Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха герба на България на Община Берковица

Снимка: Община Берковица

Гербът на Република България, ръчно изработен от масивно дърво краси Заседателната зала на Община Берковица. Дърворезбата е с дълбок релеф и ясно изразени детайли, а за нейната направа е използвана липова дървесина. Гербът е подарък от председателя на Общински съвет - Берковица Иван Кирилов. Изработката е дело на дърворезбаря Чавдар Антов, който каза за Радио ВИДИН, че за направата на дървопластиката е спазвал строго определени правила и стандарти, за да може да бъде пресъздаден по автентичен начин държавния символ.

"При държавния герб няма мърдане, там има строго определени правила в Държавен вестник и т.н. Аз трябваше да го направя от дърво, 65 см диаметър, такъв беше размерът... Може да бъде изработен и от други материали, но липата е по-мек материал, едноцветен е и след това подлежи на байцване, в смисъл на оцветяване и на обработка с патина, може да му придадеш всякакъв вид... В Държавен вестник има указани параметри, не може да си го правиш така, както решиш герба..."

Относно изработката Чавдар Антов допълни, че е имало предизвикателства, свързани с някои детайли:

"Предизвикателствата при герба са, че има много симетрични детайли, които са ляво и дясно, всичко се повтаря. Другото е, че има много дребни детайли, както лъвът е голям 62 см, така отгоре има коронка с едно кръстче, което е 2, 3 мм... Това са предизвикателствата, тези дребни детайли, които са важни..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00