Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Патриотизъм е да учим децата на заветите на нашите герои

Снимка: Искрен Красимиров, личен архив



Ликът на Васил Левски върху чаршафи или пък чорапи; форма за курабийки с формата на Паметника на Шипка, с образа на Апостола, на Ботев, на хан Крум; татуировки, изобразяващи български национални герои или техни крилати фрази.... 

Това са само част от проявите на "патриотизъм", които стават все по-популярни напоследък, особено в навечерието на бележити дати от българската история, каквито са днешният 19 февруари - годишнината от обесването на Васил Левски, и националният празник 3 март. Всичко това са примери за едно явление или може би мода, която може да бъде наречена патриотизъм за всекидневна употреба. 

Според режисьора, оператор, актьор и писател Искрен Красимиров, който е известен с патриотичните си инициативи, основно насочени към деца, не бива патриотизмът да се превръща в част от чалга културата:

"Напоследък се появиха игрални филми за най-големите герои, за Ботев, за Левски, за Бенковски, за разлика от моите, които са повече документални, повече анимационни, колеги режисьори направиха игрални. По принцип няма нищо лошо, всеки опит да се покажат образите на героите е полезен, но не бива "да се пресолява манджата", както се казва на народен език, не бива да си ги татуираме върху прасците, по бедрата и по бицепсите, каквито случаи има доста често напоследък. Трябва да ги показваме на децата живи и аз именно към това се стремя, създавайки ролите и на Ботев, и на Левски, скоро ще пресъздам и ролята на Георги Бенковски. Това мисля, че е по-адекватният подход, отколкото да нашарим телата си и всекидневните ни вещи да са с ликовете им, защото те трябва да живеят най-вече в сърцата ни, а не по вещите ни."

Патриотизъм е всеки ден да учим децата на заветите на нашите герои, отбеляза Искрен Красимиров:

"Патриотизмът за мен не е да отидеш на 3 март на Шипка, да развееш байряка, както се казва "да се удариш в гърдите", като Бай Ганьо да кажеш "Булгар, булгар". Както аз и моят проект "Незабравимата България" сме си поставили за цел, всеки ден да бъдем в училища, в детски градини, читалища."  

Как трябва да изразяваме патриотизма си, попитахме и видинчани:

"Любов към родината, уважение един към друг... Напоследък младите въобще не знаят за какво става въпрос. Гледам по телевизията, питат за Васил Левски - те не знаят и казват, че е поет и се чудят кое стихотворение и какво да измислят. Не знам, много е трудно да кажеш как си патриот, всеки се прави на патриот в днешно време... Предаване от поколение на поколение, обясняване на дадените личности, чрез примери, чрез цитиране на борците за свободата."

В деня, когато се прекланяме пред саможертвата и делото на Апостола на свободата, Искрен Красимиров каза с какво според него трябва да запомним Левски:

"За мен най-голямото величие на Левски е това, че той се превърна в живия идеал на българите. Той беше първият човек, който се отказа от семейство, от деца и от съпруга и дойде тук, в поробена България, в родната кал и започна да работи и някак да прочетем истинските му думи, да видим, че най-известната му фраза всъщност гласи: "На думи да не гледаме, но на работа", а не "Дела трябват, а не думи", както всеки я знае. Виждате ли, ние дори не знаем точните фрази, които Левски е изрекъл и е оставил в документалното си наследство. Крайно време е върху това да поработим, именно по този начин той ще ни стане по-близък, по-познат и така ще го обикнем, така ще влезе в сърцата ни." 

Трябва всеки ден, а не само на определени дати да си спомняме за националните ни герои и за техните завети, каза в заключение Искрен Красимиров. 
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00