Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Снимка: Радио Видин

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно видинчани платиха дължимите си местни данъци и такси. Върховният административен съд излезе с решение, че повишението е незаконно година по-късно - чак през април 2023 година."Нито един гражданин, който е надвнесъл суми за такса „битови отпадъци“ за 2022 г., няма да бъде ощетен", обяви тогавашният председател на Общинския съвет във Видин Генади Велков.

"Надвзетите суми от такса смет, събрани за 2022 година, ще бъдат върнати по два начина", обясни заместник-кметът по финансите по това време Цветомира Илиева. Това можеше да стане със заявление, подадено през 2023 година, или автоматично с приспадане от таксата за 2024 година.

Спазено ли е обещанието? Ето какво отговориха от Община Видин на нашето запитване:

С Решение на Върховния административен съд се отменя Решение №1 от 7 януари 2022 г. на Общински съвет Видин. Вследствие на това доначислените и платени суми за 2022 г. за такса за битови отпадъци и лихви към датата на плащане са прихванати служебно от данъчно-осигурителната сметка на задължените лица през 2024 година, уверяват от Общината. Жителите, които имат надвнесени суми за 2022 г. за такса за битови отпадъци, могат да видят направеното им прихващане при заплащане на текущите им задължения, като сумата за плащане ще е по-малка от дължимата за 2024 г., уточняват от отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин и допълват, че средната стойност на надвесената сума за такса за битови отпадъци за 2022 г. е в размер на около 14 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50