигнализират слушатели, оспорвайки твърденията, че са извършили нарушение. Един от тях е Светлана Вълкова от Видин. Преди дни получава известие по Viber, което по думите ѝ я шокира.

"Преди около 4-5 дни, беше вечерта, към 19:00 часа, което много ме изненада. Изведнъж получавам по Viber съобщение от МВР, че имам фиш на регистрационен номер, пловдивска регистрация, а аз изобщо нямам кола на мое име и изобщо не карам кола с пловдивска регистрация, но въпреки това получих огромен шок... Дължимата сума беше 400 лева... Така и не щракнах на активната връзка, защото мъжът ми каза, че може да е измама. Има много такива случаи, в които такива линкове за задължения към някоя инстанция се оказват вид измама, с която се източва информация или някаква сума пари. Затова не щракнах на линка и затова не знам докъде води връзката."

Непосредствено след получаване на съобщението, Светлана публикува екранна снимка на известието за нарушение в социалните мрежи, което предизвиква вълна от коментари. Част от тях са на хора, твърдящи, че подобни известия са измамни, несъответстващи на техните данни.

"Оказа се, че не съм първата, а след това разбрах, че не съм и последната... Аз влезнах в интернет и веднага проверих дали има нещо такова. Оказа се, че МВР ще имат възможност да изпращат тези глоби по Viber и електронна поща... Влезнах и проверих, защото има сайт, в който може да се провери за нарушение и се поуспокоих. Спокойна съм, защото нямам нищо на мое име, но в първия момент беше голям шок... Трябва да се даде повече гласност на това, особено в националните медии."

След получените сигнали, отправихме и запитване към Министерството на електронното управление. Ето какво ни отговориха от ведомството: 

1. Възможно ли е уведомяването за нарушения чрез съобщения на телефона (есемес) или по Viber?

"Съгласно промените в чл. 189 ал. 4а от Закона за движение по пътищата Министерството на електронното управление (МЕУ) предоставя канал за уведомяване за регистрирани нарушения. При нарушения, за които е издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление, на нарушителя се изпраща уведомление на електронната поща или кратко текстово съобщение на мобилен телефонен номер (чрез СМС или по Viber), подаден от лицето при издаване или при подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство или при издаване на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство (МПС) или ремарке."

2. Какъв е начинът да се провери за реално нарушение, при условие, че никъде в съобщенията няма активна връзка за това?

"Единствено в съобщението със СМС няма активен линк поради ограничението за дължината на самото съобщение. Съобщенията чрез Viber и имейл съдържат 2 активни линка – с един от тях лицето може директно да извика конкретното задължение за плащане. В съобщението чрез Viber и имейл се съдържа и линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) за изтегляне на документа, което се извършва, след като потребителят се идентифицира чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), облачен КЕП, ПИК на НАП или ПИК на НОИ. Наказателното постановление или е-фишът съдържат информация за извършеното нарушение."

3. Възможно ли е за конкретно нарушение да се уведомява шофьора на автомобила, а не собственика, който е вписан в талона?

"Уведомяването се извършва съгласно Закона за движение по пътищата – на хората, които са вписани в наказателните постановления или е-фишове."

4. При проверка за текущи задължения в портала за ел. административни услуги на МВР, на потърпевшите не излиза информация, сходна с тази от вече получените съобщения. На какво се дължи разминаването и възможно ли е да става дума за злоупотреба?

"Информацията е видима в документите, които се намират в Системата за сигурно електронно връчване."

5. В случай, че се злоупотребява с инициалите и името на МВР, ще бъдат ли предприети мерки, с които да се установи причинителят на това неудобство за всички потърпевши?

"При комуникацията през Viber е осигурено изпращането на верифицирани съобщения (Verified Messages) от валидиран източник – МЕУ, за което е подписано споразумение за гаранции с платформата Rakuten Viber. При комуникация чрез СМС се получава съобщение от кратък номер eGov."


Идеята на системата за известяване има за цел да улесни административните процедури в полицията. Неизяснен остава въпроса за липсата на съвпадение в данните от известията и тези на получателите им. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00